El català, llengua abandonada

357708.jpgAquests dies estic impartint un seguit de tallers sobre usos lingüístics als treballadors  de l’empresa d’embotits i carns La Selva. És de gran admiració que una empresa catalana es mostri tan sensible envers el comportament lingüístic dels seus treballadors: imparteixen classes de català a les persones que no el saben, i han encarregat a la Plataforma per la Llengua la realització de tallers per animar la gent que aprengui català, i perquè els catalanoparlants no abandonin la llengua amb els que encara no la parlen. En el cas d’aquests segons, la principal dificultat és que aquest hàbit està tan interioritzat que moltes vegades no en són conscients. Les resistències al canvi són nombroses, però els motius per fer-ho també són de pes.

Tots els treballadors que assisteixen al taller estan d’acord amb l’afirmació que a Catalunya els agradaria viure plenament en català, però també és cert que es troben incòmodes en certes situacions, com podria ser el manteniment d’una conversa bilingüe, en la qual un parla català i l’altre una altra llengua que també entenen tots dos. Si un percentatge aclaparador dels habitants de Catalunya afirmen entendre el català, per què l’abandonen tan fàcilment? Com deia abans, en la majoria dels casos és simplement un mal hàbit que només es canvia prenent consciència del mal que fem a la llengua i als parlants. Els nouvinguts només necessiten àmbits per entrar en contacte amb el català, primer per entendre’l i després per parlar-lo. És recurrent el discurs que són els nouvinguts els qui han de fer l’esforç d’integrar-se, també lingüísticament, però els catalanoparlants no fem altra cosa que posar traves a aquest procés d’integració excloent-los lingüísticament i no fent allò que ens hauria de costar tan poc: parlar la llengua que parlem cada dia també amb els desconeguts, també amb els nouvinguts i amb els que no fa tan poc que hi han arribat. Aquest és l’únic camí i des de la Plataforma per la Llengua ja hi treballem.

Carmen Pérez

Plataforma per la Llengua

Per llegir més articles de Plataforma per la Llengua clica aquí

3 comentaris

 • Tweets that mention El català, llengua abandonada – Ara.cat — Topsy.com

  03/12/2010 12:34

  […] This post was mentioned on Twitter by Rcat CiutatVella and Joaquín Rodríguez , PlataformaxLlengua. PlataformaxLlengua said: El català, llengua abandonada – Ara.cat http://t.co/Pr69HtN via @diariARA #fb […]

 • david valls

  08/01/2011 13:35

  pot ser no heu pensat que el fet de canviar de llengua és un sistema que fa molt de temps que està establert, que és còmode, que funciona i que, en les ments de molts, queda associat amb el fet d’evitar conflicte? serà un hàbit molt difícil de fer canviar perquè si.

 • Ashraf

  11/08/2012 16:43

  Doncs si senyor, un aclirte molt complet i sensat.El problema e9s que jo ja estava convine7ut, del programari lliure i la seva necessitat. Ara el que hem de seguir fent e9s lliutar per que es convertesqui en un fet.I dic lluitar per que ja me diuen taliban i fane0tic, perf2 e9s que la llibertat s’ho val, de lluita.Precisament avui a l’institut uns paios (no els trobo un nom me9s fi) s’enreien de jo (que vols que hi faci, mu mare ) de que era un paio raro i flipat que usa coses molt frikis . Llavors m’han demanat que en que era millor el Linux (sols coneixen aquesta paraula, deu sonar guai) i no el que tothom usa, que si tothom l’usa e9s per que e9s bo. La gre0cia ve de la meva contestacif3: no podem comparar el programari lliure i el privatiu (cara d’ells de de que conyo me xerres? ) per que el me9s important e9s la llibertat, no les caracteredstiques.I despre9s me demanen per que tinc la mala fama de pirat

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús