Llavors etiquetades en català: notícies que deixaran de ser notícia

Informe_l_etiquetatge_en_catala_.jpg M’he proposat parlar d’una notícia que no hauria de ser notícia, però de moment és notícia. Intentaré explicar-me: recentment ens ha arribat la bona nova que l’empresa Grupo Batlle, SA, dedicada a la producció, selecció i venda de llavors entre d’altres, comença a etiquetar algun dels seus productes en català. Aquesta és la notícia? Doncs sí, aquí, ara per ara, això és notícia. També hem de dir, però, que aquesta empresa, amb oficina principal a Molins de Rei i centre de producció a Bell-Lloc (Lleida), encara no té el seu web també en català. Això últim no seria notícia.

Recordem que amb la publicació de la llei del Codi de consum de Catalunya, de l’any 2010, el dia 23 de juliol de l’any 2011 expirava el termini d’adaptació a la normativa per a totes les empreses, és a dir, els productes distribuïts a Catalunya fa un any que haurien de disposar d’etiquetes amb les dades obligatòries per al consum també en català.

Per tant, de moment, és notícia que una altra empresa decideixi acomplir el que diu la llei i etiqueti en català, ja que malauradament encara hi ha moltes empreses que distribueixen productes que no estan etiquetats almenys en català, que incompleixen la llei i per tant no donen un bon servei al consumidor final.

És notícia, potser, dir que la majoria de turismes respecten la normativa de circulació i no sobrepassen el límit de velocitat de 120 km/h a les autopistes? Doncs no. En aquest cas, que s’acompleixi la llei no és notícia; llavors, per què quan es tracta d’una empresa que acompleix amb l’obligació d’etiquetar els seus productes distribuïts a Catalunya almenys en català, tal com diu una llei aprovada pel Parlament, ha de ser notícia? Si algú té la resposta que m’il·lumini.

El proper article espero que parli d’un fet que sí que sigui notícia, per exemple “Abertis reconeix que ja ha cobrat amb escreix la concessió dels peatges i decideix començar a desmantellar les cabines i els obstacles que impedeixen la lliure circulació de vehicles per les autopistes catalanes”; o això tampoc hauria de ser notícia?

 

Marc Cristià

Plataforma per la Llengua

Per llegir més articles de la Plataforma per la Llengua fes clic aquí

1 comentari

  • Wallisson

    15/07/2012 7:19

    Ole1 Nepf4!!O que me inquieta nisso e9 que temos inmrteedie1rios e Intermedie1rios Os primeiros seriam os gare7ons’. O que fare3o essas pessoas?Ne3o observo ae7f5es governamentais sequer de reconhecimento das mudane7as em curso, quie7e1 para empreender em projetos contributivos para esses inmrteedie1rios. Como ve3o se instrumentalizar cognitiva, emocional e tecnologicamente para engendrarem novos modos de sobreviveancia?Tampouco vejo ae7f5es sociais neste sentido!Sabemos que ne3o se3o esses’ os inmrteedie1rios que tem peso real e atrasam os avane7os civilizatf3rios, nos caminhos da Democracia Poucos professores debatemo essas questf5es! Ainda que ne3o desejem inmrteediar’, queiram ou ne3o, nesta transie7e3o se3o’ refereancia e formadores de opinie3o Pensemos o envolvimento de Castells, Morin e outros grandes pensadores: parecem estar sendo ignorados por muitos, como se fossem visione1rios A a Meddia por mais que se esforce e tente Suas falas ou ae7f5es em geral desvelam as odeias introjetadas, cristalizadas No me1ximo descentralizam’ um pouco e com moderae7f5es.A geste3o educacional continua verticalizada com uns poucos nos representando. Os programas de formae7e3o docente continuam inmrteediando a construe7e3o de conhecimentos que julgam fateis.Como avane7ar assim? Como sere3o as novas gerae7f5es aprendendo per si’ e ne3o necessariamente coisas fateis para a coletividade. O que diz disso tudo?! [ ] s

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús