El fantasma de l’extrema dreta

Just a l’equador del recompte de vots, i abans que el líder d’Unió Democràtica donés la ja coneguda com a “Enquesta d’en Duran”, un partit feia “esforços” per acaparar l’atenció dels espectadors. Plataforma per Catalunya (PxC) centrava l’atenció d’uns ciutadans que no s’ho acabaven de creure (probablement fins i tot la d’alguns que els van votar). Amb 75.321 vots (2,42%), el partit d’Anglada escampava la por d’aquells que en algun moment vam creure que podria arribar a ser el novè partit del Parlament.

Per què aquesta magnitud de vots? D’on venen les paperetes de PxC? O, dit d’una altra manera, en quines condicions els catalans decideixen donar suport a aquest partit?

Segurament la resposta és tan complexa com poc clara. Els partits d’extrema dreta a arreu d’Europa ja fa anys que arrosseguen un pedigrí considerable. En alguns països són fins i tot alternativa de govern o han ocupat durant un breu temps executius o càrrecs rellevants. Són partits que acostumen a confluir en diferents característiques: xenòfobs, populistes, amb una gran implantació local i amb uns líders carismàtics.

Però, per què tenen èxit? Els diferents estudis que s’han fet apunten a diferents motius: l’augment de la insatisfacció política, la dissolució de les identitats grupals, l’augment de la desocupació, la proliferació entre certs ciutadans d’actituds racistes, l’augment dels fluxos migratoris o, fins i tot, la semblança en les propostes migratòries dels principals partits.

Les eleccions del 28 de novembre ens permeten començar a analitzar un fenomen que, per desgràcia, no sembla conjuntural. Explorarem dues hipòtesis:

1. Primera hipòtesi: Allà on hi ha més persones immigrades, el vot a PxC va ser més elevat.

Agafant els resultats de diumenge (d’aquesta fantàstica aplicació) més les dades del padró de l’Idescat (de l’any 2009) podem establir la següent relació (en el gràfic cada punt és un municipi). Com s’observa, a mesura que creix el % d’immigrants en el municipi (eix vertical), creix el vot a PxC (eix horitzontal). La relació, però, no és del tot forta, atès que molts municipis tenen un percentatge baix d’immigració i, en canvi, han votat de forma important al partit d’Anglada.

Graph.jpg

2. Segona hipòtesi: En contextos socioeconòmics més difícils, es vota més a PxC

Una idea que se sent sovint: en contextos econòmics difícils els treballadors augmenten la seva hostilitat cap a les persones immigrades. El nostre indicador per la situació econòmica és la Renda Familiar Disponible Bruta (també de l’Idescat i indexada). No és el millor indicador (la desocupació seria més apropiada), però és l’únic disponible per un bon nombre de municipis. El següent gràfic mostra que la relació és negativa. Per tant, quan la Renda creix, el vot cap a PxC baixa. Com en l’anterior ocasió, però, la relació no és massa forta.

Graph2.jpg

Conclusió? Tot i que amb prudència, podem dir que immigració i economia són factors que provoquen el vot a PxC, però no d’una forma determinista. De fet, els estudis fets arreu d’Europa precisament demostren que, sovint, no cal ser treballador pobre i viure en un barri ple d’immigrants per votar a l’extrema dreta. Tot sovint pot passar el contrari. Un determinat discurs s’apodera del públic i, aquest, reacciona davant d’un fenomen al qual mai li havia prestat atenció. L’experiència europea ens demostra que el fenomen podria ser molt pitjor. Aviat tindrem eleccions municipals i, per tant, convé posar-se les piles. Cal aprendre aviat de quina manera afrontar el problema, no obviant-lo, sinó buscant-ne l’arrel. O això o Confuci tindrà raó: “L’home que ha comès un error i no el corregeix en cometrà un altre de més gran”.

Etiquetes

44 comentaris

 • El fantasma de l’extrema dreta « El Pati Descobert

  02/12/2010 11:43

  […] llegint-lo a El Pati dels Tarongers] LikeBe the first to like this […]

 • L’home del sac

  02/12/2010 14:17

  No creieu que si el PP no hagués fet també certa campanya anti-immigració, potser encara haurien tret més vots?

 • Mario Cuevas

  02/12/2010 15:09

  La por al canvi es el que impulsa a la majoria de la gent inculta a votar a aquests partits neonazis. Nomès pensen que amb suficients vots faran fora a tots els immigrants. La gent s’ha d’anar acostumant a conviure amb l’immigració però primer ha d’entendre que no tots els immigrants son dolents. Hi ha massa xenofòbia i això requereix una reeducació accelerada.

 • Toni Rodón

  02/12/2010 17:05

  L’home del sac,
  Potser sí. De fet, a França va passar quelcom “semblant”, quan UNP va imitar el discurs del FN de Le Pen.

  Mario Cuevas,
  Hi ha alguns estudis que demostren que molta gent que no viu envoltada de persones immigrades acaba votant per aquests partits. Es tracta de percepcions i de discursos alimentats des dels partits.

 • Roger Firpo

  02/12/2010 19:04

  Una mica de rigor, siusplau! Que t’has mirat bé les teves gràfiques?

  Que el programa et dibuixi una línia no vol dir que aquesta tingui cap sentit. No cal fer anar cap eina per treure conclusions, és ben clar que no hi ha cap correlació clara en cap de les dues gràfiques.

 • Toni Rodón

  02/12/2010 19:12

  Roger,
  Jo en cap moment dic que hi hagi una correlació clara… En tot cas, per la teva “tranquil·litat”, la correlació és significativa. Quan elimines els valors anòmals, encara ho és més.
  Gràcies pel comentari.

 • Ferran Bel

  02/12/2010 22:47

  Ningú s’ha plantejat que votar PxC és un vot de castig a tota la classe politica per incompetent.Perquè ha entrat de tot sense control.Perquè la invasió tercermundista, que és el que ha sigut,i han destrossat el mercat.Perquè som el burdell d’Europa.Perquè estem plens i tips de terroristes i delinqüència de tota mena i si no aneu a visitar les pressons.Perquè vivim en la hipocresia buenista que no tolera la critica. Van ser els nazis els qui van invaïr altres païssos per imposar les seus costums, qui son els qui discrimen a les dones i gays? Quin és el nivell de violencia social que aporten ? Si treuen tan bons resultats electorals a Suecia i Holanda, será per algún motiu , oi ? O es que ara serán babaus perquè algú no li agrada el que voten a Suïssa? Doncs, senyors democracia és això,

 • L’extremadreta i les seues causes « Xarxes socials i llengües

  03/12/2010 8:23

  […] recomano un article simple, senzill, ràpid, sense conclusions importants, però amb unes grans preguntes per al futur […]

 • Marta Albes

  03/12/2010 11:40

  Benvolguts companys del Pati dels Tarongers, en primer lloc, felicitats a vosaltres i al diari ARA per aquesta aposta, m’entusiasma!
  Volia proposar-vos una altra regressió: vot a PxC amb color polític que governa el municipi, o creieu que la relació seri espúria?

 • Martí Cuquet

  03/12/2010 13:08

  Toni, estic amb en Roger. Intentar fer una regressió lineal amb aquestes dades no és gaire rigorós. A la primera gràfica podries dibuixar la línia recta cap amunt i no crec que canviés gaire el coeficient de regressió. Jo hi veig una distribució força uniforme, i no pas correlació.

 • Toni Rodón

  03/12/2010 13:27

  Marta,
  Suposo que ho dius per intentar veure el transvassament de vots d’uns partits als altres? Si és això, en Jordi Muñoz va publicar fa uns dies en aquest diari un interessentíssim article que ho analitzava.

  Martí, diverses consideracions:
  1. Jo no he fet pas cap regressió lineal. Només he intentat posar en relació dos conceptes en un gràfic de dispersió. Repeteixo: tot i que la relació és significativa, sóc conscient de les limitacions i en CAP moment clamo que la relació és forta. No entenc què té a veure això amb el rigor.
  2. “podries dibuixar la recta cap amunt”. Jo no dibuixo rectes. És un procediment matemàtic el que les determina.
  3. Distribució uniforme. Sí. Tendeix a això, sobretot el primer gràfic.

  Crec que, com en Roger, heu pres les meves paraules com a deterministes. Fixeu-vos que en el text jo en cap moment asseguro una relació de causalitat unidireccional, sinó que apunto a hipòtesis a testar.

 • eldelapira

  04/12/2010 18:52

  Realment intolerable la xenofòbia de PxC, però cal resaltar que tenim dos partits PPC i C’s, amb 21 diputats en total, que practiquen el que es coneix com ROAMING XENOPHOBIA, és a dir, xenofòbia en itinerància: gent que amb l’excusa que té origen foraster es dedica (amb molt de poder) a anar contra la gent del lloc on han arribat.

 • Cristian Estop

  04/12/2010 18:55

  La aplicació no em sembla fantàstica. No la puc fer servir amb mac. M´he quedat amb les ganes de fer uns scatter plots.

 • Bernat Caballero

  05/12/2010 4:30

  Per començar, felicito a l’equip d’aquesta secció i al diari per tirar-la endavant i us desitjo molta sort i encert.

  Dit això, em sap greu que el meu primer comentari sigui una crítica, però hi ha coses que s’han de tenir en compte i de les que s’ha de tenir cura.
  – En primer lloc, els eixos dels gràfics estan invertits. La variable dependent és sempre el percentatge de vots a PxC i, en conseqüència, hauria d’estar a l’eix d’ordenades (y) i no al d’abscisses (x), que és on és ara. Tal com estan disposats els gràfics, el que exemplifiquen és el % de persones immigrades EN FUNCIÓ del vot a PxC i el RFBD EN FUNCIÓ del vot a PxC, quan la vostra (teva) intenció era la contrària -o això m’ha sembla entendre-.

  -En segon lloc, l’article dóna la sensació d’estar incomplet. Amb només dos gràfics que no deixen veure res clar es desmenteix el tòpic que diu que el vot d’extrema dreta es concentra en localitats amb baixes rendes i alt nivell d’immigració, però no aporta res més. Ens dius el que no és, fins i tot a les conclusions, però no fas sentència dient el que sí que és (encara que sigui per dir que no hi ha un perfil concret de votant per partits com ara PxC). Trobo a faltar una segona part que tanqui la qüestió.

  Per acabar,
  Mario, no em sembla encertat titllar aquell que té una percepció política diferent a la teva d’inculte. Crec que l’associació del que és diferent amb un concepte que el situa automàticament per sobre teu (i això és el que et permet dir que -cito textualment- “això requereix una reeducació accelerada”) és el primer pas cap al totalitarisme. La societat té una direcció i sentit de pensament i, si es vol canviar, s’ha de fer d’igual a igual, no utilitzant unes armes de manipulació que no deixen de ser formes subtils de coerció.

  Ferran, el mercat no es destrossa només a causa d’un moviment migratori. El capitalisme necessita crisis periòdiques per a tornar a agafar aire. No pots culpar d’una crisi a nivell mundial del sistema a la immigració que ha arribat al teu país. Per altra banda, m’agradaria veure quanta de la violència que dius que generen els col·lectius arribats és causada, directament o indirecta, per la població autòctona.

  Felicitats i ànims a tot l’equip!

 • Toni Rodón

  05/12/2010 10:39

  Bernat,

  Gràcies pel comentari i pels ànms. Contesto per parts:
  1. Totalment d’acord amb la primera crítica. Ja ho vaig veure, però com que portava un dia penjat vaig decidir deixar-ho.Les presses et fan cometre errors inadmissibles. Com que ara arribem a un públic més àmpli, haurem de vigilar tot això un pèl més.
  2. Sí, falta una segona part, clar. Més enllà dels gràfics, intento anar un pèl més lluny a ressò dels estudis que s’han fet. No fer-ho em semblava incomplet. En tot cas hi haurà un futur article que tanqui la qüestió…

 • Per que?

  05/12/2010 13:22

  Algu ha analitzat que fa que el PP tingui tal quantitat de vots a llocs, com l’Hospitalet o Santa Coloma?. Oi que es contraintuitiu?. Doncs fins que no ho esbrineu no crec que pogueu respondre a la pregunta formulada.

 • Marta Albes

  05/12/2010 14:40

  Hola Toni, no ho deia pel trasvassament de vots, tot i que buscaré l’article que em comentes perquè també em sembla interessant el tema.
  Ho deia perquè em sembla important contrastar si les polítiques aplicades a nivell municipal (polítiques públiques més o menys orientades a mantenir la cohesió social o la integració, per exemple) tenen una incidència o s’estableix una correlació significativa en l’augment o la disminució de posicions més o menys xenòfobes. Crec que, tot i que pot semblar una obvietat, és important saber si realment existeix aquesta relació perquè ens pot donar mecanismes per treballar en el sentit de fer desaparèixer aquestes posicions polítiques, al meu entendre molt perilloses.
  Possiblement, analitzar això en base al color polític del govern del municipi és simplista, però d’entrada pot ser un primer pas.

 • Toni Rodón

  05/12/2010 16:28

  Marta,
  D’acord. Ara entenc el que vols dir. El problema és buscar mesures que captin la percepció de les persones a diferents municipis i que, a més, siguin homogènies entre elles. Tanmateix, gràcies per la idea!

 • Pau Saumell

  05/12/2010 18:26

  I quin és el problema si PxC obté uns quants regidors? en què canviaria la nostra vida? francament, em preocupa molt més C’s, que ataca directament els fonaments de la convivència catalana en qüestionar el català com a llengua vehicular de l’educació i de l’administració pública.

 • Josep Maria Castellano

  06/12/2010 17:20

  Moltes felicitats, Marc, Toni i Silvia! Crec que és una gran iniciativa i esteu generant un gran debat. Endavant!

 • Mesalina

  06/12/2010 18:04

  El coeficient de correlació és molt baix. De le gràfica es desprén que un % alt d’immigrants no implica un més alt vot a PxC. Te més aviat poc a veure. El que és important és el discurs polític sobre la immigració que han fet PP i en part Unió (recordeu l’Alcalde de Vic). El problema no és PxC, sinó que el seu discurs xenòfob i simplista “contamini” a la resta de partits “normals” començant pel PP i seguint per Unió….l’experièncai Holandesa és molt clara. Esperem que CiU, no caigui en el parany i mantingui un discurs integrador. Llegiu l’article d’Andreu Domingo avuí a l’ARA.

 • Joan Monras

  06/12/2010 18:10

  Molt interessant l’article! Un dels gràfics està al revés, però, almenys si es vol concloure algun tipus de causalitat (el primer). Sobre la causalitat, també hi hauria alguns comentaris a fer…El segon gràfic és molt més bo, crec. Si a més s’utilitzés el logaritme de la RFBD, estic segur que encara quedaria millor.

 • Toni Rodón

  06/12/2010 18:21

  Josep Maria,
  Gràcies!

  Mesalina, és precisament el que intentem mostrar. El coeficient és baix (però significatiu). Hem fet una anàlisi simplista, testant una hipòtesi que molta gent creu.

  Joan,
  Sí, estan al revés; ho comentava en un anterior comentari. És menys “greu” perquè només intentava mirar si hi havia correlació, i no causalitat. Merci per la suggerència. Ja vaig provar d’introduir el logaritme i la relació és si fa no fa la mateixa. Em vaig decidir per aquest perquè és més entenedor.

 • Joan Monras

  06/12/2010 23:30

  Si Toni, ho he vist més tard. Jo utilitzaria el logaritme de totes maneres. Com deus saber, representa l’elasticitat (o en aquest cas que les x son un poercentatge) la quasi elasticitat del vot respecte el la renta. És semblant a com es mesuren els efectes de la immigracio en els salaris (temes que estic treballant). Referencies, son Borjas, Card o Peri.
  Recordss i anims,
  j.

 • Carla Herrero

  07/12/2010 9:12

  M’alegra pensar que la correlació sigui baixa i així no es pugui generalitzar del tot dient que les persones amb rendes més baixes o les que viuen en municipis amb una alta tasa d’immigrants són les que voten a aquest partit. Potser a l’hora d’intentar una estratègia per evitar que la gent voti a aquest partit xenòfob és més complicat si estan dispersos pel territori. Però el fet d’estar precisament dispersos ajuda a no fer judicis fàcils de “tal poble vota PxC”. A Vic ja deuen estar cansats que se’ls assenya-li amb el dit. Marc, Toni, moltes felicitats per l’anàlisi. Ara ja sé on sou :)

 • Toni Rodón

  07/12/2010 10:51

  Carla,
  Gràcies pel comentari i un plaer “trobar-te” de nou :P

 • Lucia Matas

  07/12/2010 14:52

  Primarament, felicitats per aquest nou projecte. Crec que el nostre país necessitava nous aires en el que a premsa escrita es refereix!! Dit això, més enllà del fet que PxC no va poder entrar al Parlament, em preocupa bastant la idea del que pot passar a les locals. Crec que la Mònica Terribas li va plantejar la qüestió del nombre de vots de PxC al Mas durant la primera entrevista i el nostre nou President li va treure ferro al tema (al·legant que no havien entrat al Parlament, precisament). Penso que, com a mínim, la qüestió mereix certa atenció i anàlisi rigorós. Crec que l’anàlisi estadística l’haurien d’estar fent el govern i els partits…

 • Jordi Urgell i Montané

  07/12/2010 16:25

  Marc, és interessant la teva reflexió. Però si us plau fés un cop d’ull als resultats del municipi amb més població immigrada de Catalunya, a Guissona, on més del 50% dels habitants és immigrada. Adona’t que PxC precisament hi treu uns pèssims resultats (per a ells). Està bé analitzar el factor sociològic, i la situació econòmica de Guissona és molt especial, però potser també és hora d’analitzar factors polítics de govern i la feina feta d’integració.
  Salutacions,

  Jordi

 • Carles Mir

  08/12/2010 1:38

  Algú va proposar que hi podria haver una relació entre quantitat de vots a PxC i partit que governa al municipi. Doncs tinc entès que els regidors de PxC es troben a Vic, Manlleu, Cervera, el Vendrell… totes elles en mans de CiU.
  Just per això, no estic d’acord amb el tema que hi aquesta formació obtingui més votants entre classes més baixes, que s’han estimat més abstenir-se, donada la desconfiança (plenament justificada, d’altra banda) envers la classe política.
  El votant tipus de PxC és de classe dirigent (ara en diuen “clases medias” que queda millor), defensor al màxim del liberalisme econòmic (que no pas social o religiós) i de l’explotació de la classe treballadora (que hom anomena “moderació salarial”).
  Sort que no han aconseguit cap escó!!!

 • independenciaja

  08/12/2010 17:41

  Esta molt clar per a mi,a mida que la situacio de crisi va en augment els discursos de alguns partits d´extrema dreta populistes i demagogs fan el que han fet sempre,remoure les visceres d´un electorat que només enten la politica com quelcom que els te que solucionar els seus petits problemes personals de cada dia,els problemes del veí ni l´interesen ni mai li han interesat..això es molt vell,de fet ha estat aixi sempre.Crisi = feixisme.Manca cultura de solidaritat i de futur.Massa telescombraria

 • Jordi

  09/12/2010 1:41

  Em podrieu enviar la R2 i la significació de la T de Student? Gràcies =)

 • adrià

  09/12/2010 16:23

  Tots els comentaris alarmats per l’aparició d’un partit que amb només una butlleta electoral ha aconseguit més de 70.000 vots. Més que preguntar-se per què PXC ha aconseguit aquests resultats, preguntar-se que fa que quan per primer cop un partit parla sense embuts i surt del políticament correcte envers el tema migratori aconsegueixi treure quasi representació. Alguna cosa bull a la societat, més enllà dels discursos oficials i paraules buides com integració o interculturalitat, per veure que la immigració massiva provoca un rebuig molt important, que està amagat sota la llosa dels benpensants que controlen l’stablishment.

  I per en Carles Mir, de vegades el dogmatisme et fa distorsionar la realitat d’una manera que resulta grotesca. PXC ha aconseguit els millors resultats a barris i ciutats amb un alt percentatge de castellanoparlants i considerats “treballadors”. Als barris benestants PXC=zero vots.

 • Toni Rodón

  09/12/2010 18:25

  Jordi, sense el teu correu és difícil fer-ho… Busca el meu correu al web http://www.elpatidescobert.cat i t’envio la base de dades.

 • Agustí Argimon Ribas

  10/12/2010 10:36

  Un molt bon article analitzant la situació de l’extrema dreta al nostre país.

 • Julià

  12/12/2010 19:30

  Em temo que l’anàlisi estadístic és incorrecte.
  En primer lloc no acabo de veure clar que es faci servir una correlació. No té gaire sentit esperar una relació LINIAL entre el nombre d’immigrants i % de vots. Voler ajustar-ho a una recta és artificial.

  La gràfica 1 no indica cap correlació interessant. Allà on es concentren les dades hi ha un pegot on no s’hi veu res d’interessant.

  La gràfica 2 tampoc mostra res de linealitat.

  Aquests anàlisis són complexes i generalment cal baixar a nivell de mesa electoral.

 • Toni Rodón

  14/12/2010 18:13

  Agustí,
  Gràcies.

  Julià,
  L’anàlisi estadística és correcte. Hi ha alguns errors en la graficació, que ja he explicat en un comentari anterior. Llegeix bé el que he escrit: en cap moment estableixo una relació de linealitat unidireccional i directa entre els termes comparatius. Només intento testar una relació que esdevé suau (sobretot en el primer cas). Pel que comentes, el problema és més teòric que empíric. El “no té gaire sentit” depèn de l’òptica amb la que ho miris: una població amb més persones immigrades pot concentrar un rebuig més important cap a aquestes persones a través del vot a PxC. Òbviament no és la millor manera de fer-ho, sinó una manera intuïtiva (proxy). És una relació espúria? Més aviat hi manquen altres variables…
  Per cert, no es pot posar en relació els vots per col·legi electoral amb el % d’immigrants. No existeixen les dades pel segon cas.
  Gràcies pel comentari!

 • Julià

  16/12/2010 13:13

  Hola Toni, jo no ho veig així en dos aspectes
  1.
  Des del moment que feu una gràfica bivariant quina relació espereu trobar-hi si mireu com s’ajusten els punts a una recta. A que vé la recta? A més afegeixes en un comentari “només intentava mirar si hi havia correlació”. Buscaves una correlació no lineal? N’hi han però no s’intenten ajustar a una recta, per l’amor de Déu.

  Quan dic que l’anàlisi no és correcte no volia dir que hi hagin errors matemàtics, etc. sino que és inadequat.

  Posar en relació directa els vots i el % de persones immigrades és absurd per que no es produirà una relació punt a punt. Arrossegaràs més error que res. Quan parlava dels col.legis electorals era només per indicar-te la unitat mínima a estudiar. En una mateixa població no és igual un barri que un altre. Dius que “molts municipis tenen un percentatge baix d’immigració i, en canvi, han votat de forma important al partit d’Anglada”. Sense més control pot ser enganyós per que pot ser que el vot estigui concentrat en determinats barris i no afecti al global si la població és prou gran.
  Sense antendre a variables com la mida de la població i els barris surt aquella bola de punts que no diu res.
  Segmentar be i fer servir tècniques gràfiques EDA seria més adequat.

  2.
  La hipòtesi que on hi ha més immigarció és on hi ha més èxit de partits anti-immigració, així a bulto, és irrellevant per banal.
  En tot cas la hipòtesi interessant seria veure si la xenofòbia s’estén i es contagia a col.lectius que no tenen contacte amb immigrants. La contraria no aporta res, de fet no sé de cap pais on surtin partits anti-immigrants si no hi ha immigrants. Crec que sería més profitós enfocar-ho per aquesta banda.

  Salutacions cordials.

 • Toni Rodón

  16/12/2010 15:09

  Julià,
  Per punts:
  1. Repeteixo: l’anàlisi bivariant és correcte. Si és adequat o no depèn de la teoria que hi hagi al darrera.
  Efectivament la unitat de mesura, el municipi, no és la millor. Però és l’única que hi ha. El risc (o la realitat) de fal·làcia ecològica hi és, però això no ens ha de portar a fer anàlisis preliminars per testar relacions entre variables. Aquest article no és pas un informe de res, sinó una manera d’aproximar-se a la realitat.
  2. “Irrellevant per banal”. No entenc què vol dir. Jo no segmento pas la meva variable dependent (considerant només aquells municipis que tenen immigració), sinó que els considero tots. En el gràfic apareixen municipis sense immigració i amb vot a PxC.
  Una altra cosa és que vulguis veure si la xenofòbia s’estén i si té res a veure amb la concentració de persones immigrades en una zona. Aleshores pots testar si això és cert o no. Però ja estem parlant d’un altre nivell més actitudinal i micro que mereixeria un altre article.
  Salutacions.
  Pd/ “De fet no sé de cap pais on surtin partits anti-immigrants si no hi ha immigrants”. Per tant, segons aquest argument, tots els països amb immigrants tenen partits “antiimmigrants”? La pregunta interessant (potser) seria: per què països amb poca immigració i països amb molta immigració generen un tipus de partits d’extrema-dreta semblant?

 • bease sociologia

  21/12/2010 21:48

  El que demostreu amb el núvol de punts és que no hi ha correlació. Sempre és possible ajustar una recta a qualsevol núvol de punts, però la variabilitat explicada és pràcticament nula.
  El més probable és que hi hagin terceres variables correlacionades amb el percentatge de vot per PxC i la proporció d’immigrants que expliquin completament el mínim grau d’associació que trobeu.

  Com a politòlegs que sou, haurieu de prestar més atenció a variables polítiques que socioeconòmiques per explicar el suport per partits immigrants. Segur que en trobarieu més claus analítiques per explicar una mica més de variabilitat en el vot.

 • Toni Rodón

  21/12/2010 22:15

  bease sociologia,
  Als comentaris anteriors ja dono una explicació.

  De nou, en cap momnet (repeteixo: cap) busco causalitat ni dic que la variable que introdueixo té la veritat absoluta. Òbviament que hi ha molts altres factors. Aquí només s’apunten dues hipòtesis.

 • bease sociologia

  21/12/2010 22:38

  No havia llegit els comentaris que plantejaven dubtes sobre la fortalesa de l’associació. Dos comentaris:
  a) Ni farts de vi, ens convenceràs de que la correlació és significativa (a la hipòtesi 1)
  a significació 0,05. Quin és el valor de R?
  b) No té sentit plantejar signifcació en aquest cas. Esteu parlant de l’univers senzer, oi?

 • Toni Rodón

  22/12/2010 20:44

  bease,

  Jo de vi no en bec quan faig posts.
  a) R quadrat baixíssima, òbviament. Quan elimines els valors anòmals la relació és més significativa. La significació creix quan elimines les poblacions petites.
  b) Per què no té sentit? Tot l’univers, clar.
  Un últim comentari: els comentaris, sisplau, amb una mica de respecte. Quan penjo les coses no ho faig pas sense sentit. Crítiques, les que vulguis. Però no em tractis com si fos un idiota que no ha fet mai estadística. Perdó pel to, però veia necessari dir-ho.

 • bease sociologia

  23/12/2010 0:20

  Que has fet estadística , estic segur. És més, em consta. Per això se t’han de dir les coses amb una certa contundència per a que no continuis per aquest camí (justificant lo injustificable). És bó saber rectificar a temps.

  Parlar de significació no té sentit perquè no estàs extrapolant resultats a una població. No treballes amb una mostra, sinò amb l’univers senzer.

  Per cert, el vi ens l’haviem de beure els lectors (no tu). No et posis susceptible.

  Enhorabona per la pàgina (amb l’excepció d’aquesta desafortunda entrada)

 • Toni Rodón

  23/12/2010 9:00

  No, si jo, de tranquil, n’estic molt.
  No intento pas justificar allò que és injustificable. El proper cop et recomano que et llegeixis bé els articles. De tant en tant llegir bé no està malament.
  Això sí: gràcies per llegir-nos, malgrat tots els malgrats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús