L’illa aïllada

Ja ha arribat a Cuba el cable de fibra òptica estès des de Veneçuela, que ha de multiplicar la velocitat de connexió a Internet a l’illa. Ahir mateix aquest diari se’n feia ressò. Però la notícia és a la vegada esperançadora i preocupant.

Com explicava fa uns dies Yoani Sánchez, la blocaire més popular de l’illa, el problema fins ara no ha estat la manca d’infraestructures, sinó la voluntat política. I és que hem de pensar que el règim sempre ha bloquejat l’accés a la seva bitàcola dissident. Però ara, curiosament mentre l’Havana celebra la Feria Informática Internacional 2011, i convé quedar bé amb els convidats estrangers, el poder n’ha permès per sorpresa la publicació. Un pas sense precedents que coincideix amb l’arribada del cable de fibra òptica, però que no aconsegueix obtenir la confiança de tots els cubans, acostumats a les promeses i les decepcions, des de fa més de cinquanta anys.

A dia d’avui, quan tot el món ha pogut veure l’abast de les xarxes socials a les revoltes de Tunísia o Egipte, sembla poc probable que el règim posi la banda ampla a mans dels ciutadans. I tot fa pensar que Gmail, Facebook o Twitter, continuaran silenciats.

L’accés a Internet i la censura tornen a posar de manifest les diferències entre les illes de la regió del Carib. A Guadeloupe, per exemple, des d’on s’escriu aquest bloc, a pocs quilòmetres d’on passa el cable fins a Cuba, hi operen totes les companyies de telèfon i serveis telemàtics possibles,  i és fàcil obtenir altes velocitats de connexió a preus més que competitius. Tot un altre món, és clar.

1 comentari

  • Deric

    14/02/2011 20:48

    Quan vaig estar a Cuba vaig estar a casa d’una família que pagava 600€ al mes per poder tenir internet i parlar per messenger amb el seu fill que viu als USA. Tenint en compte el seu sou, és una bestiesa!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús