El racisme de PxC

En dos passats articles hem analitzat els resultats electorals de CiU I PSC (aquí) i del PP, ERC i ICV (aquí). En el darrer dels articles havíem de parlar, alhora, de PxC, les CUP i els altres partits. Ara bé, un primer anàlisi d’algunes dades empíriques sobre PxC ens posen de manifest una evidència que no volem deixar de banda per la gravetat del que significa.

Emprant una base de dades elaborada pel també politòleg Jordi Muñoz (@jordimunozm) ens hem volgut preguntar quines són les raons que porten a PxC a presentar una candidatura en alguns municipis mentre que no en d’altres. Per analitzar això creem una variable on el valor 0 equival a no presentar-se i el valor 1 a presentar-se (independentment dels resultats electorals obtinguts). Testem estadísticament a través d’una regressió logística (emprada per a variables dicotòmiques com aquesta) algunes hipòtesis sobre el per què de PxC presentant-se a les eleccions municipals en determinats municipis i no en d’altres.

En primer lloc testem si el partit es presenta en els municipis més grossos. Els partits polítics necessiten presència de militants i voluntaris en el municipi per tal d’articular una candidatura amb condicions, i això evidentment és més senzill d’aconseguir en els municipis grossos que en els petits. Tal i com fa la literatura sempre, transformem aquesta variable amb el seu logaritme. I el resultat, tal i com mostra la taula de més avall, confirma la nostra hipòtesi.

En segon lloc, introduïm la variable demarcació de Barcelona, per avaluar si aquest partit, mantenint constant la resta de variables en el model que creem, es presenta més en aquesta zona que a la resta del país. L’evidència observada no és suficient per aprovar aquesta hipòtesi.

Ara bé, el que ens interessa realment és testar l’efecte de la immigració sobre les probabilitats del partit de presentar-se. En testos primaris hem comprovat que el percentatge d’immigració global no és una variable rellevant per explicar l’entrada del partit xenòfob. Curiós. Què pot estar passant?

Per intentar trobar el desllorigador de tot plegat desagreguem la immigració entre l’africana, l’europea i l’americana.  I els resultats, sorprenentment ens mostren que PxC es presenta substancialment més en aquells municipis on hi ha una taxa d’immigració africana superior. I què passa amb la resta de la immigració considerada? Doncs amb la immigració americana, no hi ha evidència suficient que ens indiqui que el partit es presenta ni més ni menys. Però en canvi en el cas de l’europea podem veure com a mesura que aquesta augmenta, es presenta menys.

La següent taula resumeix, per la gent avesada en l’anàlisi estadístic, el que hem estat comentant:

reglog.png

Les implicacions d’aquesta anàlisi són sens dubtes considerables: estem veient que el discurs xenòfob amb la immigració no és igual per a tots els immigrants: mentre que els europeus els preocupen ben poc (i justament per això on el percentatge és més alt, ells s’hi presenten menys), els americans (majoritàriament provinents de sudamèrica) no els incentiven a presentar-se en major mesura, mentre que són els africans els que els incentiven més a entrar en competició. El discurs generalista antiimmigració queda doncs desautoritzat en favor d’un discurs destinat a una immigració molt concreta: l’africana. I això, indubtablement, és racisme.

Finalment, ja per acabar, en el següent gràfic mostrem la probabilitat que PxC es presenti en un municipi mitjà en funció de la taxa d’immigració africana existent (mantenint en el seu valor mitjà la resta de variables considerades en el model). Les línies de punts maquen l’interval de confiança del 95%, i malgrat que en el límit inferior de l’interval de confiança l’evidència per la nostra hipòtesi és ben feble (atès el poc nombre de dades  pels percentatges més elevats d’immigració africana, que fan que l’interval s’eixampli molt) sí que podem establir que existeixen diferències estadísticament significatives en la probabilitat de PxC de presentar-se en funció de la taxa d’immigrants africans en cada municipi.

grafprob.png

 

 

Etiquetes

10 comentaris

 • nu

  03/06/2011 14:19

  gràcies!!!! i dincs d’àfrica no haureu pensat pas en distingir entre subsaharians i magrebins?

 • marcguinjoan

  03/06/2011 16:31

  Núria, ja ho hauríem fet però no disosem d’aquesta informació. Tampoc hi ha inclosa la variable taxa d’immigració asiàtica, que hauria estat curiós de saber com funcionava. Una pena…
  Ara bé, una variable que no vaig incloure i que posteriorment he vist que era explicativa és la taxa d’atur. Evidentment com més alta més probabilitats que PxC es presenti. Res de nou com pots veure…

 • porcsenglar

  03/06/2011 18:11

  Aviam si amb la CUP us curreu l’anàlisi de la mateixa manera!

  Estaria bé saber més coses sobre el votant de la CUP. Per exemple, explicar amb què es relaciona que en un municipi la pujada de la CUP representi una davallada de vots d’ICV (presumiblement perquè li treu) i en d’altres això no passi.

 • Marc Sanjaume

  04/06/2011 10:07

  Porcsenglar, ja hem fet una mica d’investigació en aquest sentit. En Guinjoan ho cotnrola més però el que sembla és que de moment l’efecte que apuntes només és significatiu amb ERC però no pas amb ICV. En tot cas cal mirar-ho per meses que sempre és més fi. Ja farem un post sobre el tema.

 • Ricard Ribera

  10/06/2011 15:55

  Bona feina. Ara em ballava pel cap una cosa. Tinc clar que de partida el cas paradigmàtic de Vic m’ho trenca, però estaria bé veure si hi ha alguna relació entre els llocs on hi ha hagut més immigració de la resta d’Espanya amb els resultats de PxC.

  Encara que em responc a mi mateix, potser no és qüestió de l’origen de la gent sino en l’estrat social que ocupa i que pot entrar en competència amb la immigració en temes laborals.

 • Wilma

  22/07/2011 14:52

  I found just what I was needed, and it was entertainnig!

 • mtifxaq

  23/07/2011 10:07

  7YxRzB wldpmzpccbnm

 • ostvhng

  23/07/2011 13:54

  oGooEV , [url=http://czihujkemymp.com/]czihujkemymp[/url], [link=http://wzbcdpxdlojn.com/]wzbcdpxdlojn[/link], http://oczrbpwdfhwx.com/

 • atoavu

  25/07/2011 12:58

  uvm4R6 zmjyjvomdqej

 • dndlix

  25/07/2011 16:27

  goUb0p , [url=http://meaadxjmajcq.com/]meaadxjmajcq[/url], [link=http://hobddyegoozx.com/]hobddyegoozx[/link], http://mzphkmvrkktd.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús