Efecte dòmino?

queta.jpgEl model autonòmic iniciat al 1978 va tocar sostre amb la Sentència del Tribunal Constitucional de L’Estatut. Aquesta ha estat el detonant d’un efecte dòmino de recentralització  per la via judicial. Ara una nova fitxa cau:  el Tribunal Suprem desautoritza la immersió lingüística.

La Sentència del Tribunal Suprem estableix que tant el castellà com el català poden ser llengües  vehiculars de l’educació. Així, s”atorga la raó a tres famílies que van demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el castellà es “reintroduís” a l’educació catalana de manera “proporcional i equitativa”, i que els escrits i comunicacions amb el centre es poguessin fer en castellà. Tot i que, en un principi la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC va desestimar el recurs al desembre del 2008, ara el Tribunal Suprem anul·la la decisió del Superior de Catalunya –en base a la STC- tot afirmant que :“El català ha de ser, per tant, llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament, però no l’única que gaudeixi de tal condició”, també el TS fa constar que, “el castellà no pot deixar de ser també llengua vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament”.

Hi ha hagut diverses opinions sobre com aquesta Sentència afectarà al sistema educatiu. D’una banda, Lòpez Tena exposa que la Generalitat haurà d’adoptar canvis  al model educatiu, ja que qui vulgui rebre ensenyament en castellà el podrà rebre. A més a més, ha acabat afirmant que la immersió lingüística està morta.  De l’altra banda, E.Maragall i O. Pujol han restat importància a la resolució i assenyalen que aquesta Sentència no pot fer trontollar el sistema d’immersió. De moment, haurem d’esperar per saber quina serà la implicació real. En tot cas, sabem que el TS no té jurisdicció per anul·lar les normes ni de rang estatal ni autonòmic. No obstant això, el TS estableix jurisprudència en tots aquells casos que decideixin recorre per la mateixa qüestió. No podem negar que el compliment de la Sentència tocarà amb virulència el model català d’educació. El Tribunal Suprem desarma, doncs, la Generalitat amb una de les eines més potents per a la normalització,  l’acollida i la integració de nouvinguts i els seus familiars, que és l’aprenentatge del català com a un dels pilars de la cultura pública comuna.

L’equilibri inestable al qual s’havia arribat entre Catalunya i Espanya en termes de descentralització s’ha esvaït. Ara s’esvaeix també una de les polítiques que més consens havia creat en la societat catalana, font de veritable ascensor social i de cohesió comuna. L’efecte dòmino ja ha començat, quina serà la propera fitxa caiguda?

8 comentaris

 • L’home del sac

  22/12/2010 23:06

  Després de la moguda de l’estatut i la posterior retallada, els sectors espanyolistes se senten molt i molt forts i ens veuen a nosaltres molt dèbils. Ara es veuen capaços d’acabar amb el que veuen com una anomalia dins del seu imperi, mentre aquí la majoria dels polítics van dient que no passa res. Es fan manifestacions i passa el que va dir en Guerra: “harán ruido, pero no pasará nada”.

 • Efecte dòmino? « El Pati Descobert

  22/12/2010 23:39

  […] Llegeix-lo sencer a El Pati dels Tarongers. […]

 • Gelet

  24/12/2010 9:26

  Penso que un pare que vulgui l’educació en castellà pel seu fill s’equivoca,no estarà preparat per treballar a moltes empreses.Em de ser els catalans a peu de carrer els que reivindiquem la nostra llengua fent-la necesària.

 • Mari pili

  24/12/2010 17:59

  Ei Sílvia!!! molt bo… estic orgullosa de tu, politocòloga :D

 • Sílvia Claveria

  26/12/2010 14:13

  Moltes gràcies per tots els comentaris. Home del sac, sí, la Sentència del TC ha marcat un punt d’inflexió bastant fort, i sembla que ara ens anem recentralitzant. A més a més, com s’especula que guanyarà el PP al govern central, jo crec que la recentralització està servida. No sé si podrem fer alguna cosa des de Catalunya.

  Gelet, jo també opino igual. Fer dues vies només suposarà crear desigualtats a la població. Pensa que els castellanoparlant majoritàriament són població immigrant de classes més desfavorides ( tant la immigració dels anys 60 com la d’ara) Com a resultat d’una escolarització de dues lines s’obtindrà que hi haurà gent amb més possibilitats que altres. A més a més, és una pèrdua en termes de país. ja que la normalització lingüística s’empobrirà.

  Mari Pili, moltes gràcies.

 • Sílvia Claveria

  26/12/2010 14:16

  i Bones Festes a tots els lectors!

 • Jaume

  01/01/2011 22:09

  Molt bon article, Marc.

  Però “decideixin recorre” havia de ser “decideixin recórrer”, és infinitiu!

 • Sílvia Claveria

  08/01/2011 19:22

  Gràcies Jaume per la correcció, ara ho canvio.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús