Què és una nació?

Ara fa un parell de dies ens van trucar del programa d’en Jordi Sacristan a COM Radio, el Maneres de viure, per preguntar-nos: què és una nació? Poden escoltar el programa aquí. Com que no sabem si ens vam acabar d’explicar prou bé a continuació fem un resum del que volíem dir:

1. La definició majoritària de nació és estatalista: una nació és un estat. Exemples com les Nacions Unides (una organització d’Estats) o el fet que en anglès facin de (molt) mal distingir ambdós termes ho corroboren.

2. Des de l’acadèmia no hi ha consens sobre la definició de nació, però sí que n’hi ha sobre allò que no és: a) no sempre és equivalent a un Estat, de fet la majoria d’Estats són plurinacionals (ho reconeguin, o no) i, al revés, hi ha Estats que no són nacions (un exemple històric podria serla URSS); b) no és un grup ètnic, les nacions són ètnicament plurals tot i que a vegades poden ser força homogènies.

3. Aleshores: què és una nació? La definició que considerem més ajustada a la realitat barreja elements objectius i subjectius. Així, una nació és un grup humà amb una cultura, una història i un territori comuns; que comparteix una identitat col·lectiva diferenciada i té voluntat d’autogovern.

Etiquetes

3 comentaris

 • Abel

  13/09/2011 12:47

  La distinció entre nació i ètnia no és gens clara.
  De fet, allò que identifica a un grup ètnic és el mateix que identifica una nació. La diferència a vegades rau no en el què sino en el qui s’aplica cada concepte. A alguns pobles, en segons quins territoris se’ls anomena grup ètnic, mentre que a d’altres nació. Tota nació té com a nucli un grup ètnic que pot ampliar-se per motius de voluntat i adhesió. Però l’ètnia és l’essència de la nació.
  Recordem ètnia no vol dir raça, per si de cas.

 • Marc Sanjaume

  13/09/2011 15:24

  Abel, efectivament la distinció no és gens clara, però discrepo sobre que l’ètnia sigui l’essència de la nació. Si més no al món occidental a mi més aviat em sembla que és el nacionalisme el que busca l’ètnia originària per fer-ne la seva essència.

 • Abel

  15/09/2011 8:39

  Bé tenim també malentés que el terme ètnia sembla associar-se a identitats i grups gairebé ancestrals, quan això no és cert. De fet gran part del centenars de grups ètnics a Àfrica no tenen pas origens en tribus de temps reculats, no; tenen origens molt moderns, molts d’ells de després de la fi de l’esclavisme i d’altres del fi de la colonització.
  La nació també tingués antigament un sentit identificatori d’un grup amb parla comuna distingible, però sense associacions polítiques al terme. Nació seria poble, en aquest cas.
  Insisteixo però en què en l’àmbit europeu el terme ètnia està bandejat, però equival a nació en el seu sentit originari. Com aquesta nació es desenvolupi és una altra qüestió.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús