El monstre

A França, l’Estat és un monstre de dimensions colossals, que a vegades pren forma de pare protector i de cohesionador d’una identitat imaginada, i que en altres moments es presenta com un jutge irat i cruel,  guiat per unes lleis del tot incomprensibles.

Al Carib, el monstre es torna especialment imprevisible, perquè l’aire calent, la pluja i els mosquits, no el deixen dormir tranquil, alteren el seu caràcter -de sempre inestable- i fan que reaccioni de manera absurda i molt perillosa.

Com tot monstre amb aspiracions de líder i de poder absolut, l’Estat té un exèrcit d’executors lleials, que obeeixen cegament les seves voluntats, siguin quines siguin les conseqüències sobre els individus.

En una dimensió més pràctica, això es tradueix en fets com que a les oficines de correus no es venguin sobres -ho fan les gasolineres-, que canviar el nom d’un vehicle impliqui fer-se les plaques de les matrícules noves, que els prefixos dels telèfons s’assignin arbitràriament, que per validar certs documents sigui obligatòria la firma d’un cònsol que mai ha existit, o que per col·legiar-se professionalment calgui una autorització que només pots obtenir si estàs ja estàs col·legiat prèviament.

Però tots els monstres tenen punts dèbils per on fer passar la llança, no patiu.

3 comentaris

 • kozzak.net

  16/03/2011 13:52

  A Catalunya de vegades es parla del centralisme de Barcelona, però si es compara amb el jacobinisme francès, i la defensa de l’estat centralista, el fet català queda en una anècdota…. Girona va formar part del districte francès del Ter molt anys. Suposo que moltes colònies «residuals» ara es veuen governades per uns monstres que no saben ni què trepitgen….. Potser són els mapes tancats dels que parla Hakim Bey

 • Xavier Sibecas

  18/03/2011 15:04

  Tela amb la burrocràcia de la “grandeur” d´ultramar! Bé, es tracta d’intentar adaptar-se al medi…i d’intentar esquivar el mostre que, com que és enorme, segur que és ben poc àgil, també!

 • Deric

  03/04/2011 21:26

  és com el peix que es menja la cua!!! quantes absurditats caribenyes!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús