Corruptes i miops

Durant aquest últim any els casos de corrupció han sovintejat arreu. Des del cas Gürtel al País Valencià als escàndols diversos a Andalusia, la corrupció ha esquitxat força comunitats autònomes. Els ciutadans de molts territoris s’han acostumat a veure com els escàndols de corrupció ocupaven dia sí dia també les pàgines dels diaris. I tanta insistència, com les diferents notícies polítiques, fa que la ciutadania canviï l’opinió sobre determinats temes en relació al seu entorn.

De seguida, però, sorgeix un dubte: En quines comunitats els ciutadans perceben que la corrupció està més estesa? Cadascú tindria la seva resposta, però a priori el País Valencià i Múrcia ocuparien les primeres posicions, atès el gran nombre de casos que hi ha hagut en els darrers mesos. Per comprovar-ho, la base de dades del CIS Ética pública i corrupció (2009) ens permet endinsar-nos en la qüestió. Una de les preguntes del qüestionari demana als ciutadans si creuen que la corrupció està molt estesa en la política autonòmica. Ho he dividit per comunitat autònoma i en surt el següent gràfic (el percentatge equival a la gent que assegura que la corrupció està “molt” o “bastant” estesa a nivell autonòmic. S’han eliminat aquelles comunitats amb un número escàs de casos):

gràfic1.jpg

El País Basc és on els ciutadans creuen que la corrupció està més estesa, seguit d’Extremadura i d’Aragó. Catalunya ocupa la vuitena posició (de 12). El País Valencià la novena.

Per què el País Valencià es troba tant avall? Per què un territori que ha patit casos de corrupció diversos i continuats no mostra nivells encara més elevats de percepció de la corrupció? Una vegada més la política ens en pot explicar una gran part. Si mirem la percepció segons la proximitat partidista, el panorama és diferent. El 81.69% dels afins als socialistes consideren que la corrupció està molt o bastant estesa. Per contra, prop del 65% dels afins al PP ho veuen de la mateixa manera.

gràfic2.jpg

Un element més per un procés arxiconegut i que porta a recordar que la corrupció, si no es compleixen uns condicionants determinants, té uns efectes electorals molt baixos (per no dir pràcticament nuls). I és que la corrupció, com tantes altres coses, també és un fenomen filtrat per la visió política de cadascú: mentre alguns n’hi veuen més del compte, altres són, ras i curt, simplement miops.

Etiquetes

9 comentaris

 • Marc Sanjaume

  04/03/2011 12:54

  Molt bon post Toni, jo encara diria més: que alguns més que miops són cecs. Ara bé, també és cert que la democràcia de votar cada quatre anys deixa poc marge de maniobra, els votants no voten només per la qüestió de la corrupció sinó per moltes altres coses (ja ho saps prou bé)…Quan la corrupció afecta els dos grans partits en un sistema gairebé bipartidista què s’ha de fer?¿

 • Toni Rodón

  04/03/2011 14:57

  Marc, sí, en això del vot m’he emocionat una mica… És cert l’última qüestió que comentes: m’ha sorprès com d’elevada és la sensació que la corrupció està estesa. De ben segur és molt més elevada que la corrupció real. De fet, el missatge (gens desconegut) que volia donar era més aviat la capacitat de la gent de portar un mateix fet cap al seu terreny. Passa amb la corrupció, però també amb moltes polítiques públiques.

 • marcguinjoan

  05/03/2011 8:54

  Home, el cas més flagrant que mostra com la corrupció es mesura en base a la proximitat partidista és el cas d’Itàlia on el primer minisrte Berlusconi a penes està patint una devallada en la intenció de vot malgrat els múltiples escàndols que l’assolen. De fet, molts itialians creuen que els casos de corrupció no són més que un recurs de l’esquerra per intentar treure del poder a Berlusconi, argument que el PM ha repetit fins la sacietat. I és que ja sabem de quan aquí hi governava l’Aznar, “una mentida repetida mil vegades es converteix en una veritat”!

 • Sis Alls

  12/03/2011 11:53

  En el meu parer, hi ha un aspecte social que té una gran influència en l’impacte real de la corrupció vers els polítics o altres persones amb accés al poder. Molta gent encara creu que quina sort que tenen d’aprofitar-se de la seva situació per beneficiar-se personalment, que si ells puguessin farien el mateix (evidentment aquest sentiment no s’expressa a les enquestes). Aquest és un gran avantatge d’una democràcia vers una dictadura, qualsevol pot ser corrupte i moltes vegades no passa res, a banda de les enveges dels altres. A la dictadura el corrupte sempre és el mateix. Crec que a la societat ha d’anar madurant el concepte de la democràcia per a canviar la visió de la corrupció. Per a mi el problema no és de miopia sinó d’interpretar la imatge correctament. Endavant amb la vostra tasca de reflexió, així aconseguirem que per molt que es repeteixi una mentida, només suigi això una mentida repetida.

 • Evaline

  22/07/2011 3:35

  I was lokonig everywhere and this popped up like nothing!

 • dfbqrfjicc

  22/07/2011 9:56

  JYmS2I qmhagotmoejq

 • iqanpldtcb

  23/07/2011 10:50

  WniILQ , [url=http://gnbftbdbhbcr.com/]gnbftbdbhbcr[/url], [link=http://ngcffkzprzik.com/]ngcffkzprzik[/link], http://ytdsniqbdizc.com/

 • nmglexrne

  24/07/2011 13:55

  ioppD0 szjsfjaxjeih

 • wdmjymiq

  24/07/2011 18:45

  CKMGpT , [url=http://tywgikyogzty.com/]tywgikyogzty[/url], [link=http://rxzaqsqcbiiz.com/]rxzaqsqcbiiz[/link], http://yottajhbafme.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús