La Sentència del Tribunal Constitucional. Primeres conseqüències

Fa uns mesos, quan es va conèixer la Sentència del Tribunal Constitucional que mutilava greument l’estatut aprovat pel poble de Catalunya, Plataforma per la llengua i moltes altres entitats tribunalsupremo.jpgdel país ja van advertir del perill que comportaria l’esmentada sentència i les conseqüències, totes dolentes, per als nostres interessos nacionals, que se’n derivarien.

Ara, mentre alguns ciutadans als quals la sort els havia somrigut a la loteria de Nadal ho celebraven, quan Catalunya tenia un govern en funcions i quan tots preparàvem les festes de Nadal, ens ha arribat, amb la signatura del Tribunal Suprem, la primera greu conseqüència de la Sentència del Tribunal Constitucional.

Per bé que no ens ha agafat de sorpresa, la veritat és que ha estat una sacsejada important. Es tracta d’una sentència que posa en perill el sistema lingüístic de les escoles de Catalunya. Atenent la denúncia de tres famílies, que s’havia produït fa anys, i que, en principi, havia estat desestimada, el Tribunal Suprem, basant-se en l’esmentada sentència del Tribunal Constitucional, dóna la raó a les famílies i insta el govern de Catalunya a revisar la immersió lingüística per fer possible que el castellà sigui també llengua vehicular dels ensenyaments no lingüístics.

Plataforma per la Llengua dóna suport, una vegada més, a la metodologia de la immersió, avalada per les autoritats competents de la Unió Europea i que ha donat magnífics resultats pedagògics i socials.

Acabada l’etapa fosca de la dictadura franquista, durant la qual el català va ser perseguit i arraconat a la vida privada es va iniciar l’etapa democràtica i amb ella va arribar la reinstauració de la Generalitat i el pacte lingüístic. Pacte que va ser consensuat per totes les forces polítiques i que tenia per objectiu no separar l’alumnat de les nostres escoles en funció de la llengua que parlaven a casa i fer possible que, en acabar l’ensenyament obligatori, fossin capaços d’emprar el català i el castellà amb fluïdesa. Va caldre preparar els mestres perquè poguessin ser els agents transformadors que la nova situació requeria. Aquest procés es va fer amb molt, molt de tacte, amb molta professionalitat i amb molta il·lusió. I els resultats avalen l’encert d’aquella decisió.

Un dels béns més preuats d’una societat és la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per als joves. En uns moments de crisi com els que estem vivint cal que els nostres joves siguin competitius i tinguin com més eines millor per tenir oportunitats en el mercat laboral. És per això que, entre molts altres coneixements, han de ser competents lingüísticament. Han de saber llengües i, naturalment, a Catalunya, han de saber primer català, llengua pròpia del país i després castellà i quantes més llengües estrangeres millor.

L’últim informe PISA ens permet conèixer el grau d’assoliment dels aprenentatges dels nostres alumnes en relació amb l’alumnat de l’estat i d’altres països d’Europa. Dons bé, el coneixement del castellà de l’alumnat de les escoles de Catalunya no és inferior al de l’alumnat de les escoles de Burgos, posem per exemple. Per què, doncs, aquesta persistència per voler acabar amb un sistema que va bé per part de l’estat que ens hauria de representar? Aquesta és la pregunta clau. Entre tots haurem de trobar la resposta.

Plataforma per la Llengua referma el seu compromís amb la llengua del nostre país. Es compromet a treballar amb les altres entitats i amb la societat civil i amb els seus socis, als quals representa, per impedir que l’ofensiva contra la nostra llengua tingui èxit i fa una crida a mobilitzar-nos, tots, en defensa de la llengua catalana que és un factor clau de la nostra identitat i un factor inestimable de progrés, de cohesió i de justícia social.

Teresa Casals

Plataforma per la Llengua

per llegir més articles de Plataforma per la Llengua fes clic aquí

5 comentaris

 • Montserrat

  27/12/2010 11:14

  Vull aclarir que m’agrada l’article no la sentència del Tribunal Constitucional.

 • Tweets that mention La Sentència del Tribunal Constitucional. Primeres conseqüències – Ara.cat via — Topsy.com

  27/12/2010 11:23

  […] This post was mentioned on Twitter by silviamartinez and others. silviamartinez said: RT @jcbayes: La Sentència del Tribunal Constitucional. Primeres conseqüències – Ara.cat http://t.co/RCWG3Lb vía @diariARA […]

 • gennaro picardi

  27/12/2010 20:57

  crec que aquests tipus de imposicions sempre generen rebuig, segueixo pensant que la seducció és la millor opció per a acostar-se a una cultura i fins i tot fer-la més pròpia. Estic també convençut que la política de les multes per les Retolació comercial també és un altre error que no genera Precisament simpaties cap al poble català. La sensacions de llibertats i d’equitat ha d’estar per sobre de tot, en cas contrari pot semblar que es tracta d’un intent de adotrinamiento cap a la pròpia ideologia, com és el cas d’aquestes associacions pseudo culturals que aprofiten qualsevol ocasió per inculcar el propi sectarisme. En fi estic a vfavor que la gent ha de tenir la llibertat de triar que és el millor per als seus fills per exemple i el que trobo absolutament incomprensible és que els fill d’algun líders polítics catalanistes eduquen o han educats els seus fills en un sistema que ells neguin per llei als altres com és el cas d’ex president José Montilla i el nou president Artur Mas, perquè jo no ho puc fer?

 • pasbort

  28/12/2010 12:32

  Esta es la carta que guardaré para que se lea dentro de 20 años más, que aún estarà porqué, tú, tú, tú, tú continuareis VOTANDOLO y claro la escribo así porque a lo mejor de la otra manera ya no sabrias leer….(si las Municipales no lo han arreglado…)

 • pasbort

  28/12/2010 12:42

  Tan dificil es adquirir un egemplar?, açó ja ho sabem, correus NO ENS VA…i aquesta tampoc es manera……

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús