El dia abans

En els darrers temps hem estat parlant força de les eleccions que se celebren demà als lands alemanys de Reihnland Pfalz i, especialment, en el de Baden-Württenberg. En un primer article  vam explicar com les eleccions podien marcar un abans i un després en la història del land de Baden-Württenberg en tant que, per primer cop des de la seva creació el 1952, els conservadors de la CDU podien perdre el control de l’executiu. En segon lloc vam mostrar com en la societat alemanya, a manca d’un cleavage centre-perifèria potent, es conviu amb dos eixos que sovint nosaltres els confonem: l’eix econòmic i el dels valors. Finalment, aquesta setmana vam introduir-nos una mica en temes teòrics per ensenyar com en les eleccions als lands alemanys no només hi ha contaminació electoral que prové de dins d’Alemanya, sinó que el desastre de Fukushima també ha influït molt considerablement les eleccions en aquest land.

A un dia de les eleccions, volem mostrar quins resultats preveuen els darrers sondejos d’opinió i plantejar els dubtes que es presenten.

En primer lloc, les darreres enquestes d’intenció de vot no mostren canvis significatius en relació a les enquestes presentades la darrera setmana. Els Verds, després del desastre de Fukushima sembla que consoliden la segona posició, per sobre de l’SPD. La CDU manté amb força el liderat però mostra una lleugera tendència a la baixa, especialment després del desastre nuclear del Japó. I tant els liberals de l’FPD com els postcomunistes de l’Esquerra continuen la pugna per superar la barrera del 5% que els permetria entrar al Parlament d’Stuttgart.

diabans.png

Davant d’aquest context, sorgeixen algunes preguntes que ben aviat podrem respondre:

–          Consolidaran els Verds la segona posició que els indiquen les enquestes? Si fos el cas, i davant la possible creació d’una coalició de govern verd-roja, els ecologistes podrien arribar per primer cop en la història d’Alemanya a governar en un land.

–          Aconseguiran els Verds i l’SPD sumar el 50% dels vots? Malgrat que a hores d’ara sembla complicat, seria molt senzill si ni l’FPD ni l’Esquerra entressin al Parlament. En aquest cas, hi hauria més d’un 10% dels vots que quedarien sense poder entrar al parlament (els de l’FDP, de l’Esquerra i dels altres partits), de manera que els escons es repartirien entre els tres partits que superen el llindar electoral.

–          Entraran els liberals de l’FDP en el Parlament del land? Si l’FDP aconsegueix entrar en el Parlament de Baden-Württenberg mentre que l’Esquerra es queda a fora, dependent del percentatge de vots i del repartiment d’escons, la CDU i l’FPD podrien arribar a una coalició de govern similar a la del conjunt de l’Estat.

–          Entrarà l’Esquerra? Si aquest fos el cas, i independentment de si l’FPD entrés o no, hi hauria mot probablement una majoria d’esquerres/ecologista. Ara bé, quin rol adoptarien els postcomunistes? Amb tota probabilitat permetrien la coalició entre Verds i SPD de governar, però quina seria la seva actitud al Parlament? Estarien disposats a entrar en un govern tripartit? Voldrien els seus eventuals companys de coalició l’entrada del controvertit partit d’Oskar Lafontaine en el govern del land?

A un dia de les eleccions queden doncs moltes preguntes obertes. El futur de Baden-Württenberg, però especialment de la coalició governant en el conjunt del país (formada precisament per la CDU i l’FPD) està en joc en aquest land del sud-oest d’Alemanya. Ben aviat se sàpiguen els resultats els analitzarem!

 

Etiquetes

6 comentaris

 • Betti

  22/07/2011 6:17

  And I thought I was the senbsile one. Thanks for setting me straight.

 • gnxgkv

  22/07/2011 14:47

  9n84YX amqcbhvawlup

 • pqsxbsh

  23/07/2011 10:27

  F8JzBk , [url=http://ownqfupypkdj.com/]ownqfupypkdj[/url], [link=http://ybsscpsibygm.com/]ybsscpsibygm[/link], http://kzvnwcdimoiv.com/

 • lleanidsvo

  24/07/2011 13:45

  aMWKZL haadxygcwfhg

 • xvvasrmk

  24/07/2011 17:49

  tF3Sxj , [url=http://nrsqwdtsobjq.com/]nrsqwdtsobjq[/url], [link=http://tasmikqyltog.com/]tasmikqyltog[/link], http://wxpfkonkjzws.com/

 • Walnei

  12/08/2012 6:48

  No es pot ser tant pessimista, Cotlliure. La soeatcit es mou, i gre0cies a tot el merder que vivim, cada vegada hi ha me9s independentista.Endavant, i a seguir construefnt una Catalunya lliure i sobirana!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús