Qui vota PxC?

Els darrers dies hem assistit a un serial d’estiu ben curiós: una regidora de la xenòfoba Plataforma per Catalunya de Salt decidia abandonar el partit polític després que, sempre presumiblement, altres membres de la formació obliguessin a la regidora a dimitir arran de la seva intenció de casar-se amb una persona d’origen immigrant. Pocs dies després, el portaveu de la formació al partit dimitia igualment després d’haver rebut pressions perquè deixés el seu company sentimental, també d’origen estranger. Ara els dos nous regidors independents del consistori es queixen que tenen por de les represàlies que puguin prendre contra ells.

A ulls de la majoria de persones amb un cert interès per la política, aquest serial és d’allò més surreal: dues persones amb relacions sentimentals amb persones estrangeres decideixen presentar-se per un partit polític amb clares connotacions xenòfobes i, no és fins al cap d’uns quants mesos en què se n’adonen de veritat a quin partit estan. Encara en estat de xoc, Juana Dolores Martínez afirmava a El Punt Avui: “Jo no sóc racista, i em vaig començar a fer preguntes. No ho vaig entendre i continuo sense entendre-ho. Vaig veure que m’havia ficat en un lloc equivocat”. I afegia posteriorment: “No són racistes, són nazis. No tots, però la majoria sí”.

Davant d’aquesta situació, avui ens volem plantejar: fins a quin punt hi ha un desconeixement de la ideologia de PxC, fins i tot per part dels seus votants potencials? I quin és el percentatge de persones que poden votar PxC sense conèixer l’abast de les polítiques que defensen? Per aquest motiu hem consultat el darrer baròmetre del Centre d’Estudis i Opinió de la Generalitat de Catalunya. Hem seleccionat aquelles persones que manifesten intenció de votar a Plataforma per Catalunya a les properes eleccions autonòmiques i hem avaluat les seves opinions polítiques en comparació amb les del conjunt dels enquestats. En total disposem de 15 persones (0,6% dels enquestats) que manifesten interès per votar aquest partit, un percentatge evidentment molt inferior al que el partit obtindria si les eleccions se celebressin ara, però que ens serveixen per fer-nos una primera idea del perfil del seu votant. En primer lloc observem que, malgrat que el 70% dels enquestats de PxC es consideren de dreta o d’extrema dreta, hi ha un sorprenent 30% que diuen ser d’esquerres. Primera sorpresa.

esquerra-dreta.png

En relació a la seva Identificació Nacional Subjectiva, observem com els enquestats de PxC sembla que tenen unes posicions lleugerament més espanyolistes que no pas el conjunt de la població catalana, si bé entre els votants del partit xenòfob també hi ha persones que se senten més catalanes que espanyoles i només catalanes. El clàssic “és català qui viu i treballa a Catalunya” del l’expresident Pujol no els va quedar gaire clar.

ins.png

Pel que fa a la relació Catalunya-Espanya, observem que la majoria dels enquestats que diuen tenir intenció de votar PxC en les properes eleccions autonòmiques estan a favor de l’actual status quo. Malgrat  tot, hi ha un percentatge no gens menyspreable (sempre anat amb les precaucions que cal per estar treballant amb només 15 observacions) per qui la solució d’una Catalunya independent és la solució més desitjable.

relació catesp.png

Si ens fixem en el que votarien en un possible referèndum d’autodeterminació, veiem com les respostes estan completament dividides entre aquells que votarien a favor, els que ho farien en contra i els que s’hi abstindrien. Un popurri doncs de difícil comprensió.

vot referèndum.png

El lloc de naixement és probablement on hi trobem menys sorpreses, almenys amb una mostra tan petita d’enquestats. Tots manifesten haver nascut a Catalunya.

lloc naixement.png

Si ens fixem en el lloc de naixement de la mare, el percentatge és molt semblant al del global de la població de Catalunya: aproximadament la meitat dels seus votants potencials la seva mare va néixer a Catalunya mentre que en una mica menys de la meitat ho va fer en una altra CCAA.

naixementmare.png

I finalment, ens volem centrar amb el nivell d’estudis, des d’on probablement podem explicar la majoria de situacions difícilment comprensibles que fins al moment hem presentat: tal i com reflecteix el següent gràfic, el nivell d’estudis de les persones que diuen voler votar PxC en les properes eleccions autonòmiques és considerablement baix. De fet tres de cada quatre enquestats que votarien PxC en les properes eleccions autonòmiques diuen tenir només estudis primaris acabats, mentre que, fins i tot dins d’aquesta mostra tan petita d’enquestats, sorprèn no trobar cap persona amb estudis universitaris ni de grau mig ni de grau superior.

estudis.png

Amb tot, i lluny de poder arribar a conclusions definitives amb una mostra tan petita de persones, les dades disponibles ens permeten apuntar al fet que el votant de Plataforma per Catalunya és més heterogeni del que inicialment ens podíem pensar. El discurs en contra de la immigració ha anat calant en els darrers anys en segments molt diversos de la població, no sempre coincidents amb la ideologia política que propugna el partit xenòfob. De totes maneres les dades semblen apuntar a l’existència d’un denominador comú entre totes aquelles persones disposades a votar PxC: són persones nascudes a Catalunya i amb un baix nivell d’estudis.

Malgrat que es fa molt complicat determinar el percentatge de votants de PxC que donen suport a la plataforma xenòfoba sense conèixer plenament les implicacions d’un acte com aquest, les dades semblen apuntar a l’existència d’un segment dels seus votants que no acaben de tenir massa clar la ideologia que propugna el partit. Cal esperar doncs que amb el temps, i una mica d’educació!, tothom vagi posant les coses al seu lloc i que a Catalunya puguem evitar la presència d’elements dinamitadors de la, ja de per si, difícil convivència.

Etiquetes

7 comentaris

 • Dídac

  17/08/2011 11:21

  És interessant constatar com, entre les 15 observacions, no n’hi ha cap que es defineixi de “centre” (o centre-esquerra o centre-dreta). També s’observa una polarització similar pel que fa a partidaris de la independència i partidaris de l’autonomia (amb un buit en l’opció federal). En aquesta enquesta, ens faltarien tres dades crucials: nivell d’ingressos, posició econòmica (assalariat, autònom, empresari, etc.) i localització geogràfica (rural, semirural, urbana, metropolitana).

 • Joan

  17/08/2011 19:20

  Quatre politòlegs han escrit aquest article? jo ni tan sols he acabat la carrera però sé que una mostra de 15 persones no és significativa de res i que per tant no es pot extrapolar per fer cap estudi com el que presenteu, potser que repassem els apunts perquè això és de segon de carrera senyors. Vergonya pel diari Ara també.

 • pepi

  17/08/2011 19:39

  El que dóna vergonya es llegir un pretès anàlisi només basat en mentides i especulació. Dubto molt que l’autor hagi anat a l’escola.

 • marcguinjoan

  18/08/2011 7:19

  Didac, si certament l’analsi es podria ampliar amb mes variables. Si els simpatics comentadors ens ho permeten un altre dia completarem l’analisi.
  Molt rapidament: Joan, en cap cas hem afirmat que les diferencies siguin estadisticament significatives, son una simple tendencia L’alternativa es no fer res. Potser ho prefereixes pero com q suposo q a altres els interessa pots simplement no llegir-lo.
  Pepi, no certament no vam anar a l’escola, disculpes per no haver estata l’alcada del que el teu nivell requeria…. llegeix la revista Science, fa mes per tu!

 • Joan

  18/08/2011 14:27

  Exacte, prefereixo l’alternativa. Val més dir coses encertades que no pas res. En un diari que aspira estar a l’altura de la Vanguardia o el Periodico trobo que la qualitat informativa ha de ser primordial. I personalment m’indigna com a estudiant de ciències polítiques veure coses com aquestes. Però ve, que cada u es prengui les crítiques com vulgui.

 • Alexandre Figueres

  18/08/2011 14:46

  Home, jo penso que el que pot enganyar més la gent és el discurs “no il·legals, controlem l’arribada de persones i que s’integrin” versus la realitat dels dirigents que és “quin fàstic tots els que venen de fora, sigui com sigui, quan sigui i en la quantitat que sigui”. Amb la primera afirmació, les enquestes demostren que el 80% de catalans hi està a favor. En la segona, una minoria. Però el problema de PxC és com enganya en aquest sentit, i casos com el de Salt els destapen, i també desconcerten els seus votants i propis militants.

  Hi ajuda a més el tema de no tocar el debat Catalunya-Espanya. Si el toquessin, i tard o d’hora passarà, PxC baixaria molt a zones com Vic, on un altre partit similar però independentista, com Identitat Catalana si fan el pas de presentar-se, se’ls menjarien els vots.

 • nu

  21/08/2011 15:17

  Gràcies, Marc, per aquesta revisió del votant de plataforma. Està clar que les dades del CEO no permeten extrapolar. Està clar que no calia ni dir-ho, però sempre hi ha algú que no te res millor a dir. A mi el que em sorprèn és:
  Que els regidors ara s’adonin que PxC és un partit xenòfob. Em sorprèn tant com m’encurioseix saber què creien que era…
  Possiblement sigui degut a la limitació de la mostra, però la idea de que el votant de PxC és de l’esquerra desafecta, que ja em va sorprendre en el seu moment, s’ha suggerit en algun estudi, i ara aquest percentatge (que seria el 30%) es veu reduït en vistes de les dades del CEO.
  Finalment, per saber qui vota PxC, el millor és revisar aquest video: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/229016126 (las mostra tampoc és representativ aquí, però en Joan ja sabrà que els qualis som més laxes amb això)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús