Patiment de llengua

Aquesta setmana s’estrena a 62 sales de Catalunya –i a cap de la resta de l’Estat espanyol, almenys de moment- la pel·lícula Fènix 11·23, en la qual es narra com un adolescent de 14 anys, l’Èric Bertran, acaba acusat de terrorisme per haver enviat un correu als supermercats Dia instant-los a etiquetar els seus productes en català. La Plataforma per la Llengua va ser part activa en aquest procés organitzant actes de suport i acompanyant l’Èric, voluntari de l’entitat, a Madrid quan va ser interrogat a l’Audiència Nacional.

Els directors del film, el Joel Joan i el Sergi Lara, afirmen que van ometre gran part dels fets perquè la pel·lícula semblés creïble, ja que en aquesta ocasió, com en tantes altres, la realitat supera la ficció.

El cas de l’Èric no deixa de ser un exemple més de la guerra política entre Espanya i Catalunya que durant dècades –crec que podríem dir segles- ha tingut, en molts casos, la llengua catalana com a
boc expiatori. Potser el cas de l’Èric és la punta de l’iceberg, però no és l’únic, i ens hauria de fer reflexionar sobretot el patiment que comporta no poder viure en un context polític i social on els drets dels catalanoparlants estiguin protegits. No, no tots els catalanoparlants som l’Èric Bertran, ni totes les famílies han hagut de passar per aquest patiment, però com bé deia l’Enric Larreula al seu llibre Dolor de llengua, tots els catalanoparlants conscients sabem
què és el menyspreu, el complex d’inferioritat, la submissió, l’autoodi, la inseguretat, el sentiment de derrota, el cansament per la lluita diària…

Per aquest motiu cal dir que ja n’hi ha prou. Ara que tant es discuteix sobre el règim jurídic de les llengües en una futura Catalunya independent, cal tenir present que el més important és garantir que
ningú pugui sentir mai més al nostre país aquest dolor de llengua. La llibertat de Catalunya hauria de garantir, d’una vegada per sempre, la fi del patiment.

 

Carmen Pérez

@maihaviaditque

Plataforma per la Llengua. L’ONG del català

Per llegir més articles de la Plataforma per la Llengua fes clic aquí.

1 comentari

  • Anna Linares

    09/11/2012 0:43

    Jo recordo fà uns trenta anys un pare escolapi del Maresme no recordo bé la població que era fill del actor Paco Martinez Sòria , també va tenir problemes amb uns pares perquè impartia les classe amb catalá i llavors els mitjans de comunicacio en varen fer molt resò

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús