Independència light?

Avui hem pogut assistir a la visita del professor Michael Keating a l’Institut d’Estudis Autonòmics, on ha fet una conferència sobre la situació política a Escòcia. Malgrat que el catedràtic dela Universitat d’Aberdeen ha parlat de moltes qüestions relacionades amb la proposta de referèndum sobre el futur del país de Robert Burns, n’hi ha hagut una que ens ha cridat l’atenció.

Keating sosté que la proposta secessionista de Salmond es mou en una ambigüitat conceptual ja que formula una doble pregunta al referèndum: una sobre l’autonomia màxima i l’altra sobre la independència. Segons el professor de ciència política les opcions referendàries serien confuses perquè el projecte independentista de Salmond (i l’SNP) és, realment, un projecte d’independència light: és a dir una barreja de les opcions plantejades.

Però què vol dir exactament la independència light? Segons Keating l’SNP ambiciona un Estat propi però en un marc de sobirania compartida (un concepte del jurista John McCormick), és per aquesta raó que està disposat a mantenir tot un seguit d’aspectes institucionals que actualment pertanyen a tot el Regne Unit: la Monarquia (Reina), la moneda (lliura esterlina), lliure circulació de persones, la política de defensa (excepte la nuclear), les relacions socials, la seguretat social, els mitjans públics de comunicació (BBC) o les diverses agències de regulació en matèria fiscal i financera.

Seguint aquest fil, Keating assenyala una paradoxa interessant, el Govern de Londres resulta ser el principal opositor a la independència light. L’unionisme britànic no està disposat a cedir en la noció de sobirania absoluta del Parlament de Westminster i preferiria una independència clàssica (sense compartir poders) abans que una independència light. Ara bé, el Govern britànic no és l’únic que rebutja una solució light (que alguns podrien titllar de confederal). També ho fan alguns independentistes que consideren que la secessió ha de ser “plena” i rebutgen, per exemple, la figura de la monarquia compartida apostant per una República independent.

La pregunta que genera la independència light és evident: som davant d’un producte de màrqueting de l’SNP per intentar atreure un electorat que es debat entre la secessió i l’autonomia;  o, ans al contrari, som davant d’un paradigma, un escenari polític, nou que hauria de ser formulat més enllà de l’etiqueta “ independència light”. Per a Keating, que no nega possibles tacticismes d’un polític com Alex Salmond, seríem davant de la segona opció; segons ell, serà difícil que el S.XXI admeti projectes secessionistes basats en una concepció de l’Estat formulada al S.XIX . Però si és així, hi ha qüestions que fan de mal comprovar, la independència light significa reconeixement institucional internacional? Vol dir representació com a Estat membre de la UE? Acceptaria el Regne Unit compartir un territori quasi independent dins l’illa de la metropoli?

Etiquetes

5 comentaris

 • Oriol

  01/04/2012 22:41

  Fa molt l’efecte que quelcom similar a la independència light se’ns plantejarà al nostre país més d’hora que tard. Com al Regne Unit(?), fa la impressió que al Regne d’Espanya aquesta opció té tants o més detractors allí que aquí. Perquè haurien (els d’allà) d’acceptar compartir un poder que ostenten en pràctica exclusiva des de fa tres-cents anys? L’aposta a tot o a res els afavoreix: si guanyen, ho guanyen pràcticament tot; si perden, doncs també perden molt però no perden el control sota les seves pròpies premises de l’estat (que els pugui quedar). Amb la independència light perden bona part d’aquest control (el seu bé més preuat).

 • Maria Perez

  08/04/2012 12:03

  Així doncs, la idea de l’estat propi que no és independència, serà la quina ens voldran vendre… ja anem aclarint les coses, amb mi que no hi comptin !

 • Anònim E. Covard

  10/04/2012 15:43

  De fet, no és tal com dieu.
  El SNP defensa que Escòcia sigui com Austràlia. Esta independent dins la Commonwealth. No pas “independència light”.
  La qüestió de si el referendum té 2 opcions o 3 és una altra qüestó, que el govern consulta amb el poble, i encara és oberta (sense decidir).

 • Pere Benito

  11/04/2012 0:41

  El que bol el SNP es que el Regne Unit continui aportan diners a Escòcia.

 • Betty

  23/04/2012 15:23

  I LOVE these pictures. The peetrpcsive and lighting and fading and the beauty captured in every shot is breathtaking. Well done!!! I love the picture of Erica blowing the feathers with everyone in the background. AMAZING. I can’t wait to see them all.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús