On tens el cap?

Segons una enquesta feta recentment per Metroscopia i publicada per El País, el 40% de la població assegura que votarà a les properes eleccions del dia 22 de maig pensant “exclusivament” en termes locals. La mateixa enquesta també revela que el 19% dels ciutadans votarà tenint en compte com funciona el govern d’Espanya. Les persones que decidiran el seu vot en base a qüestions no locals representa un percentatge superior en grans ciutats. La informació donada fins ara no ho detalla, però un bon percentatge de ciutadans també votarà pensant en com porta a terme les seves tasques el govern autonòmic.

La versió minimalista de la democràcia ens diu que els ciutadans valoren el govern per la feina que ha fet. Si fa bona feina, el govern de torn es mereix seguir i se’l vota de nou. Si la tasca duta a terme es valora negativament, els ciutadans escolliran un nou govern.

Però les dades d’aquesta enquesta ho desmunten tot. Si el ciutadà vota per temes que no tenen res a veure amb el que s’està decidint, s’exerceix realment el rendiment de comptes? Dit d’una altra manera, importa el que fan els ajuntaments electoralment parlant?

El 1980 els politicòlegs Reif i Schmitt van definir el que s’anomena eleccions de segon ordre. Segons aquest model, algunes eleccions, com les locals o europees, són com una mena de gran “enquesta” per un altre govern superior. Les de segon ordre, tenen tres característiques: primer, un participació més baixa. Segon, el creixement del vot protesta. Tercer, que són utilitzades pels ciutadans per castigar el partit al govern.

En definitiva, les locals representen un cas comú del que s’anomena “contaminació electoral” (en Marc us n’explicaria més coses). Per dir-ho d’una manera planera i simplista: el ciutadà no li importa que les places o els carrers de la ciutat tinguin un millor aspecte, sinó el que fa el govern de la Generalitat o de l’Estat. Aquesta “confusió” té importants conseqüències en el món municipal. Imaginem-nos el següent escenari: un poble amb un alcalde carismàtic, més o menys proper als ciutadans i que governa el poble amb vocació (us semblarà idíl·lica, però no crec pas que ho sigui tant). Molts ciutadans no el triaran (o reelegiran) pel que ha fet, sinó pel que ha decidit un altre govern en responsabilitats en què l’alcalde o alcaldessa no hi té res a dir!

Gran part del problema d’aquesta “confusió” se situa en el grau d’interès que desperten les municipals. L’11,3% dels catalans considera que les eleccions municipals són les més importants (gràfic adjunt). El percentatge de ciutadans interessats en aquest tipus d’eleccions és superior, però no s’allunya massa d’aquesta xifra.

gràfic.jpg

Recordo que un alcalde de la meva ciutat deia sovint que el poder local representa la minyona del sistema. El món municipal assumeix tot sovint responsabilitat alienes i carrega amb una part important de la pressió de les polítiques públiques d’altres administracions. Una feina “bruta” que, en termes electorals, hi ha probabilitats que no es recompensi o castigui, atès que el ciutadà està decidint en base a d’altres paràmetres.

L’ideal democràtic ha posat gairebé sempre l’atenció en la manera de comportar-se dels governants. Potser seria interessant centrar-nos també en la capacitat del ciutadà per saber distingir entre peres i pomes.

Etiquetes

6 comentaris

 • Marc Sanjaume

  31/03/2011 12:15

  Toni, és un tema que cal tenir en compte de cara al proper 22 de maig. Només dos apunts: a les comunitats autònomes on coincideixen les eleccions de diversos nivells crec que la “contaminació” encara deu ser més forta; d’altra banda, recordo que les dades d’El Pais, variaven molt, tal com dius, en funció de la mida del municipi. Als municipis més petits de 10.000 habitants em sembla recordar que una majoria dels ciutadans diuen que votaran en “clau local”.

  A veure si ens veiem aviat!

 • Toni Rodón

  31/03/2011 20:12

  Sí, totalment d’acord amb els dos apunts. M’ha entrat un moment de “crisi” en saber que la quantitat de gent a qui “li és igual” la política local a l’hora d’emetre el seu vot fos tan alta. Ha de ser força frustrant per aquells alcaldes que han fet bona feina i veuen que els ciutadans el castiguen per una cosa que no depèn de les seves competències. O al revés: un polític inepte que sap que, si no embolica massa la troca, sortirà reelegit perquè el seu partit es troba en bona forma a nivell general.

  És difícil d’evitar, però crec que és especialment dur també pels pobles petits, on a vegades les sigles d’un partit concret no tenen massa sentit.

  Demà ens veiem! :P

 • Sherlyn

  30/07/2011 23:44

  It’s soopky how clever some ppl are. Thanks!

 • hiyjye

  31/07/2011 16:29

  eYCS8l , [url=http://iucipjtawvrb.com/]iucipjtawvrb[/url], [link=http://dawmmbzfcnir.com/]dawmmbzfcnir[/link], http://wgjubnoxnlek.com/

 • nuwqzot

  02/08/2011 9:42

  nBcT93 fivjmmmdlbqo

 • hnzerxj

  02/08/2011 15:05

  g5LPPo , [url=http://njvoztftvdxt.com/]njvoztftvdxt[/url], [link=http://syykhqnqhyxv.com/]syykhqnqhyxv[/link], http://bqbdmajmumtv.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús