“El primer consumidor de cervesa Guinness al món no és Irlanda, sinó Nigèria”

 

Ens hem citat a la Guinness Storehouse, probablement, l’atracció turística amb més reclam de tot el país. Les agulles del rellotge marquen les setze i vint minuts, i l’entrada és un gran vestíbul ple de turistes que fan cua. M’apropo al Servei d’Informació per comunicar que ja he arribat. «Hi! I have an appointment with Eibhlin Roche» , li faig saber. «Yes, I’m going to call her – diu, mentre despenja el telèfon-. Do you speak Spanish? », afegeix, tot enxampant el meu accent. «Yes», contesto. «En unos minutos bajará». Tot seguit, la recepcionista em convida a asseure’m en uns bancs on observo durant uns minuts com funciona la màquina del turisme. Allà resto uns quinze minuts, fins que la cap de premsa arriba. M’estreny la mà i m’acompanya als ascensors, des d’on pujem a la primera planta.

 

Per trencar el gel, quina és la teva cervesa preferida?

(Riu durant uns segons). És una pregunta trampa, oi? He de dir que és la Guinness, i no ho dic per dir-ho. Gaudeixo quan bec Guinness, gaudeixo del seu gust.

De lluny, Guinness és la cervesa més popular a Irlanda.

Sí, i no hi ha una única raó, crec que n’hi ha de diferents. Una de les raons podria ser que la Guinness té més de 250 anys. Va començar a l’any 1759, i ha anat creixent contínuament aquí al St.James Gate Brewery. En aquests 250 anys sempre hem elaborat la cervesa amb la major qualitat, amb els millors ingredients i productes que agraden a la gent. Cap al segle XVIII, la majoria de la gent bevia Ale, abans que la Guinness fos una de les primeres fàbriques de cervesa de Dublín i d’Irlanda que treballés amb ordi torrat. Des de llavors hem sigut molt populars i això ha fet que Guinness arribi a ser la beguda nacional d’Irlanda.

Científics de la Universitat de Wisconsin van concloure un estudi dient que una pinta de Guinness podia ser fins i tot bona per la salut, degut als seus antioxidants.

Efectivament. Personalment, per mi va ser estrany perquè abans no podíem associar l’alcohol amb tenir bona salut.
.

Llavors són els ingredients de la Guinness els que són bons per la salut, i no l’alcohol?  

Sí, en el procés de maceració, com ho era fa cent anys enrere, un dels cinc elements que fem servir per elaborar la Guinness és un alt contingut en ferro, i això és el que portaria beneficis per a la salut.

Entenc. Guinness té el monopoli del mercat de cerveses a Irlanda? 

Sí, així és. Per ser honesta, crec que últimament el mercat de cervesa s’està obrint lleugerament cap a altres marques, però és cert que tradicionalment Guinness ha estat la cervesa predominant al país. Hi ha altres grans fàbriques de cervesa a la illa, per exemple al comtat de Cork, on trobem la Murphy’s Brewery. És cert però que aquestes fàbriques no han aconseguit l’èxit  internacional o fins i tot nacional que Guinness ha tingut. Diria que els nostres competidors més directes són els fabricants de cervesa lager.

Irlanda és un dels països amb més consumidors de cervesa.

Tradicionalment la cervesa i el whiskey han sigut les dues begudes més populars entre els irlandesos. Si per exemple vas a Llatinoamerica, probablement ho serà el tequil.la. Dins de la categoria de les cerveses, podem dir que Guinness és la beguda amb més consumidors al país.

On exporteu més cerveses?

És una pregunta interessant. El primer consumidor de cerveses Guinness al món no és Irlanda, sinó Nigèria.

Nigèria?

Sí, Nigèria té més Guinness que Irlanda. En segon lloc estaria el Regne Unit. Nosaltres des de 1759 produïm Guinness a Dublín, però sota llicencia també en produïm a 45  països diferents arreu del món. Per tant Guinness no només té bons números pel que fa a consumidors, sinó també pel que fa al número de països on es produeix la nostra cervesa.

Quan costa produir una pinta de Guinness?

Oh, no sé quan costa. No, no ho sé. Ho sento.

Guinness és part de la multinacional Diageo. Quins drets conserva?

Guinness és el nom de la marca i de l’empresa. El que va passar és que l’any 1997 Guinness es va fusionar amb una companyia americana que s’anomena Grand Metropolitan per formar Diageo, que avui dia és la companyia de begudes alcohòliques més gran del món. Però Guinness conserva la seva imatge de marca.

Ja per acabar. Per què els irlandesos beuen tanta cervesa?

No sé si hi ha cap raó particular, la cervesa sempre ha estat part de la cultura irlandesa i d’Anglaterra des del segle XVII. Abans la gent bevia més cervesa que aigua perquè l’aigua arribava bruta i no era sana. Crec que amb el pas dels segles hem desenvolupat una bona artesania de begudes: el millor de la cervesa irlandesa, el millor del whiskey irlandès, i això ens ha fet estar orgullosos de la manera com els irlandesos produim les nostres begudes. Des de Guinness volem que la gent gaudeixi responsablement de la nostra cervesa, del seu gust, i que ho faci amb seny.

 

eibhlin roche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografia de Planet Portraits

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús