Demanar la legalitat per als peatges però no pas per a la llengua

plataforma_manual_Finalb.jpg Arran de la polèmica dels peatges, hem sentit les declaracions del conseller Felip Puig i del portaveu del govern Francesc Homs. Tots dos, malgrat expressar que entenen les raons de la protesta, al·leguen el principi de legalitat, pel qual si hi ha denúncies hauran d’aplicar les multes. Puig deia a TV3: ‘Si Abertis ens tramita un expedient sancionador, l’haurem d’estudiar i aplicar, i les multes poden arribar a un màxim de cent euros’. Francesc Homs insistia en el mateix sentit.

Ves per on, aquest govern, com l’anterior – amb les declaracions del PSC en el mateix sentit-, es remeten al principi de legalitat, quan justament en matèria d’aplicació de les normatives que afecten a la llengua tots dos s’han regit molt sovint pel principi d’il·legalitat. Això és especialment greu en l’etiquetatge. Aviat farà dos anys de la llei, i tot i els centenars (o potser a hores d’ara milers) de denúncies, el govern encara no ha sancionat cap infractor. Hi ha denúncies interposades fa més d’un any sense resposta ni sanció. Mentrestant el mercat es va emplenant impunement de productes il·legals. El govern vol aplicar el principi de legalitat quan l’afectat és un ciutadà (com en els peatges) i quan la demanda és del tot justa. Tanmateix el mateix govern no aplica aquest principi per a les empreses que distribueixen els productes de manera il·legal en el mercat, és a dir, no etiquetats en català. A més, aquesta no és, com els peatges, una situació anòmala respecte a l’entorn immediat. El tracte discriminatori en els peatges és ben evident. Els requisits lingüístics a l’etiquetatge i instruccions són d’obligat compliment en les llengües europees comparables al català i per descomptat per al castellà a la resta d’Espanya. En aquests casos, quan hi ha denúncies, el normal és tramitar-les i retirar el producte del mercat o posar la sanció.

Arran de l’afer peatges el govern català ha fet una nota de premsa que comença així:

“Amb motiu de la negativa d’alguns conductors a pagar peatges, el Govern informa que ha de garantir el compliment de la legalitat i informa que la negativa de pagar el peatge és una infracció prevista en el Reglament General de Circulació que té una sanció mínima de 100 euros.”

Per què, després de gairebé 2 anys, no s’ha fet una nota semblant pel que fa a les empreses que es neguen a etiquetar en català? Per què no ha escrit el text següent?

“Amb motiu de la negativa d’algunes empreses a no voler aplicar la normativa vigent pel que fa a les informacions de l’etiquetatge, el Govern informa que ha de garantir el compliment de la legalitat i informa que la negativa a no etiquetar en català és una infracció prevista en el Codi de Consum de Catalunya que té una sanció mínima de 10.000 euros.”

De debò ens creiem el principi de legalitat? O per a uns sí i per als altres no?

 

Bernat Gasull

Plataforma per la Llengua

Per llegir més articles de la Plataforma per la Llengua fes clic aquí

3 comentaris

 • Eduard Botifoll i Julià

  21/05/2012 11:48

  Molt bon article que desemmascara el govern amb els seus mateixos arguments. Més clar l’aigua. Quina pena tenir un govern tan poruc per segons què!

 • Xavier Pinell

  22/05/2012 18:57

  Tens tota la raó. Per a mi és molt desagradable com a català viure amb tot tipus d’idiomes menys el meu a casa meva en tot de botigues i articles. Fins quan? INDEPENDÊNCIA

 • Rockers

  11/08/2012 19:51

  Estic bastant d’acord amb tot el que dius expetce en el tema de l’abstencif3. Independentment de la inconmensurable mediocritat dels nostres poledtics, independentment de la poca credibilitat d’uns suposats ledders que han decidit pactar engrunes a canvi de poder personal, seguim en una democre0cia en la que e9s essencial la nostra participacif3 per la seva supervive8ncia. Cal votar, el que sigui, perf2 cal votar. No vam lluitar contra una dictadura per dir que ens quedem a casa quan no ens agrada el panorama. Sobre el vot concret, ja e9s una questif3 personal de cada u, evidentment. Jo encara m’ho estic plantejant, votaria no, perf2 molt em temo que el meu vot se l’apropefi l’indesitjable, per tant es probable que em decanti pel vot blanc o nul. Encantat de coneixer-te tambe9, et seguire9 llegint.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús