La Inclusió social és “La Bomba”

llenguacomuna.jpg Com ja sabeu, a la Plataforma per la Llengua treballem de manera activa en favor d’una acollida lingüística inclusiva. Ho fem a través de molts projectes diferents i mirant de fer-ho més enllà de formes i maneres clàssiques. És per això que prioritzem el treball conjunt amb entitats de nouvinguts i també amb mitjans de comunicació específics de les persones immigrades. Aquests mitjans, en general, no són en llengua catalana i informen poc sobre temes relatius a la llengua i la cultura catalanes. Un bon exemple d’aquesta col·laboració és el projecte que realitzem amb ràdio “La Bomba” (100.3 fm), en el programa “La veu del poble”. És un programa que de dilluns a divendres, de 13,00 a 14,00, tracta temes d’interès social, ajuda a la comunitat, informació, cultura, gastronomia i molt més. La nostra col·laboració és de mitja hora, cada dimarts. Ràdio “La Bomba” va néixer a l’any 2006 com una eina d’apropament cultural entre la comunitat immigrant i la societat d’acollida de Catalunya. Té un seguiment de 160.000 radiooients i supera un 2,5 per cent de share (quota d’audiència, o percentatge respecte la resta d’emissores). “La Bomba FM” és una emissora llatina coneguda per un 14 per cent de la població, i entre la població llatina, el share és proper al 20 per cent, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquesta col·laboració es pot dur a terme primerament gràcies a la implicació i l’empenta d’un grup de joves voluntaris de la Plataforma per la Llengua, que s’encarreguen de dinamitzar aquesta secció. Segonament, gràcies al programa europeu Joventut en Acció. Aquest programa de la Comissió Europea dóna suport a iniciatives juvenils a favor de la inclusió social i de la promoció de la solidaritat i la tolerància del jovent, amb l’objectiu de reforçar la cohesió social de la Unió Europea.

Les societats europees cada vegada són més heterogènies i diverses, però al mateix temps cada cop són més necessaris els elements de cohesió i inclusió social a partir del diàleg intercultural. La realització d’aquesta col·laboració setmanal és una oportunitat per presentar i explicar les oportunitats de la llengua catalana com a eina d’inclusió social.

 

Daniel Mundet

Plataforma per la Llengua

Per llegir més articles de la Plataforma per la Llengua fes clic aquí

1 comentari

 • Maria Dantas

  24/05/2012 14:18

  Bon dia,
  Felicito la Plataforma per la Llengua i la periodista Omaira Beltran per aquesta important iniciativa.
  Vull destacar (i penso que és fonamental fer-ho) el gran treball d’acostament del col·lectiu immigrant a la llengua i a la cultura de Catalunya, que duu a terme aquesta periodista des de fa moltíssim temps.
  És cert que no cal ser immigrant per a parlar de la immigració i treballar en temes relacionats sobre la immigració, però considero molt important que existeixi la participació com a subjecte actiu d’aquest col·lectiu.
  Novament, gràcies pel vostre treball en conjunt!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús