La victòria del blanc i el negre

Com sempre ha guanyat el blanc i el negre. De fet, en política passa sovint i l’estrany és que no es produeixi.

La societat catalana té un cert grau d’acord en què els poders públics han de proveir serveis, especialment sanitaris, educatius i serveis socials en sentit abstracte. Cert és que, segons una enquesta del CIS del juny del 2010 (aquí), un 37% dels catalans estaria d’acord en què els impostos haurien de baixar, fins i tot si això significa un nivell general de despesa en serveis públics. Però les opinions sobre el model de benestar (en abstracte) són transversals ideològicament. Mirin el següent gràfic. Mostra el grau d’acord amb l’afirmació que la despesa en educació, sanitat i serveis públics hauria d’incrementar-se, fins i tot si s’augmenten els impostos. Els percentatges estan distribuïts per ubicació ideològica. El grau d’acord se situa entre el 60 i el 70% de forma més o menys homogènia per sector ideològic.

gràfic1.jpg

La sanitat és un dels sectors que aglutina millor aquesta transversalitat. Ha sigut tradicionalment la política pública catalana més ben valorada. L’any 2006, per exemple, el 36,1% dels catalans feien una “bona” valoració de l’estat de la sanitat catalana, percentatge deu punts superiors a l’educació, la segona més ben valorada. L’any 2010 un 60% de la població catalana considerava “bastant satisfactòria” la situació de la sanitat. La mateixa enquesta utilitzada anteriorment pregunta als ciutadans quants diners es destinen a sanitat. Entre el 50 i el 60% considera que es destinen els necessaris.

gràfic2.jpg

I heus aquí la paradoxa (per no dir una altra cosa) de la política. La transversalitat de l’opinió ciutadana sobre la sanitat no constitueix un element per arribar a acords en un sector crucial però que, com tots, arrossega un dèficit econòmic. Precisament al revés: si ataques l’adversari per aquest flanc, t’apropies d’una opinió majoritària i deixes l’altre com el dolent de la pel·lícula.

Fa uns dies des de CiU ja van respondre que des del seu partit no es vol destruir l’Estat del Benestar i la sanitat catalana, creada i desenvolupada per ells mateixos. La dinàmica ja s’ha creat. Et responen blanc, contestes negre.

Avui han sigut ells, demà en seran uns altres. I la política segueix.

Etiquetes

7 comentaris

 • Marc Sanjaume

  02/05/2011 11:01

  Ep Toni, jo no veig clares dues coses. Primer, l’evidència que hi ha una certa homogeneïtat pel que fa l’opinió sobre les polítiques de sanitat i educació s’hauria de mesurar amb preguntes diferents: per exemple sobre mútues o escoles concertades. Aleshores potser es veuria una certa diferència entre posicions ideològiques (o no..). Segon, no entenc gaire quina és la conclusió que en vols treure de tot plegat…Caldria una política de consens?¿ “Pactes nacionals” en matèria de sanitat i educació?

  Salutacions!

 • Toni Rodón

  03/05/2011 7:13

  Marc,
  Sí, totalment d’acord, caldria baixar més al nivell de detall, però els indicadors no hi són. El que sí que és clar és que, a nivell abstracte, sembla haver-hi un cert consens actitudinal sobre aquests temes. Per tant, és fàcil utiltizar-ho com a arma partidista perquè de seguida situes a aquell partit com el que trenca un element més o menys transversal. I aquest partit, enlloc de dir que hi ha matisos i que el seu és un model de benestar diferent basat en qüestions ideològiques, ha de declarar de seguida que ell no es vol carregar res perquè, de fet, va ajudar a crear-ho. Sigui cert o no (aquí ja no m’hi poso) em referia a aquesta contraposició d’un tema més o menys transversal…
  Pactes nacionals? Home.. tant de bo…

 • Judith

  30/07/2011 23:29

  Keep these articles cmonig as they’ve opened many new doors for me.

 • buuijgpfw

  31/07/2011 11:55

  qXJwfV cotgnmgotddn

 • zmhjwu

  31/07/2011 16:35

  uYOLQ2 , [url=http://qaayudaujeqz.com/]qaayudaujeqz[/url], [link=http://jxofgwhcidpf.com/]jxofgwhcidpf[/link], http://dnxmdmlvwtcx.com/

 • ihpwasgwfsw

  02/08/2011 10:03

  Ph4LMz drfkworjtdch

 • ezpynp

  02/08/2011 13:31

  pS0n1m , [url=http://endzgfnfdnjb.com/]endzgfnfdnjb[/url], [link=http://iqoopbrgkfir.com/]iqoopbrgkfir[/link], http://qiupcupuxhhx.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús