Les propostes d’El Pati per Sant Jordi

Un any més, des del Pati Descobert ens afegim a la festa de Sant Jordi i us oferim propostes literàries:

fermat.jpg Recomanar un llibre de matemàtiques pot semblar un exercici pedant i, si ho volen, un acte pot exitós per part meva, vista la mala fama dels números i les equacions. Ja em diran quina gràcia té recomanar un llibre si ningú se’l llegeix i, per tant, no el podeu comentar! Res més lluny de la realitat. Fermat’s Last Theorem (L’Enigma de Fermat, en català, aquí), del periodista britànic Simon Singh és un llibre que va molt més enllà dels números, els teoremes o les matemàtiques. Parteix del famós teorema que el matemàtic francès Pierre de Fermat va escriure l’any 1637. Juganer de mena, Fermat va deixar anotat en un marge que tenia la solució però no comptava amb prou espai per explicar-la. Aquesta picaresca es va convertir en un dels enigmes més apassionants de la història que ha esperonat nombroses creacions paral·leles i estimulat centenars d’intel·lectuals. Fins el 1993, quan el britànic Andrew Wiles, després de 7 anys treballant en secret, va poder treure’n l’entrellat. L’Enigma de Fermat és un llibre que enganxa com una novel·la de misteri, mostra com la passió i la constància ens porta a la feina ben feta i provoca que ens mirem els números amb d’altres ulls. Va ser escrit fa temps, l’any 1997, i en teniu fins i tot un documental. Tan de bo l’Abel me l’hagués recomanat abans… // Toni Rodon

En un registre ben diferent de l’anterior, l’epistolari publicat fa pocs dies entre el filòsof Francesc Torralba i el periodista Vicenç Villatoro titulat Amb Déu o sense. Quaranta cartes creuades (Fragmenta) és una bona aposta per a aquest Sant Jordi 2012. Les missives entre Villatoro i Torralba són un diàleg sincer, il·lustrat i assequible entre un creient i un “agnòstic amic de les religions” que reflexiona sobre les preguntes referents a l’espiritualitat. El gènere epistolar té la virtut de fer avançar el lector a través de preguntes i respostes, rèpliques i contrarèpliques, que estimulen el coneixement. La cordialitat entre Torralba i Villatoro, mantinguda al llarg de les quaranta cartes, no evita un debat intens sobre el paper de la religió, la necessitat d’aquesta, la seva autenticitat o la possibilitat de pensar l’espiritualitat sense fe. El debat, però, no es produeix des de la confrontació entre creients i no creients, sinó que parteix d’una premissa que hem fet nostra al Pati Descobert: la veritable distinció no és entre els que tenen fe i els que no en tenen, sinó entre aquells que indaguen i aquells que no. La recerca del coneixement, doncs, és el punt de trobada entre els autors d’aquest magnífic epistolari. // Marc Sanjaume

2 comentaris

  • L’home del sac

    23/04/2012 22:38

    Realment els dos pinten interessants.

  • Abel

    24/04/2012 10:49

    Vull saber la recomanació d’en Guinjoan també…al marge deduverger i Cox ;)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús