L’11S i la reacció de Bush

El mes que ve farà 10 anys de l’atac terrorista contra les Torres Bessones. National Geographic Channel ha entrevistat el que va ser el president dels Estats Units en aquell moment, George W. Bush, per recordar què i com es va viure un fet que acabaria canviant molt més que la política exterior de l’administració nord-americana. Canviaria la mentalitat del poble americà i polaritzaria el discurs dels dos partits, el republicà es veuria arrossegat per les posiciones extremes del Tea Party i el demòcrata acabaria fent de l’alternativa a Bush un missatge d’esperança que personificaria, anys més tard, Barack Obama.

Un dels punts tractats en l’entrevista feta a l’expresident fa referència a la seva reacció quan, de visita a una escola de Florida, es veuria sorprès per la notícia just en el moment que un dels seus assessors l’informava del què havia passat. Bush es queda immòbil, mira l’infinit, sense cap gest ni cap intenció de fer-lo. Com si s’hagués penjat la CPU del primer mandatari nord-americà sosté a les seves mans un llibre de primària a l’inrevés. Reacció que seria comentada, estudiada i ridiculitzada per Michael Moore en un dels seus films.

Bush atribueix la seva reacció, en l’entrevista del National Geographic Channel, a una decisió premeditada per mostrar la calma imprescindible que ha de mostrar qualsevol governant davant d’una situació de crisi. Que molts cops ha tingut aquesta sensació i que allò que s’espera d’un president és la flegma de qui sap que té la situació sota control. Que la primera reacció va ser la ira de qui no entén perquè es va actuar així contra els EUA. Que observava la munió de càmeres de televisió que el gravaven així com els professionals del periodisme que rebien pels mòbils missatges del que estava ocorrent a Nova York i que, tota aquesta seqüència, era viscuda pel mateix Bush com una pel·lícula muda.

Projectar calma. Aquest és el missatge de la versió oficial de l’expresident.

Però aquesta versió, curosament explicada aprofitant l’efemèride, sembla més una justificació que no pas una explicació. Si repassem el vídeo veurem que la cara de Bush no mostra calma, sinó preocupació i desorientació. Malgrat li notifiquen un fet tan greu com l’11S, el president com a màxim responsable de la situació en aquell moment, deixa passar quinze minuts abans no transmet una ordre, un comentari, una indicació. No expressa res en absolut. És el bloqueig propi del que no entén que passa perquè, anteriorment, ha estat incapaç d’entendre res. És la típica actitud del polític arrogant, prepotent i autoritari al que ningú gossa dir-li que va nu. Per això queda sol a mercè dels vint estudiants que se’l miren ignorant la gravetat del moment. Queda sol i petrificat davant d’un dels atacs més importants que ha rebut el seu país el darrer segle. Un bon governant no es queda com un estaquirot esperant que li diguin què ha de fer. Un bon president reacciona abans que ho faci qualsevol altre mortal, donant indicacions oportunes i lluitant contra el que, en aquell moment, era el principal enemic; el temps. Però no, queda inert, sec, petrificat, com si l’haguessin desconnectat d’aquella plàcida tarda a una tranquil·la escola de Florida.

Deu anys després toca reescriure la història.  

7 comentaris

 • Xabier Rubi

  03/08/2011 14:42

  Noi, crec que vas ser tu qui na va entendre res del que va succeir, i crec que , a hores d ´ara ho segueixes sense entendre.
  molta salut, molta sort i si em permets un petit consell, obre la teva ment.

 • oriol

  03/08/2011 14:46

  Efectivament, hi ha moltíssimes coses que no entenc…però tu que sembla que no tens aquest problema, podries ser més explícit en la teva afirmació?

 • marc

  06/08/2011 14:11

  XaBier, jo tampoc entenc moltes coses. “Projectar calma”? Un avió xoca contra el WTC i encara vol projectar calma escoltant una colla de nens? Perdona però si jo hi hagués estat l’última cosa que em preocuparia seria quedar malament davant d’uns escolars i de les càmeres. Crec que va ser una cagada monumental, a no ser que el pròpi Bush tingués constància de que passaria alguna cosa..

 • pere

  06/08/2011 17:26

  Xabier, els únics que ho van tenir clar van ser els fonamentalistes del Tea Party i alguns innocents que es van deixar enganyar aquí a Europa.

 • cesc

  10/08/2011 8:57

  És molt senzill el que diu en Xabier Rubí. Per entendre el que va succeir ho has de fer tu mateix, no esperis que les veritats floreixin dels mitjans públics…

  http://www.youtube.com/watch?v=7PJlkn9Dams

  http://www.youtube.com/watch?v=krugvkK8pog

  http://www.youtube.com/watch?v=j-iWWaEcCzg&feature=related

 • Paubcn

  26/09/2011 12:27

  El sr. Bush es queda com un estaquirot per que no dona per a mes.
  Es un inepte en política,posat a fer de president pels que governen de debó,la seva elecció fraudulenta sembla mes de una república bananera o ex-soviètica que la de un pais democràtic.
  La invasió de l,Irak amb pretextes que no s,els creia ni una criatura de bolquers es la demostració de fins on pot arribar en ruc amb poder dirigit per fanàtics i aprofitats.

 • Rafael Montoliu Pelejà

  02/10/2011 11:39

  Costa molt de acceptar que els serveis de seguretat no en sabessin res i que el president no estigués advertit de que una cosa així pogués succeir. Això els va anar molt per ell i a la seva confraria per justificar totes les malifetes que van venir després: Afganistan, Irak, segrest de les llibertats públiques. I anti-patriota tot aquell que no hi estigués d’acord.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús