Primer informe des de l’Europa tropical

Acabat d’instal·lar a Guadeloupe, l’únic que sé d’aquest indret és que abans que Cristòfor Colom hi arribés, en el seu segon viatge a Amèrica, l’illa era coneguda com Karukera, que significa «illa d’aigües belles».

Expliquen que el nom actual li va posar el descobridor en honor a la Verge extremenya de Santa Maria de Guadalupe, però els que hi viuen l’anomenen simplement Gwada, una adaptació més propera a la fonètica de la parla criolla, majoritària a l’arxipèl·lag.

A Guadeloupe hi ha vestigis de presència humana des de fa 5.000 anys, però es creu que la primera gran colonització -abans de la meva- la van fer els arawak, des de la conca de l’Orinoco, a l’actual Veneçuela. A partir d’aquell moment, nombroses cultures han passat per l’arxipèl·lag, amb intencions diverses. Els ferotges indis carib, per exemple, coneguts per practicar el canibalisme, van fer desaparèixer els arawak, però no van aguantar l’atac dels exploradors de la Companyia de les Índies Occidentals, que els van vèncer i substituir per esclaus negres.

Des de llavors, l’arxipèl·lag ha estat sempre en mans franceses, menys durant la guerra dels Set Anys, quan Anglaterra els l’arrabassà temporalment.

Avui dia Guadeloupe és una regió ultraperifèrica de la Unió Europea, on la gent paga amb euros i menja tartiflette i guaiaba. De caníbals, em sembla que ja no n’hi queden, però de moment no descarto cap possibilitat.

1 comentari

  • Deric

    09/02/2011 18:48

    M’agraden més els noms que li diuen els natius que el que li va posar Colom.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús