Esquerra i Solidaritat: junts a les municipals?

Agreement.jpg Aquests darrers dies hem pogut escoltar diverses declaracions de líders polítics d’Esquerra i de Solidaritat sobre la possibilitat que ambdós partits polítics puguin arribar a acords puntuals per tal de concórrer conjuntament en alguns municipis en les properes eleccions locals. Si abans de les eleccions al Parlament de Catalunya la crida a la Solidaritat Catalana feta per Joan Laporta no va tenir gens d’èxit, què ha canviat ara perquè ambdós partits estiguin disposats a parlar sobre possibles acords a nivell municipal? Quines són les possibilitats d’èxit d’una proposta com aquesta? I finalment, és probable que l’acord pugui transcendir l’àmbit local i aplicar-se, per exemple, a les eleccions generals del 2012?

En primer lloc, i el que és més evident per tothom, és que Solidaritat Catalana ha passat de ser de tan sols una petita ombra a la pràctica hegemonia políticoinstitucional d’Esquerra sobre el món independentista, a ser una veritable amenaça. L’entrada de SI al Parlament dóna una gran rellevància i publicitat al partit, i es pot esperar que continuï creixent. Entrar al Parlament per primer cop és extremadament complicat; una vegada fet però les dificultats per mantenir-s’hi disminueixen. Esquerra doncs en aquest sentit ha d’estar molt alerta a la possible fuga de vots cap a SI, i una primera manera d’evitar que els vots li marxin en les properes eleccions, és precisament concorrent conjuntament en aquells municipis on el partit pugui apreciar que SI el podria superar en el paper de principal força política independentista.

Per altra banda, la divisió del vot independentista en les eleccions municipals podria tenir conseqüències molt nefastes per ambdós partits en cas que el repartiment de regidors pel mètode d’Hondt els excloés finalment als dos d’algun consistori. L’amenaça ve en part del fet que el llindar electoral per obtenir representació a les eleccions municipals és del 5% -percentatge ja superior al del Parlament de Catalunya-; però on la divisió del vot faria molt de mal seria en els municipis més petits, on s’escullen pocs regidors i on per tant el llindar de representativitat queda, de facto, ubicat per sobre del 5% legal (per entendre’ns: en un municipi per exemple de 2.000 habitants s’hi escullen 9 regidors, i per obtenir-ne un s’ha de rebre almenys el 10% dels sufragis). En aquest sentit doncs, la suma dels vots de les dues forces podria evitar que finalment cap dels dos partits obtingués representació.

Ara bé, comentàvem ja fa un temps que els partits polítics són organitzacions amb estructures internes relativament rígides, amb unes dinàmiques de treball molt concretes, i per sobre de tot, organitzacions amb una ideologia pròpia i amb una ferma voluntat de seguir-la defensant, per la qual cosa, concloíem, són molt rares les coalicions electorals a llarg termini entre organitzacions que ja gaudeixen de representació. Per què doncs a les eleccions municipals Esquerra i SI estarien disposades a arribar a acords puntuals per concórrer plegats en alguns municipis? Doncs per dos motius principals: en primer lloc, perquè l’acord seria només puntual, i no per a tots els municipis. Esquerra i SI es presentarien per separat en algunes localitats de manera que, una de les pors més temudes pels partits polítics com és el de perdre l’”etiqueta” del partit, el nom sota el qual concorren a les eleccions, podria ser evitat. I en segon lloc, perquè la mateixa naturalesa local de les eleccions municipals fa perfectament comprensible que les pròpies bases del partit en el municipi decideixin internament com concórrer a les eleccions locals, sense que el partit a nivell central hi pugui intervenir. Els acords a nivell local no deixen de ser, al cap i a la fi, decisions estratègiques dels partits comprensibles únicament des de l’òptica localista.

I això ens porta finalment a la darrera de les preguntes que ens plantejàvem: quina possibilitat hi ha que aquest acord tingui continuïtat en properes eleccions? I la resposta passa, indefectiblement, per la consideració de les eleccions municipals com a fenòmens completament diferenciats de la resta d’eleccions. Per sistema, cap conclusió doncs es pot extreure per a cap altre elecció d’un acord pres en el nivell local. És molt probable que finalment Esquerra i Solidaritat decidiran concórrer conjuntament en determinats municipis; ara bé, per bo o per dolent, passades les eleccions locals, cadascun dels dos partits independentistes seguirà el seu camí en solitari.

Etiquetes

10 comentaris

 • L’home del sac

  19/12/2010 23:44

  No estic d’acord en que on més mal els pot fer la divisió és als municipis petits, perquè als pobles no es vota tant en funció de la ideologia, sinó en funció de les persones que hi ha a les llistes i en funció de si el govern municipal anterior ha fet o no una bona gestió. Per molts indepenentistes que hi hagi en un poble, un nou partit ho té molt difícil, perquè no es votarà en funció d’aquesta ideologia. I els partits que hi ha als pobles, normalment ja estan molt ben assentats i aposentats. No té sentit tampoc presentar-se a unes eleccions municipals amb la idea d’independència… el que importa és el projecte pel poble en concret, tot lo altre es secundari. És evident que molta gent per exemple, no votaria mai determinats partits (en els pobles acostumen a ser el PP i en menor mesura també el PSC) presentin el projecte que presentin…

 • .Alfons L.P.

  20/12/2010 11:25

  Les conseqüències són la desaparició d’ERC que si pacta amb l’inefable Laporta ja pot anar fent la maleta.
  L’independentisme sense més ha estat un fracàs estrepitós.
  Per una vegada li dono la raó a Carretero i quan diu que seria una imbecilitat pactar a les municipals.

 • Esquerra i Solidaritat: junts a les municipals? « El Pati Descobert

  20/12/2010 18:08

  […] llegint a El Pati dels Tarongers. LikeBe the first to like this […]

 • nu

  21/12/2010 10:48

  Home del Sac, en què quedem, doncs? En que a les municipals es vota a la persona o que els electors no votarien mai determinats partits presentin el projecte que presentin?
  D’altra banda, si el vot independentista no té sentit a l’àmbit local, ja m’explicaràs la trajectòria de les CUP….
  Felicitats de nou, nois/a

 • L’home del sac

  21/12/2010 20:59

  Nu, el que volia dir és que als pobles, els partits estan molt ben establerts i identificats amb unes cares concretes i a més, se’ls identifica amb una manera de fer… Quin projecte municipal pot presentar un partit que té gairebé només un punt que és la independència? Suposo que farà bons o mals resultats depenent de la imatge que donin les persones que hi ha… i a les ciutats ho veig gairebé impossible de fer-s’hi un lloc. A més, que no entenc que pretenen presentant-se a unes eleccions municipals.
  I sobre les CUP, doncs crec que no és només independentisme, sinó també imatge… tenen una imatge de revolucionaris i alternatius que qualla bastant entre cert públic, sobretot en llocs on hi ha implantats casals de l’esquerra independentista i tot això… A més d’independentistes són comunistes o alguna cosa totalitària d’aquestes, no es pot oblidar. És més, els he sentit dir que la independència és només un pas cap al comunisme…

 • marcguinjoan

  22/12/2010 9:21

  L’home del sac,
  Solidaritat és un partit que efectivament ho té difícil d’entrar si només presenta un sol eix que és la independència en una arena com la local on hi primen altres tipus de poítiques. Per això justament a Solidaritat li pot interessar d’entrar amb Esquerra, que li dotaria d’un discurs a nivell municipal que tampoc no faria gens de mal a Solidaritat a nivell català. A Esquerra, també li pot interessar des del moment en què ha patit una forta devallada en les eleccions catalanes, i si bé és cert que als municipis es voten a les persones, també és cert que els resultat de les municipals també reflecteixen l’estat d’opinió de la gent sobre la política extramunicipal. Per tant, a Esquerra li pot anar molt bé no patir una altra devallada electoral, que els podria deixar fora de grans municipis de Catalunya.
  Alfons L.P. jo no crec personalment que si Esquerra pacta amb Solidaritat li suposi cap tipus de problema: com he dit en l’article la lògica de les eleccions municipals és tan localista que la gent es veu perfectament capacitada per diferenciar entre les dues arenes de competició electoral.

  I l’home del sac, un altre cop, això que comentes de les CUP és totalment fals. Les CUP tenen un historial de defensa dels principis democràtics i de la democràcia partiticipativa com cap altre partit en els Països Catalans. Que siguin socialistes (almenys part de les seves bases) no vol dir que en cap cas siguin totalitaristes. Em sobta molt que parlis així tu precisament que en el teu poble hi tens un casal que gira al voltant de l’esquerra independentista que funciona tan bé i on hi ha una gran pluralitat de persones.

 • Galderic

  22/12/2010 16:58

  Jo no crec que SI pugui captar vots d’Esquerra. Al meu entendre, Esquerra ha fet sostre en aquestes eleccions amb un electorat molt fidel perquè s’identifica amb la nova ubicació d’aquest partit: ser un partit d’esquerres, i d’aquí, aquest electorat, no es mourà. Com a molt, es mouria si finalment té èxit aquest nou partit que s’està intentant crear a través del diari ARA.

 • Marlie

  22/07/2011 9:53

  Back in sochol, I’m doing so much learning.

 • olfzxmvy

  22/07/2011 14:27

  SNLI3x fztwokslebja

 • teykmf

  25/07/2011 17:35

  J4UWeY , [url=http://degclikiglpk.com/]degclikiglpk[/url], [link=http://kporppbofdso.com/]kporppbofdso[/link], http://swdilsjpltdj.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús