Perd Chacón, perd el PSC?

Si la política no és una ciència exacta; la partitologia és un art gairebé inescrutable: personalismes, amistats, estructures, superestructures, aparells nacionals, aparells regionals, federacions, congresillos, pugnes, faccions, tot s’hi val per explicar el resultat d’un congrés. La derrota de Chacón a Sevilla s’ha explicat de mil maneres diferents: pressions dels històrics de Suresnes, catalana malgrat tot, un discurs buit, un discurs erroni…Aquí ens volem centrar, però, en les lectures que s’han fet des de Catalunya. N’hem trobat tres que, aparentment, resulten ser contradictòries:

Era el nou ZP? (Negativa). Curiosament hi coincideixen bàndols oposats aquí. D’un costat els zapateristes empedreïts que veien en Carme Chacón una reedició del Bambi (el de apoyaré…), o fins i tot els que, malgrat la negació constant de la seva catalanitat, veien en Chacón la possibilitat de realització del vell somni del federalisme català: el d’una Espanya plural, més plural que espanyola. Però aquesta lectura té un segon grup d’adeptes, poc amic del PSC, a saber: els que volien veure el socialisme català posant contra les cordes una executiva federal dirigida per la una catalana mateix.

Guanya la banca (Tot queda igual). Aquesta és la tesi oficial del PSC, si més no a pilota passada, que considera ara que “no tenia candidat” (Pere Navarro, dixit). Segons aquesta interpretació el fet que hagi guanyat Rubalcaba deixa el terreny de joc tal com estava, és més, té un 80% d’avals per a la nova executiva i el PSOE en surt reforçat. Ara bé, la negativa de Chacón a formar part de l’execuitva i el paper més aviat minso que hi faran els dos representants catalans fa pensar que podria no ser així…

Millor Rubalcaba (Positiva). Els que volien evitar l’escenari descrit al primer paràgraf, Chacón enfrontada al PSC, respiren tranquils, confessava algú a Nicaragua. D’altra banda, els chaconistes poden pensar que a les primàries a la francesa, un cop desgastat Rubalcaba, Chacón podria tornar a plantar cara. I és que el darrer míting de Chacón, que més d’un ha assenyalat com la causa de la seva derrota, semblà més una proposta de candidatura de cara al 2015 que no pas per guanyar el Congrés.       

I doncs, quina trien?

Etiquetes

6 comentaris

 • OLIVA XAFARDERA

  06/02/2012 20:08

  FEDERALISTES? ONDE ONDE? PERO SERA DIVERTIT QUAN CARMEN TORNI A SER CARME.

 • oOLIVA XAFARDERA

  06/02/2012 20:15

  FEDERALISTES? ONDE ONDE?…PERO SERA MOLT DIVERTIT PRESENCIAR EL RETORN DE CARMEN ,AMB LA VOLUNTAT DE TORNAR A SER CARME….T’IMAGINAS?

 • Chacon: game over! « F.R.A.B.

  08/02/2012 0:12

  […] Perd Chacon, perd el PSC? pel Pati descobert […]

 • Víctor de la Torre

  08/02/2012 23:37

  Jo sóc dels que pensa que el PSC sortia perdent en tots els casos, i només hagués optat a guanyar si Chacón n’hagués tingut prou amb un discurs menys anticatalanista. Aquí m’explico millor: http://superviventcatala.blogspot.com/2012/02/psc-cronica-duna-derrota-anunciada.html. Pel que fa al Congrés en si, penso que és un fracàs per al PSOE, tant per la limitació democràtica (en un moment delicat, no s’atreveixen a donar la veu a les bases), el refús de l’autocrítica i l’elecció entre líders desgastats: http://superviventcatala.blogspot.com/2012/02/la-nau-senfonsa-senyors-del-psoe.html.

 • Enric Plaza

  13/02/2012 18:18

  El PSC no és que perdi, sino que va perdut. No va trencar el PSC amb el PSOE i aviat, molt aviat, el PSOE “trencarà” amb el PSC per sempre fent-lo finalment una “federació territorail” més entre les altres. “Totes iguals” com diu Rubalcaba.

 • Paula

  14/03/2012 6:25

  Jo, veient com va tot, el que faria e9s dexair-ho estar. Si per muntar un nou estatut que sigui ben constitucional ha de quedar me9s o menys com el que ja hi e9s, doncs el me9s digne seria tancar el tema, perf2 amb tota la tranquilb7litat i patxoca, dient que no paga la pena canviar pets per merda. S’arxiva el cas i ja lluitarem per altres bandes. I las otras autonomedas que han corregut a modificar tambe9 els seus estatutos amb l’ull posat a veure que fe8iem els catalans, doncs que continuin. El cafe9 para todos que se’l fotin ells, que no e9s cafe8, e9s sucedani.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús