La democràcia líquida

Mai és tard per aprendre nous conceptes i sempre és aviat per explorar-los i analitzar-los. Fa unes setmanes vàrem assistir a una conferència realitzada per un membre del Partit Pirata alemany, en el marc de la IV Graduate Conference celebrada a Berlín. Un petit però important incís per contextualitzar la xerrada: el Partit Pirata germànic és una formació relativament nova, sorgida l’any 2006 a Alemanya, d’organització “e-assambleària”, amb uns 20.000 membres i amb una progressiva expansió internacional. Aquells que tinguin més memòria recordaran que van fer-se coneguts en aconseguir 15 escons i el 9% de vots al Parlament de Berlín.

De la conferència en vam aprendre el concepte de democràcia líquida. Per explicar-la ajudem-nos d’uns diagrames.

Democràcia representativa: El sistema que avui tenim i tenen totes les democràcies liberal-socials de caire parlamentari (imatge A). Escollim uns representants (en el nostre cas cada quatre anys), els quals decideixen, en cas de majoria, formar un govern i dirigir el destí col·lectiu. Tot i els matisos, el rol dels militants és més aviat escàs i, en molts casos, es basa en la votació del líder en primàries o la presentació de propostes en congressos.

figure1.gif

Democràcia assembleària: Amb el model grec al cap (i simplificant molt), es basa en la inexistència d’estructures formals i la participació de tothom en les decisions col·lectives. Si el model s’aplica als partits, podríem dir que les decisions es prenen en assemblea i sota uns principis de jerarquia horitzontal.

figure2.gif

Democràcia líquida: Heus aquí el nou concepte. Pretén ser un híbrid entre la democràcia representativa i l’assembleària en base a dos principis: no renunciar als lideratges i articular una participació “real” en base a mecanismes com la cessió del vot. Així funciona (o intenta funcionar) el Partit Pirata. És precisament el segon element el que hi afegeix valor afegit: la cessió del vot. El mecanisme és senzill: imaginem que es vota una proposta sobre la construcció d’un pont. Com es poden imaginar, qui escriu aquest article té un coneixement sobre el tema que tendeix a zero. Al Partit Pirata podria fer dues coses: 1) votar sobre la proposta, m’hagi o no informat. 2) Cedir el meu vot. És a dir, si considero que els enginyers en ponts i camins estan més ben preparats que jo per decidir sobre aquest tema, entro a internet i premo el clic de cedir el meu vot (podent-lo retirar quan vulgui).

figure3.gif

L’experiència del Partit mostra dues coses curioses: primer, la poca cessió de vots dels militants. Aquells a cedir el vot són generalment sempre els mateixos. Segon, l’acumulació de vot per part de figures importants del Partit.

Un nou mètode encapsulat en el pompós concepte de democràcia líquida. No obstant això, la qüestió és: si mai arriben al govern, faran com tota la resta i es passaran al mètode tradicional? O seguiran donant la veu a les ‘perilloses’ i contradictòries masses de militants?

Etiquetes

9 comentaris

 • La democràcia líquida | Comunicació Política | Scoop.it

  05/04/2012 13:11

  […] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } blogspersonals.ara.cat – Today, 8:11 […]

 • Adrià Meléndez i Catalán

  06/04/2012 4:13

  M’agradaria que m’expliquessiu això de les “masses de militants perilloses i contradictòries” perquè em fa l’efecte que esteu dient que la igualtat de decisió/vot és perillosa (hi ha gent que té més dret a opinar que altra?) i que la diversitat d’opinions (contradiccions?) és dolenta. Més aviat al contrari, és de la confrontació de totes les opinions que tenim més possibilitats de que surti quelcom de positiu.

  A part de portar un nom que us pot semblar “pompós”, la qüestió és si aquest nou model democràtic és millor que l’actual, i no si el Partit Pirata l’aplicaria o no en el cas hipotètic en què arribés a tenir una majoria suficient com per implementar-lo.

 • Adrià Meléndez i Catalán

  06/04/2012 4:20

  De fet, un cop implementada la democràcia líquida dins el partit (que vol dir que la majoria dels seus membres donen suport a aquest format de democràcia) és difícil de creure que els representants pirates al poder (escollits també per la massa de membres per democràcia líquida) decidís no implementar la democràcia líquida com a sistema democràtic ja que aquest seria el desig expressat per la massa de membres del partit en democràcia líquida. Automàticament aquests representants perdrien la pràctica totalitat del suport del seu partit i haurien de renunciar al seu escó. Qualsevol membre del partit podria presentar una moció contra ells i probablement la mateixa majoria de la massa que els havia portat al poder per democràcia líquida, els en treuria en un tres i no res.

  http://pirata.cat/les-3-lleis-pirates/

 • icarne

  07/04/2012 11:12

  ¿Per què un article tant instructiu ha d’acabar amb un missatge tant opac i confús?

  Si llegiu una mica més sobre el partit pirata us adonareu que la participació directa és als seus principis fundacionals.

  O potser pensàveu amb els vostres caps al acabar la vostra entrada: va, que quedi clar que no fem propaganda del partit pirata.

  En el context actual de desafecció política és molt interessant que els mitjans tradicionals es facin ressò del partit pirata. Partit que fomenta a través de sistemes com aquesta “democràcia líquida”, la implicació de la ciutadania en les decisions polítiques.

 • Toni Rodón

  07/04/2012 13:07

  Adrià,
  Gràcies pel comentari! Això de “les masses perilloses” era el toc d’ironia de l’article, però veig que no ha quedat clar… Ho deia bàsicament perquè, tot sovint, l’opinió dels militants és contradictòria amb la dels dirigents o, fins i tot, amb la de la societat (la coneguda com a Llei de May). Sens dubte, com bé indiques, la clau es troba en si el Partit Pirata serà capaç de mantenir un mètode en qualsevol circumstància.
  Icarne,
  No era pas la meva intenció de posar aigua al vi. No hauria fet un article si no ho hagués trobat interessant… Ara bé, això no vol dir que no tinguem dubtes sobre el seu funcionament (com amb la resta de mètodes). Per exemple, si poca gent concentra molts pocs vots, quina és la diferència aleshores amb el sistema representatiu tradicional?
  En tot cas el sistema de democràcia líquida és interessantíssim. Veurem com evoluciona!

 • Jordi

  12/04/2012 11:55

  La diferència radica en aquest cas en que en qualsevol moment es pot retirar el suport a aquesta poca gent si no actuen en conseqüència amb el que proposaven inicialment. D’aquesta manera no tindria sentit anar en contra del programa electoral, si algú no el cumpleix la gent delegarà el vot en algú que si que ho faci.
  La diferència pot ser subtil, però implica que aquest sistema és molt més difícil de corrompre.
  Salut!

 • liti

  14/04/2012 17:40

  Què tens en contra de la democràcia líquida i el partit pirata? Sigues més objectiu siusplau.

 • rs242

  31/05/2012 19:19

  Donar veu a actituts ‘perilloses’? No se el Partit Pirata Alemany, pero els Pirates de Catalunya per tal d’evitar votacions de caire racista sense que entri en conflicte amb la democracia liquida tenen les 3 lleis Pirata …. si, homenatge a Asimov :-)

  QUÈ FARAN ELS REPRESENTANTS PIRATES ALS ÒRGANS DE GOVERN?

  Primera Llei: Un representant pirata votarà sempre a favor de la Declaració Universal dels Drets Humans.

  Segona Llei: Un representant pirata votarà sempre a favor de l’Ideari Pirata, excepte quan entri en conflicte amb la primera Llei.

  Tercera Llei: Un representant pirata obeirà sempre les ordres que li dicti, per democràcia directa, l’Assemblea d’afiliats, excepte si aquesta ordre entra en conflicte amb la primera o la segona Llei.

 • Catalunya a la islandesa – Thinkship

  17/12/2012 8:11

  […] democràcia directa i líquida abanderada pels partits pirates […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús