Decàleg de fal•làcies #acampadabcn

Setze dies de mobilització arran del 15M han generat una bateria d’arguments per desacreditar el moviment de l’#acampadabcn que ens disposem a rebatre:

1. Utòpic. Titllar el moviment d’utòpic per despatxar en un mot les propostes concretes ha esdevingut tot un clàssic. L’#acampadabcn proposa coses tan poc sospitoses d’utopisme com ara reformar alguns aspectes del sistema electoral, revisar els sous dels càrrecs electes o gravar les transaccions financeres. Propostes que trobem a programes electorals de partits polítics o al mateix Parlament europeu.

2. Virtual. El coixinet d’#acampadabcn fa que alguns pensin que tot plegat és un invent de Twitter i Facebook. Una volta per Plaça Catalunya cap allà les 10 del vespre permet un bany de realitat, les noves tecnologies són el mitjà. Allò virtual és real.

3. Anàrquic. La falta d’organització dels primers dies ha estat superada per una eficiència autoorganitzativa inaudita. La subdivisió en comissions, ordres del dia i assemblees de barris fan pensar que el moviment ha sabut anar més enllà de la desorganització inicial.

4. Visceral. Els sentiment d’indignació per la crisi o el funcionament del sistema polític motiva molts participants. Però si hagués estat estrictament visceral probablement ja no seria a plaça Catalunya, la indignació a cop calent fa dies que es va temperar.

5. Juvenil. Malgrat que els acampats són majoritàriament joves, la necessitat de formular propostes és compartida per un segment més heterogeni de la població pel que fa l’edat.

6. Violent. La resistència pacífica a la polèmica actuació policial del passat divendres, una situació que s’allargà diverses hores i podia derivar en disturbis, demostra un rebuig clar als mètodes violents.

7. Malcriat. La suposada irresponsabilitat del moviment al no voler desallotjar la plaça ha quedat desmentida per la mateixa autoritat dels Mossos d’Esquadra que gairebé ha elogiat el gest de recollir la plaça durant la celebració blaugrana.

8. Tossut. La insistència a ocupar la plaça, un espai públic, ha aixecat crítiques. La decisió de delegar el moviment a assemblees de barri, que previsiblement es prendrà durant els propers dies, fa pensar que ocupar la plaça no s’ha convertit en un fi.

9. Anticatalà. L’assemblea de plaça Catalunya no ha abordat la qüestió catalana, tot just fa dos dies va constituir una comissió sobre l’autodeterminació, però sí que ha tocat qüestions relacionades amb l’agenda política del país com ara les retallades. La #catalanrevolution ha agafat força els darrers dies, sobretot a les acampades de comarques.

10. Efímer. Molts havien apuntat que la mobilització es dissoldria aviat pel seu caràcter espontani circumscrit al període electoral. Però el moviment ha anat més enllà i sembla ser que va camí de constituir-se en quelcom més que una acampada puntual, més que una tenda és un bungalow del moviment. El temps en determinarà la transcendència.

Etiquetes

14 comentaris

  • Robert Garrgios i Castro

    31/05/2011 10:08

    Parlant des del coneixment que en tinc per la xarxa, no estic massa d’acord que l’anticatalanisme sigui una fal·làcia. Que després de 16 dies l’assamblea de plaça Catalunya encara no hagi tractat la qüestió catalana és tot un símptoma. De fet, des dels primers dies que corre per la xarxa tot tipus de comentaris despectius respecte a l’ús del català, perquè no ens podem entendre tots, i a la inclusió del dret a l’autodeterminació (article 1 de la carta dels drets humans).

    Fins i tot ens han hagut de passar la ma per la cara a Granada on, d’entre les propostes recollides a la Plaça del Carmen, hi ha el de l’autodeterminació de les comunitats autonòmes. A la mateixa pàgina web on es troben aquestes demandes (del 23 de maig) hi ha un document amb les demandes de Barcelona, que ja sabem que encara ara ni tant sols permeten que se’n parli.

  • Marc Sanjaume

    31/05/2011 10:49

    Hola Robert, comparteixo la teva preocupació. La qüestió del dret a l’autodeterminació està essent tractada en una comissió i crec que aviat arribarà a l’assemblea general de la plaça. El fet que el dèficit fiscal o el dret de decidir no fossin a l’agenda inicial no converteix el moviment en anticatalà, aquest moviment s’inicia des de la desafecció política i la crítica als poders econòmics del sector financer privat. Al meu entendre seria realment anticatalà si supedités les demandes de plaça Catalunya a les de la Puerta del Sol. Ja ho veurem.

  • Victor

    31/05/2011 13:46

    3.” Anàrquic. La falta d’organització dels primers dies ha estat superada per una eficiència autoorganitzativa inaudita. La subdivisió en comissions, ordres del dia i assemblees de barris fan pensar que el moviment ha sabut anar més enllà de la desorganització inicial.”

    Independentment de les coses, l’anarquisme proposa una organitzacio social aixi, per a mi es totalment anarquica l’estructura de l’acampada, en el sentit llibertari, mai de caos…

  • Marc Sanjaume

    31/05/2011 15:16

    Tens raó Victor, l’anarquisme clàssic com a projecte polític és això. Aquí em referia a l’accepció més popular que recull, per exemple, el IEC i que l’equipara a desordre.

  • Robert Garrigós i Castro

    31/05/2011 15:39

    Vet aquí el punt definitiu: ja veurem. He estat seguint tot el moviment via twitter, bàsicament, i altres mitjans electrònics i, tot i portar més de dues setmanes, el document de mínims del web de l’acampada encara no conté el dret a l’autodeterminació ni cap referència a l’espoli fiscal. Em consta també que des de bon principi hi ha hagut intents de debatre-ho i no s’ha pogut fer fins aquest darrer cap de setmana, més de deu dies de l’inici de la protesta (http://www.youtube.com/watch?v=U9xeJSxXw08)

    El resum és que, al meu entendre, fins ara sí que ha estat un moviment anticatalà i que celebro que tot just ara al final sembli que ja no ho és. Cal estar alerta, però.

  • Fina Sala

    31/05/2011 16:02

    Aquest que critican tan als acampats, podrien anar a la pza i fer ells mateixos la feina. es molt maco criticar desde el sofa.

  • Roger

    31/05/2011 20:06

    Per ser honestos, no tinc massa vocació política ni cap discurs ferm dins el meu capet, senzillament m’interessa el què passa al meu voltant. Per això vull disculpar-me anticipadament per les bajanades que pugui arribar a dir ja que no acostumo a postular-me “en públic”. Però vull tractar un tema.

    Em sorprèn que s’insisteixi tant en si és un moviment anticatalà. El fet és que aquest cop no només és un problema nostre, hi ha vida més enllà i potser va sent hora de deixar de mirar-nos tant el melic. Aclareixo: no hi estic ni a favor ni en contra, de l’autodeterminació, més aviat me la bufa bastant (i em sap molt de greu si algú s’ofèn) perquè crec que sobre la taula hi ha temes més importants a tractar. Em resulta feixuc haver-me de justificar: he nascut aquí, m’estimo la terra i l’idioma en què penso, parlo i somio i mai ningú no em farà canviar-lo a la força. Sóc català… però no catalanista. Perquè no m’agraden, els nacionalismes, siguin del color que siguin. Parteixen d’un sentiment bo però acaben convertint-se en perillosos perquè normalment tenen associats una por en l’altre, reviseu la història. I repeteixo, m’estimo la meva terra perquè me la sento ben endins però també em fascinen les terres veïnes i els seus habitants (i les seves habitants encara més). I de fills de mala mare n’hi ha a tot arreu, començant per casa.

    Bé, el fet és que no he agafat cap megàfon en cap assamblea perquè no és el meu fort, però si em vingués de gust fer-ho segurament parlaria en català i a qui no li agradés s’hauria d’esperar al proper torn i posar-s’hi fulles. Però de la mateixa manera em semblarà “estupendu” que qui vulgui s’expressi en una altra llengua i si la majoria ho fan, no ho consideraré com un mal sinó com una característica més. El problema és QUÈ es diu i no COM.

    apalins…

  • @elnoiroig

    01/06/2011 14:20

    Anticatalanisme -> El portaveu de comunicació de aampadabcn és Fernando Garrido, ex-militant de Ciudadanos i en les últimes llistes de UPyD.

    ….

  • Marc Sanjaume

    02/06/2011 8:45

    Bé noiroig d’infiltrats n’hi ha de moltes menes a l’acamapda de plaça Catalunya. Ara no descobrirem pas que als moviment oberts sempre hi ha gent de tota mena que aprofita per intentar introduir les idees del seu partit.

    Roger entenc la sensació que expresses però no la comparteixo. La neutralitat, sobretot en la qüestió lingüística, en aquest cas juga a favor del castellà perquè el català és la llengua dèbil. D’aquí venen les polítiques d’immersió lingüística. La meva opinió és que ser català i no ser catalanista és no entendre la situació del nostre poble i pecar d’il·lús. Si tots els catalans no fossin catalanistes ja faria temps que no seríem catalans ;)

  • Banjo

    22/07/2011 9:46

    Touchdown! That’s a really cool way of putintg it!

  • qbbblepqdbq

    22/07/2011 14:40

    e60CtC pnsfrhpatdtc

  • arakixc

    23/07/2011 13:32

    xilgaf , [url=http://jbanqatrrngm.com/]jbanqatrrngm[/url], [link=http://hwwzlyesmzza.com/]hwwzlyesmzza[/link], http://okvpcsorulyz.com/

  • naiibq

    24/07/2011 14:35

    IcURlB mppahocgbamc

  • essdrbbx

    25/07/2011 16:54

    7dghnR , [url=http://mbypasmjidbu.com/]mbypasmjidbu[/url], [link=http://xjdmbbkovrka.com/]xjdmbbkovrka[/link], http://tapdnoatlgpp.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús