LA VIOLÈNCIA DE BANKIA

Violència és la impunitat que han demostrat els fets de Bankia-CajaMadrid. Un vicepresident del govern d’Aznar, passa per la gerència dels Fons Monetari Internacional i acaba dirigint un banc que protagonitza el fiasco financer més important de la història d’Espanya.

Violència és que el nou gestor nomenat pel govern anunciï, com si fos un ministre, que disposarà de tots els recursos públics que necessiti a fons perdut per a netejar els balanços tants anys falsejats. Violència, també, és afirmar que quan l’estat hagi assumit unes pèrdues, que encara ningú ha explicat per què les ha d’assumir, ja s’ho farà, malvenent –probablement als mateixos que han gestionat el banc fins ara- les seves propietats més valuoses.

Violència és la legitimació per part dels ressorts de l’estat; fiscalia, governador del Banc d’Espanya, Comissió Nacional del Mercat de Valors i Govern espanyol, d’una situació inacceptable des d’un punt de vista econòmic, polític i, finalment, social.

Violència és callar sobre les responsabilitats que s’hagin d’assumir per tal desastre, alhora que declarar amb un cinisme extraordinari que la única opció és que l’estat pagui a fons perdut l’enorme forat generat per la cultura del pelotazo, la bombolla immobiliària tantes vegades negada i l’arrogància que Madrid –la del poder institucional- ha mostrat durant les darreres dècades, com ho demostra el fet de valorar per part de consultores de “prestigi” en 13.000 milions d’€ la filial immobiliària de Bankia quan en realitat no en valia ni una tretzena part.

Violència és mentir sistemàticament per amagar deficiències en la gestió i en la transparència de l’entitat. Com per exemple aprovar uns guanys de 309 milions d’€ pel 2011 quan en realitat les pèrdues s’apropaven als 3.000 milions d’€, alhora que permetre que els pilars de l’Estat del benestar –sanitat, educació i pensions- es vegin ressentits per aquesta absurda voluntat que té l’Espanya de l’establishment de fer veure que és l’imperi que no és.

Quina mena de societat es pot construir si s’envia un missatge d’impunitat a aquells que han menyspreat, mentit, manipulat, en definitiva, violentat els fonaments d’allò que és públic?

Ara suposem que som imparcials. Que no tenim cap apriorisme contra el Partit Popular ni contra la ideologia que representa. Què se suposa que hagués passat si un Banc(a) Català(na) hagués evidenciat un forat de 24 mil milions d’€ com a resultat de la seva pèssima gestió? I si l’abús sistemàtic del poder i la cobdícia s’haguessin produït aprofitant l’accés a les institucions? Probablement les conseqüències haguessin estat unes altres. Ben diferents. I n’estic segur que l’escarment al que s’hagués sotmès a l’hipotètic Banc(a) Català(na), ben merescut de totes maneres, viuria anys d’una humiliant penitència.

Sembla evident que ningú, amb poder de fer-ho, demandarà el consell d’administració de Bankia-CajaMadrid. Com que cap fiscal actuarà d’ofici per depurar responsabilitats penals d’un fet que ens durà més penúries. Però la condemna ètica i el no-oblit sí que l’haurien de tenir per part de tots aquells que creuen que no tot s’hi val. Probablement, espero, d’aquella majoria ignorada que representa el 99% de la població.

12 comentaris

 • Gemma Hernandez Martinex

  01/06/2012 12:25

  Una pregunta, no sería mejor dejar caer Bankia, pedir a los todos los gestores que han pasado por allí que devuelvan Bonus, jubilaciones, pagos en especies (ya no pido que devuelvan los sueldos) y después de haber colaborado con su país el estado asuma la deuda restantes con sus clientes.

 • ankh

  06/06/2012 9:07

  Felicitats per aquesta claredat de l’aplicació del mot violència

 • Robert

  13/06/2012 8:43

  Ja està bé que els obliguin a vendre els actius. Això implica entre moltes altres coses que:
  – S’hauran de vendre Iberia, una empresa que actua contra tota llògica no amb l’objectiu d’obtenir beneficis empresarials, si no amb el d’impedir que l’aeroport de Barcelona pugui fer ombra al de Madrid.

  – Hauran de “malvendre” totes les infrastructures faraòniques que han construit a la capital del Imperio ja sigui directament finançades per Bankia o a través de deute públic de la Comunidad de Madrid (també finançat per Bankia). Ara sabrem quin és el seu valor real, molt per sota del cost de l’obra que vam pagar entre tots per anar de Madrid al cielo.

 • ramonb3

  14/06/2012 12:43

  ara comparem aquest concepte de violència amb els a l’ús. I també comparem les consequències d’una i d’altre per la societat i pels que la practiquen. Corrupció és càncer de la democracia

 • roraima

  15/06/2012 19:51

  Algú em pot explicar per que no s’executen els avals dels credits impagats (a Bankia) quan els morosos son rics o plitics?. A la senyora Maria li prenen el pis si no paga la hipoteca, per que no venen el Cristiano Ronaldo per pagar part del deute del Florentino amb Bankia?

 • ALBERT FASCIA FATIMA

  18/06/2012 0:15

  ME DE SENTIR VIOLENTO POR TENER UNOS AHORROS EN BANKIA, O MORALMENTE, SACARLOS, I PONERLOS DEBAJO EL COLCHON, LA MORAL NOS ARRASTRA A TRABAJAR CON ESTA GENTE!!!!

 • ALBERT FASCIA FATIMA

  18/06/2012 0:24

  ES UN ESCRIT, TRET, DE UN GRUP MUSICAL. DIU, AIXI
  SI PONEMOS LAS FOTOS DE LOS TRES ULTIMOS QUE NOS HAN GOBERNADO ( AZNAR, ZAPATERO, RAJOY, ,,LO PROXIMO SERA UN ORANGUTAN””””
  IO AMB PERMIS SI CAL, I ABANS DE AQUETS QUE????????? ES UNA CHAPUZA AL SILENCI OBLIGAT. QUE NO INTERESA. FINS QUE MORIN LAS GENERACIONS, QUE VAN EMMARDARO TOT??????

 • mercurial

  20/06/2012 22:19

  Un article molt diàfan i digne de ser part de la pedagogia popular (del poble) que tant fa falta a molta gent perquè comenci entendre algunes de les coses que passen, i de retruc, que repensi el concepte de violència. Molt entenedor.
  Ah! i gràcies per recordar allò de les consultores de “prestigi”, que tant sovint oblidem de posar al peu de la guillotina.

 • ferran comadran

  28/06/2012 11:34

  l article m ha egradad, fa ja molt temps que al to i la manera de perlar i de opinar sobretot dels politics m ha semblat violent i de vegades molt violent, pensin que els que vivim fora de catalunya hem de escoltar, los cojones de camacho , esto se hace con mis cojones o con dos cojones, es a dir som al pais de los cojones no de l enteniment del raciocini, del pensament o del respecta, la violencia de l estat ens fa mal, masse mal.

 • Borjacamp

  30/06/2012 13:26

  Si en 15 díes no surten noves solucions per aclarir els responsables del robatori i expoliació continuada d´aquestes caixes,més val que tothom recuperi els diners dels com,ptes i els guardi a casa.Estarán més segurs.

 • ferranf

  02/07/2012 11:21

  No tens res a dir de Catalunya Caixa? No tot en aquet país es Bankia.

 • lagar tija

  06/01/2013 0:15

  des pres de llegir aquest fabulos article sobre la violencia malfactora sence el merescut castig. La mes ardien fel·lisitació a l’autor, al mateig temps m’agradaria poder esbrinar quina rel·lació ja entre aquesta cova d’Ali Baba, i el fitsatge de cristianoronaldo.
  Un cop enterat de tots aquets espolis jo no puc consentir que els meus fills i nets visquin en un estat que permet la uimpunitat a tot aqueta colla de expoliadors del diners dels diners dels confiats impositors

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús