Quebec, Escòcia, independència i bon govern

Dion al Parlament d'Ottawa sol marcar gols als sobiranistes quebequesos

El politicòleg i polític canadenc Stéphane Dion defensa que la independència de les petites nacions és gairebé impossible d’aconseguir en una democràcia perquè requereix la combinació de dos factors: la por a l’estat matriu i la confiança en la independència. Aquests sentiments serien els actuarien com vasos comunicants:  quan una petita nació té molta confiança perd la por a l’estat i quan té molta por perd la confiança per fer la secessió.

La casualitat ha fet que se celebressin eleccions simultàniament a dues nacions sense estat: al Quebec i Escòcia. Les primeres generals canadenques, les segones nacionals escoceses. I mentre l’independentisme del Bloc Québécois patia una desfeta històrica; el del Scottish National Party obtenia una inesperada victòria, majoria absoluta.

Extrapolar resultats electorals a opinions sobre aspectes com la secessió és agosarat i imprecís, però el contrast dels resultats exigeix una anàlisi.

Primer. Els arguments universals sobre la secessió (per exemple que la globalització la fa una reivindicació antiquada en tots els casos) sembla ser que no acaben de funcionar. La “globalització” perjudica als quebequesos i ajuda als escocesos?

Segon.  El model Dion (que per cert fou reelegit diputat liberal a Ottawa) sembla ser enormement simplista. Avui dia la “por” a la superviviència com a nació és vigent però sembla que els indicadors per valorar l’actitud de l’estat són més racionals: eficiència, acomodació, creixement econòmic, etc…

Tercer. El binomi por/confiança de Dion podria no ser un sistema de vasos comunicant sinó reforçar-se en certs casos. L’aliança entre liberals i tories a Westminster combinada amb el bon Govern de Salmond podria haver incrementat a parts iguals la “por” i la “confiança” generant una sinergia. El model Dion no ho preveu.

Quart. Els resultats demostraren que l’argument clàssic dels “problemes reals de la gent” contraposats a la independència pot tenir part de raó. Quan els independentistes són més retòrics que no pas efectiu, el Bloc Québécois a Ottawa,  l’electorat els acaba penalitzant. En canvi, quan aquests fan polítiques de bon govern són premiats, vegin els resultats de Salmond!

Etiquetes

4 comentaris

 • L’home del sac

  09/05/2011 20:19

  Com diu també avui un dels líders del SNP a Vilaweb, també hi deu tenir a veure el fet de que són transversals i poden estirar tan a gent d’esquerres com de dretes.
  Aquests posen el país pel davant de tot, i sembla que els va bé.

  Un altre tema molt interessant relacionat amb les eleccions al Regne Unit és el resultat del referèndum pel canvi del sistema electoral. No entenc aquest rebuig tan ampli que hi ha hagut al nou sistem, quan en principi, hauria d’agradar més als electors, ja que dóna la sensació de que el vot és més útil, ja que en el cas de que el partit al que votes no té possibilitats de guanyar, es trasllada a altres opcions.

 • Marc Sanjaume

  09/05/2011 20:59

  Hola Home del sac gràcies pel comentari. Efectivament, la transversalitat de l’SNP crec que és una de les claus. Però s’ha de dir que a Escòcia el centre és molt a l’esquerra, ja que els conservadors tenen poc pes. Bé, el nou sistema electoral no interessava ni a laboristes ni a conservadors i sembla ser que han mobilitzat l’electorat per votar que No. D’altra banda, els canvis institucionals sempre costen molt de fer per la inèrcia dels sistemes existents, canviar de model genera incertesa i això pot desagradar a l’electorat.

 • AGB

  10/05/2011 0:54

  Pel que fa al referèndum que vol fer l’SNP creus que serà de pregunta dicotòmica (sí/no) o inclouran d’altres opcions com la devolution max.?

  En cas de ser així, en quina mesura és aquesta darrera opció la intenció real del SNP?

 • Marc Sanjaume

  10/05/2011 12:29

  Hola AGB, crec que la “intenció real” de l’SNP és la secessió dins la UE (i la Commonwealth). El referèndum multiopció sembla ser que podria permetre iniciar el procés de secessió amb un 33% de vots a favor, això és el que han dit alguns ministres del Govern Salmond. Això no vol dir que a curt termini l’SNP aposti per l’Scotland Bill a l’estil Convergència a Catalunya amb el concert econòmic.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús