Els resultats del 20N a cop d’enquesta

A les darreres eleccions autonòmiques de Catalunya, el novembre del 2010, a El Pati Descobert vam comptar amb la col·laboració del company politòleg Xavier Fernàndez i Marín que, mitjançant el mètode “d’enquestar les enquestes” ens va fer una anàlisi prospectiva de quins resultats es podien obtenir en les eleccions que s’havien de celebrar. Mitjançant el mètode d’”enquesta les enquestes” (Jackman 2005) en Xavier ha tornat a centralitzar i posar en ordre totes les enquestes de previsió de vot existents fins al moment i a través de mètodes Bayesians ha fet una estimació del vot esperat de cada partit pel dia 20 de novembre. Avui us en presentem una part dels resultats.

En primer lloc presentem l’estimació de suport esperat de cada partit polític pel dia 20 de novembre. Tal i com les enquestes venen enunciant des de fa dies, el PP seria la força més votada amb aproximadament el 46% dels vots, 14 punts per sobre del PSOE. El tercer partit polític en nombre de vots seguiria sent IU, que obtindria pràcticament el 6% dels sufragis, si bé el sistema electoral impediria que aquests bons resultats es traduïssin en un percentatge elevat d’escons. Per sota sembla ser que hi podria haver un empat tècnic entre CiU i el partit de Rosa Díez, amb un percentatge poc per sobre del 3%. Ja per sota hi trobaríem el PNV amb poc més de l’1% dels vots (Amaiur no entra a les enquestes perquè es disposa de massa poques dades per poder arribar a conclusions fidedignes), i ERC, BNG i CC amb percentatges lleugerament inferiors a l’1%.

La següent taula ens resumeix aquesta informació així com ens presenta els límits inferiors i superiors del marge d’error amb un interval de confiança del 95%.

Estimació inferior

Estimació mitjana

Estimació superior

PSOE

30,5

32,0

33,5

PP

45,1

46,0

47,0

IU

5,4

5,9

6,3

CiU

3,1

3,3

3,5

PNV

1,1

1,2

1,2

UPyD

2,5

3,2

3,8

ERC

0,7

0,9

0,9

BNG

0,8

0,9

1,0

CC

0,7

0,7

0,8

Predicció de vot a data 2011-10-31

 

A continuació podem veure una sèrie de gràfics que ens mostren com ha evolucionat al llarg dels darrers anys el suport latent a cada partit polític. En el cas del PSOE s’observa una tendència decreixent pràcticament des del primer dia, que en prou feines ha estat frenada en després de l’elecció de Rubalcaba com a nou candidat del partit. A tendència del PP és oposada: un fort creixement des del primer dia, que en el darrer temps sembla estancar-se. Per la seva banda, IU mostra un patró amb tendència al creixement. Per la resta de partits no s’observa, amb aquest nivell de detall, cap tendència massa clara.

estimacio cd2011 anual.png

És per aquest motiu que en el següent gràfic concentrarem l’anàlisi del suport electoral latent de cada partit tan sols en el darrer any. Així, podem veure com, efectivament, tant el PSOE com el PP mostren en els darrers 12 mesos una tendència relativament estable. Per contra, en el cas d’IU, malgrat que en els global dels 4 anys s’observa una tendència alcista, en els últims 12 mesos el diferencial d’intenció de vot sembla ser que decreix lleugerament, sempre quedant però per sobre dels nivells de finals del 2008. En el cas de CiU, del PNV i d’ERC l’estimació del suport latent és bastant constant al llarg dels  temps, si bé en els tres casos es pot entreveure una lleugera caiguda en la intenció de vot esperada. Contràriament CC protagonitza un important increment en el suport electoral. Finalment, ni en el cas del BNG (amb una patró d’evolució de la intenció de vot completament pla) ni en el d’UPyD (totalment basculant) s’observa cap tipus de tendència en el darrer any.

estimacio cdn2011.png

En el proper post continuarem donant més informació d’anàlisi sobre els possibles resultats electorals a les eleccions del 20 de novembre i sobre les probabilitats que es donin determinats esdeveniments. En un tercer i darrer post avaluarem els biaixos en l’estimació del vot que genera cadascuna de les cases d’enquestes.

Etiquetes

4 comentaris

 • Alfredo

  07/11/2011 18:17

  A Amaiur no els votarà ningú?

 • Toni Rodón

  07/11/2011 18:51

  Hola Alfredo,
  D’Amaiur només ha sortit una enquesta que els inclogués. Per tant, no es pot dur a terme l’anàlisi.

 • Abel

  08/11/2011 11:39

  Molt interessant

 • L’enquesta de les enquestes – Ara.cat

  22/10/2012 8:41

  […] Això és precisament el que ha fet el politòleg Xavier Fernández i Marín, un procés que ja vam explicar en les eleccions del 2010. Amb aquest mètode podem saber la tendència de vot de cada partit a través de les diferents […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús