L’èxit de la CUP (i II): com expliquem els seus resultats?

El dia passat analitzàvem quines eren les claus que expliquen la decisió de les diferents CUP locals de concórrer en les eleccions. Vam mostrar com en els municipis mitjans i grans la probabilitat de presentar-se augmentava, com la taxa d’atur era rellevant, el percentatge de persones nascudes a Catalunya i com el percentatge d’associats era important per determinar l’entrada en els municipis de dimensions més grans.

Avui, enlloc de ficar-nos en la decisió d’entrada en competició, volem analitzar quins són els factors que expliquen els resultats electorals obtinguts per la CUP. Mitjançant mètodes estadístics ens fixem en els 73 municipis on la CUP es va presentar (no incloem els municipis on es va presentar amb altres marques) per analitzar què determina el major o menor èxit de cada candidatura a nivell local. (L’anàlisi es fa a través d’una regressió per OLS. Val a dir que amb un nombre de casos tan baix les inferències que se’n desprenen mostren uns nivells de significació sovint per sota dels nivells convencionals).

Els resultats de l’anàlisi ens confirmen que la mida de la població és un factor rellevant per explicar l’èxit de la CUP. Mantenint constant la resta de variables incloses en el model, a mesura que la mida de la població augmenta, el percentatge de vots de la CUP disminueix, fet que posa de manifest una evidència com és el fet que les candidatures de la CUP basen les seves campanyes electorals i el seu èxit en la proximitat amb el votant.

De manera molt similar, el nombre relatiu de persones associades en organitzacions de caire nacionalista (mesurada mitjançant el percentatge d’associats a Òmnium Cultural per municipi) és un factor que també sembla erigir-se com a determinant per explicar l’èxit de les CUP. Això confirma la imatge que les CUP no només tenen èxit allà on les seves campanyes de proximitat es poden desenvolupar amb més facilitat sinó també en aquells municipis on hi ha un major percentatge de persones involucrades en associacions de caràcter nacionalista o sobiranista.

En tercer lloc, i com era d’esperar, la CUP obté millors resultats allà on hi ha un percentatge major de persones nascudes a Catalunya. Malgrat el discurs transversal i integrador de la candidatura és evident que les seves bosses de votants encara són en gran mesura les persones nascudes a Catalunya.

I ja per acabar, sembla ser que la implantació de la CUP és substancialment major a la demarcació de Barcelona i de Girona en comparació a Lleida i Tarragona. Mantenint fixes la resta de variables mencionades fins al moment, una candidatura presentada a Barcelona o a Girona obtindria fins a 5 punts percentuals més de suport electoral que en un municipi de Lleida o de Tarragona, fet que posa de manifest l’existència de processos de difusió territorials del partit.

La següent taula mostra els resultats de l’anàlisi estadística.

regcup1.png

Abans d’acabar amb l’article no volem deixar passar l’oportunitat per donar un parell d’informacions ben curioses.

En primer lloc, tenint present els resultats electorals de la CUP en aquests 73 municipis, on prediuen les estadístiques que el partit s’hauria de presentar en el futur? Si seleccionem només els municipis de més de 3.000 habitants (valor agafat aleatòriament, si algú ho desitja es pot donar la informació per tots els municipis de Catalunya) i excloem els municipis on la CUP ja es presenta, observem que candidatures locals podrien obtenir bons resultats en els següents pobles: Artesa de Segre, Caldes de Malavella, Sant Pol de Mar, Cardona, Torrelles de Llobregat (tots ells amb un 15% de vot predit); Puig-reig, Matadepera, Taradell, Cabrera de Mar, Dosrius, Moià i Vacarisses (16%), Porqueres (17%) i Bescanó (19%).

I en segon lloc, només pels autèntics amants de l’estadística, i responent a una petició en el post anterior, duem a terme un model Heckman d’estimació dels resultats, amb la variable de selecció “taxa d’atur”, que s’ha demostrat significativa per explicar la decisió d’entrada de la CUP però no pas els seus resultats electorals. Com mostra el model, els resultats pràcticament no canvien…

heckmancup.png

 

 

Etiquetes

15 comentaris

 • Jordi H

  04/07/2011 14:19

  Quina és la fórmula per calcular el percentatge de vots predit per cada municipi sabent-ne les diferents variables?

 • Marc Guinjoan

  04/07/2011 14:24

  Amb el programa estadístic Stata l’opció “predict”. Amb altres programes estadístics també deu ser prou senzill.
  També ho pots fer però manualment multiplicant el valor registrat per cada municipi en cadascuna de les variables pel coeficient registrat en la regressió, però evidentment la feina és una mica més feixuga…

 • Pere

  04/07/2011 16:56

  Interessant els posts i les anàlisis que hi ha al darrera. Però emergeix un dubte seriós: l’associació entre ‘militància nacionalista’ (Òmnium) i candidautres CUP és realment rellevant? És a dir, s’ha analitzat també amb altres pautes/sectors associatius i, en comparativa, la militància ‘nacionalista’ és el factor diferencial o, senzillament, heu analitzat només aquest criteri? Perquè, clar, ja m’imagino que entre els votants de les CUP hi ha més gent que simpattiza amb Òmniun que no pas els que no. Però, amb tot, no sé si aquest és un criteri realment diferencial i centrral respecte a les altres candidatures. Us proposo de comparar-ho i analitzar-ho amb el moviment sindical, els casals de l’EI o els grups ecologistes locals, per posar tres exemples que, almenys pel que fa a algunes CUP que conec, hi ha molta més relació positiva que no pas la militància a Òmnium. Gràcies!

 • ROger L

  04/07/2011 17:08

  Només una puntualitzacio, a dosrius diria que ja hi ha CUP

 • Marc Guinjoan

  04/07/2011 18:36

  Pere, sens dubte la militància a Òmnium no és un factor ni molt menys explicatiu del vot a les CUP. Si t’hi fixes empro l’expressió “nombre relatiu de persones associades en organitzacions de caire nacionalista (mesurada mitjançant el percentatge d’associats a Òmnium Cultural per municipi)”. Això vol dir que els associats a Òmnium no és més que un “proxy”, una aproximació del nivell d’organització nacionalista del municipi. Les dades que es disposa actualment sobre el registre d’associacions del departament de justícia no permeten, ara mateix, diferenciar entre associacions vives i mortes, el nombre d’associats, el tipus, etc etc. de manera que hem d’emprar una variable que sigui més o menys fiable de la mobilització nacionalista. Amb tot, és molt probable que la densitat associativa en sindicats fos també explicativa, igual que en grups ecologistes, etc. Ja se sap però que la disponibilitat de dades i les limitacions de temps (això ho fem de manera totalment altruïsta) són molt sovint la principal restricció…

 • Marc Guinjoan

  04/07/2011 18:37

  Roger L., sí que hi és però si no m’equivoco no es va presentar com a CUP… no sé si integrada en alguna altra plataforma però…

 • Abel

  05/07/2011 10:01

  Jo corregiria els errors en el primer model amb el sistema White per tenir en compte l’heterocedasticitat. Afegeix “, robust”

 • Marc Guinjoan

  05/07/2011 15:37

  Abel, ja ho vaig fer i aleshores el percentatge d’associacions i la dicotòmica de Girona deixaven de ser significatives… mai no sé què fer en aquests casos!
  Suposo que el passa és que la N per la demarcació de Girona és molt petita i la variabilitat del percentatge d’associacions no és molt gran i té un component d’atzar prou gran..

 • Un que passava

  14/07/2011 11:52

  No acabo d’entendre el fet de recórrer a marges de confiança estadístics. És que la hipotesi nul.la podria ser que és degut a l’atzar???? No li veig el sentit.

 • Xarxes

  15/07/2011 18:05

  Molt bons articles. Felicitats. Dieu les variables que són significatives. Però seria molt demanar en quin ordre ho són, de representatives? I si amb només una o dues variables podem simplificar el model? S’accepten respostes críptiques per a amants de l’estadística ;)

 • Lavigne

  31/07/2011 2:32

  Whoa, things just got a whole lot easeir.

 • lsedkvd

  31/07/2011 11:22

  o2D5Nb mjuhbjhbltqu

 • huhgmlcndcp

  01/08/2011 12:57

  oVZijz , [url=http://njqaookeeixr.com/]njqaookeeixr[/url], [link=http://nfzsypvhwzmu.com/]nfzsypvhwzmu[/link], http://lbdjvzrpgxcd.com/

 • brvdvzicuw

  02/08/2011 9:53

  O1YBdo jhgdupsrpsca

 • rwztfowlnq

  02/08/2011 14:55

  pUInmn , [url=http://hzkebvasbfrw.com/]hzkebvasbfrw[/url], [link=http://xdihaatpwgjc.com/]xdihaatpwgjc[/link], http://ghntmorkyrsm.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús