Baden-Württenberg, capital Fukushima

En ciència política hi ha un fenomen ben conegut que s’anomena “efectes de contaminació”. De manera ràpida, el que s’assumeix darrere d’aquesta teoria és que tant les elits polítiques quan determinen les seves decisions d’entrada en unes eleccions (presentar-se o no, fer-ho sol o no) i els votants quan escull a qui votar, no prenen decisions únicament i exclusiva en base a l’arena de competició que s’està decidint. Deixant de banda les actituds de les elits polítiques, que pel que aquí respecta no ens venen al cas, els votants poden tenir actituds que estan “contaminades” si per exemple, en les eleccions autonòmiques catalanes voten en base a criteris i propostes de polítiques públiques d’unes altres eleccions, com ara les generals.

La literatura ha analitzat considerablement aquest fenomen, tot assumint que la contaminació es redueix a un fenomen entre eleccions que són contemporànies en el temps i l’espai. Per tant, segons aquest criteri, les eleccions europees i les estatals podrien estar contaminades; les municipals i les autonòmiques; i fins i tot entre districtes d’una mateixa elecció. Ara bé, el que la literatura no ha establert mai és que les eleccions poden estar contaminades fins i tot quan no són contemporànies en l’espai. Això és precisament el que està succeint en les previsions de suport als partits polítics per eleccions als lands a Alemanya.

El proper cap de setmana se celebren eleccions a dos lands al sud-oest del país, a Reihnland-Pfalz i a Baden-Württenberg (de les eleccions en aquest darrer land en vam parlar fa poc). A Baden-Württenberg, on les eleccions se celebren el proper diumenge 27, els conservadors de la CDU veuen amenaçats per primer cop des de la creació del land el 1953 la seva hegemonia arran dels bons resultats que pronostiques les enquestes a Verds i socialdemòcrates. En el següent gràfic mostrem l’evolució de la intenció de vot en les eleccions a aquest land. Malgrat que els Verds semblava que tenien moltes possibilitats d’acabar segons i poder liderar una coalició verda-roja, en els darrers temps el partit havia anat patint una constant caiguda en la expectativa de vot, que els havia deixat uns cinc punts per sota de l’SPD.

evolucióglobal.png

Ara bé, això era fins fa una setmana. Després del gran terratrèmol, el tsunami i el desastre nuclear al Japó, el partit Verd ha reactivat encara més el seu ja de per si tema estrella de l’energia nuclear i de la necesitat de tancar les plantes atòmiques, al mateix temps que creixia notablement la por i les reticències a aquest tipus d’energia a Alemanya. Els resultat? En menys de 10 dies el partit Verd ha incrementat la seva expecatativa de vot en un 25%, passant del 20% que li donaven les eleccions a començaments de març al 25% que li han donat en les enquestes publicades aquest cap de setmana. Vegem-ne l’evolució més recent (la línia de punts assenyala el dia de la catàstrofe al Japó. L’enquesa publicada el 12 de març es va realitzar entre el 4 i el 10 de març). Per veure la sèrie completa d’enquestes ho podeu fer aquí.

evoluciódarrera.png

Tal i com s’observa en el gràfic doncs el desastre nuclear al Japó sembla que ha encoratjat a molts votants a replantejar-se el seu vot per les eleccions del proper diumenge. Sorprenentment, sembla que l’SPD no rep tant les conseqüències del desastre com el partit d’Angela Merkel, que en els darrers dies ha caigut precisament en la seva expecativa de vot en 5 punts percentuals. La situació que marquen ara mateix les enquestes permetria que la coalició Verds-socialdemòcrates pogués arribar al parlament d’Stuttgart, tot i que sempre dependria de si l’FPD i L’esquerra poden aconseguir el 5% dels vots que els permetria entrar al parlament.

Vegem doncs que un fenòmen ocurregut a milers de quilòmetres de distància i que, aparentment, no té cap mena d’influència sobre les eleccions a Baden-Württenberg sembla que està permetent als Verds de remuntar en les enquestes, cosa que els podria fins i tot permetre liderar una hipotètica coalició amb els socialdemòcrates.

Tindrem un ull amatent a l’evolució de la intenció de vot a Baden-Württenberg; l’altre ull, a Fukushima; sembla que aquella central té alguna cosa més a dir-hi del que qualsevol s’hauria pogut imaginar….

Etiquetes

11 comentaris

 • Toni Toluges

  22/03/2011 5:49

  Sr. Guinjoan, questions de forma:

  Canviar l’habitual sentit de lectura esquerra-dreta de les grafiques nomes aporta confusio. Malauradament (o no), intentar entendre perque no coincidia el relat amb les grafiques, a mes de descobrir que estaven invertides (hi ha alguna rao que ho justifiqui?), m’ha portat a veure que:

  Seguint la lectura del text, la primera grafica mostrada hauria de ser la que es mostra en segon lloc, que es la que explica que “Malgrat que els Verds semblava que tenien moltes possibilitats d’acabar segons (…), en els darrers temps el partit havia anat patint una constant caiguda” (paragraf 3).

  I, en consequencia, la primera grafica hauria de mostrar-se en segon lloc per a constatar que “En menys de 10 dies el partit Verd ha incrementat la seva intencio de vot” (paragraf 4).

  La “linia de punts [que] assenyala el dia de la catastrofe al Japo”, que es imprescindible per a justificar els efectes de contaminacio, no hi es.

  Als lectors, no cuidar la forma ens complica la comprensio i fa perdre inutilment el temps, i a voste li fa perdre lectors.

  Per cert, com que la redaccio tambe es part de la forma… Si el partit Verd ha passat del 20% al 25%, no ha “incrementat” la seva intencio de vot “en un 25%” sino en un 5%. Ja posats, un partit no incrementa “la seva intencio de vot” (els partits no voten) sino ‘la seva expectativa de vot’.

  S’ha fet tard… i jo volia parlar del fons.

 • Marc Sanjaume

  22/03/2011 10:00

  Sr.Toluges gràcies pel seu comentari. Marc, crec que és interessant aquesta anàlisi perquè en aquest món cada vegada més global els efectes de contaminació van en totes direccions i cal estar atents. Tot i així, cal tenir present que l'”efecte de contaminació” del desastre del Japó no és tan directe, es filtra per la política nuclear alemanya que havia apostat per allargar la vida de les centrals nuclears. Em aquest sentit suposo que s’hauria de tenir en compte no només l’efecte sinó la seva “filtració” a través de la política estatal de cada país…

 • Marc Guinjoan

  22/03/2011 14:40

  Toni, moltes gràcies per les observacions. No he pogut canviar els gràfics fins ara mateix, però ja està fet: en el primer d’ells hi ha l’evolució global fins abans de l’11 de març amb l’eix d’esquerra a dreta; en el segon l’evolució parcial, de dreta esquerra i amb la línia de punts.
  Pel que fa a l’increment del vot del Partit Verd però ja és correcte. Aquest és un error molt habitual, peròcal diferenciar entre evolució percentual i evolució en PUNTS percentuals. Un canvi de l’1% al 2% suposa al mateix temps un augment del 100% (dobla el percentatge) i un augment d’un punt percentual. De la mateixa manera, passar de 20 a 25% suposa (25-20)/20 = 25%, que és un augment de 5 punts percentuals. Aquest però és un error al que ens tenen molt habituats els diaris.
  També canvio la intenció per la expectativa si així queda més ben expressat.
  Moltes gràcies pels comentaris i perdona els errors. A vegades pengem articles massa ràpid i després no ho acabem de revisar bé…

 • Marc Guinjoan

  22/03/2011 14:56

  Sí Marc, és evident que aquest efecte no és directe i homogeni per tots els països sinó que és un efecte condicional en el fet -probablement- que el país té energia nuclear. Probablement al Marroc, per dir en algún lloc, aquest debat no serà actiu ni afectarà la política interna, perquè no hi ha debat sobre l’energia nuclear. Ara bé, a Espanya, a França, al Regne Unit, etc. la catàstrofe de Fukushima ha afectat directament el debat polític. I en el cas alemany encara més per diversos motius: 1. estan en època d’eleccions (aquest cap de setmana que ve no només a BW sinó al land del costat Reihnland Pfalz); 2. el Partit Verd té un potencial electoral no gens menyspreable, tant a nivell de land com a nivell d’estat, i el debat de l’energia nuclear és las seva principal issue; i 3. fa pocs dies l’Angela Merkel havia apostat, com tu dius, per allargar l’edat de les nuclears.
  Tots els factors doncs estan alinets perquè Fukushima afecti directament la política alemanya.

 • El dia abans « El Pati Descobert

  26/03/2011 14:49

  […] i el dels valors. Finalment, aquesta setmana vam introduir-nos una mica en temes teòrics per ensenyar com en les eleccions als lands alemanys no només hi ha contaminació electoral que prové de dins […]

 • Eleccions a Baden-Wurtenberg – Recull d’articles – Ara.cat

  28/03/2011 20:29

  […] “Baden-Württenberg, capital Fukushima” a El Pati Descobert Després del gran terratrèmol, el tsunami i el desastre nuclear al Japó, el partit Verd ha reactivat encara més el seu ja de per si tema estrella de l’energia nuclear i de la necesitat de tancar les plantes atòmiques, al mateix temps que creixia notablement la por i les reticències a aquest tipus d’energia a Alemanya. […]

 • Cassie

  22/07/2011 13:10

  Glad I’ve finlaly found something I agree with!

 • isaleigtxfq

  22/07/2011 14:48

  VpGgHZ xmrlxdjhvdgn

 • oodyiwc

  23/07/2011 13:38

  CyWvLj , [url=http://ewlrlmcwecjd.com/]ewlrlmcwecjd[/url], [link=http://mdcrlmmhlmxv.com/]mdcrlmmhlmxv[/link], http://ydowkbkxhmoz.com/

 • axrtws

  25/07/2011 13:15

  7flKDD ggxwixdtrhdu

 • phedqubx

  25/07/2011 16:46

  NdCE6P , [url=http://vzknojvuwkti.com/]vzknojvuwkti[/url], [link=http://wfqtahektcjs.com/]wfqtahektcjs[/link], http://jrzxzmrdmcyg.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús