Els Països Baixos mai estaran sols

Podria ser Rotterdam, o podria ser qualsevol altre lloc. Liverpool o Roma. Rotterdam està a tot arreu. A qualsevol lloc, ella sola. Aquesta és la tornada de la cançó Rotterdam, interpretada pel grup britànic de pop rock The Beautiful South. Feia temps que volia visitar la ciutat de la cançó. Abans d’anar a Rotterdam, només m’arribaven referències negatives de la ciutat d’Erasme. Conseqüentment, quan vaig decidir anar-hi, no vaig poder evitar sentir-me una mica atemorit per si m’emportava una decepció. Vaig tenir la sort, malgrat tot, de poder trencar aquest estereotip que m’havien ficat al cap, i endur-me una agradable sorpresa com a souvenir. Durant els anys de carrera, algú m’ha ensenyat que quan agafes una novel·la de terror, no pots esperar trobar-te les convencions d’un altre gènere que no sigui aquest. El mateix passa quan et poses a veure una pel·lícula. No li pots demanar a un film de Haneke que tingui la violència d’un llarg metratge de Tarantino. Si ho comparem amb les ciutats, no ens anem tant lluny. Crec que no li pots demanar a Rotterdam que tingui els carrers medievals de Besalú, o que tingui la bohèmia de Cadaqués, perquè si li demanes això, te’n portaràs una decepció. Quan vaig anar a Rotterdam, vaig intentar buidar el meu disc dur, i deixar-lo omplir per les informacions que m’anirien arribant de l’entorn.  Va ser així, com vaig descobrir que Rotterdam té alguna cosa especial. Pot ser el pont Erasme i el trencadís que es forma quan surt un sol tímid envoltat de núvols, o bé poden ser els Kubuswoning, unes cases amb forma de cub on sorprenentment viuen persones, o fins i tot la zona de Blaak i el seu encantador ambient nocturn. El que sí que és cert, és que després d’haver estat bombardejada durant el conflicte més sagnant del segle XX a escala mundial, la segona ciutat dels Països Baixos és un conglomerat d’edificis nous i gratacels. Em vaig quedar amb ganes de visitar un bar musical on l’energia del recinte es genera a partir dels moviments que fan els seus clients quan ballen. Estic segur que Rotterdam té molts més secrets com aquest. Però no tan sols Rotterdam. Si alguna cosa tenen les ciutats i els pobles dels Països Baixos, és que si t’embenessin els ulls i et deixessin en qualsevol punt del país,  un cop miressis els carrers d’aquest nou indret, sabries que encara no has traspassat les seves fronteres. I com ho sabries? Doncs perquè els Països Baixos, de la mateixa que Rotterdam, té quelcom especial. Un país que es veu avançat i que està situat al Nord d’Europa, amb ciutats tan emblemàtiques com Utrecht, Maastricht o Den Haag. Amb un ambient que el fa singular. No sé què pot ser, però escoltant una altra vegada la cançó de The Beautiful Sotuh, mentre escric l’article, el primer que em ve al cap és: Podrien ser els Països Baixos, o podria ser qualsevol altre lloc. Liverpool o Roma.  A qualsevol lloc, els Països Baixos, però, mai estaran sols. 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús