Navegar pel Carib

Fa cosa d’un mes vaig viatjar de Guadeloupe a Antigua & Barbuda en un petit veler de 9 metres d’eslora.  Era la meva primera experiència amb els vaixells i va ser molt dur, però també excitant.  Des de Point-à-Pitre a Nelson Dockyard hi ha unes 20 hores de navegació, però això depèn de molts factors, com el tipus de nau o la força del vent.

En aquest primer contacte vaig descobrir que el Carib no és sempre un mar turquesa, amb barreres de corall i ombres de palmeres, com a les postals, sinó que amaga grans onades, tempestes i nits molt fosques i llargues.

També vaig conèixer tot un món de persones que han sentit la crida del mar, i que han abandonat vides i feines per poder viatjar al ritme del vent, tot i els  inconvenients naturals que suposa el dia a dia en un vaixell. Com tothom es pot imaginar, no és fàcil controlar els aparells de navegació, les veles, les cordes o els rumbs i, a més, intentar llegir, dormir o preparar el dinar en una cuina basculant.

Molts d’aquests viatgers marítims arriben al Carib seguint una ruta històrica des de les Canàries, que ja està documentada en els llibres del segon viatge de Colom.

Els vents alisis bufen dels tròpics anticiclònics cap a les calmes equatorials. Aquest fenomen permet períodes de navegació òptims des de l’hemisferi nord cap al sud-oest. Els mariners aprofiten des de fa segles aquestes condicions per creuar l’Atlàntic a partir de novembre. Centenars d’embarcacions continuen concentrant-se cada any a les costes canàries per emprendre el viatge fins a les antilles.

Guadeloupe és la primera illa on fan terra la majoria d’expedicions. Antigua & Barbuda, com vaig explicar en un altre post, és un petit paradís fiscal, amb un port esportiu on hi passen els millors velers del món; autèntiques llegendes. Però el Carib està ple d’illes i petits arxipèlags on vaixells de tota mida fan port,  i on els navegants d’arreu es troben per explicar-se les aventures de les seves vides dedicades al mar.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús