ERC i ICV: companys de viatge?

Aquest diumenge Eduard Voltas ens proposava una nova ucronia a la qual, d’alguna manera o altra, moltes altres persones aspiren: la creació d’una coalició d’esquerres a Catalunyala Syriza Catalana- per tal de disputar una hegemonia a CiU que, de moment, sembla indestructible.

Un exercici que recorda a una altra gran pregunta hipotètica que fa ballar el cap a periodistes avorrits: quins serien els resultats de les eleccions si apliquem una llei electoral diferent? Davant d’aquests exercicis de política ficció convé recordar, com sempre fem, que en política, o en tants altres llocs, 1+1 no acostuma a ser igual a 2. Una nova coalició canvia les regles de joc i les persones adapten el comportament a la nova situació: pensar només en l’efecte mecànic menysté un efecte psicològic de conseqüències evidents.

Suposem, però, que Voltas té raó i ERC i ICV comencen a buscar punts de contacte. Com en tot acord, hauran de començar buscant possibles punts d’entesa abans d’intentar convèncer els votants. N’hi ha més enllà de l’afirmació un xic etèria que els dos formen part de l’esquerra catalana?

El Comparative Manifesto Project, un projecte que es dedica a codificar els programes electorals, ens en pot donar algunes pistes. Presentem en el gràfic següent el resultats de tres dimensions: l’eix esquerra-dreta, l’economia i l’Estat del benestar. Per cada  una d’elles es presenta allà on s’ubica ideològicament ERC i on ho fa ICV.

icvercmanifesto.gif

Es fa palès que en la dimensió econòmica i de l’Estat del benestar la mitjana és molt semblant. A nivell ideològic, com ens imaginàvem, el partit de Joan Herrera surt més a l’esquerra que els homes de Junqueras.

Vist això, les discrepàncies no semblen ser moltes… amb una gran excepció! La qüestió territorial. El gràfic següent mostra l’evolució de la importància que s’ha donat al tema territorial durant els darrers anys (desgraciadament encara no hi ha dades per les eleccions més recents). Valors més alts representen que s’hi ha donat un èmfasi més important. Per contra, valors més baixos signifiquen que aquest tema és menys prioritari.

icvercmanifestoterritorial.gif

Com es podria intuir a priori, ICV prioritza menys la qüestió territorial que ERC. Curiosament (i s’hauria de veure quin efecte va tenir el tripartit en tot plegat), l’èmfasi de demandes territorials va baixar per tots dos partits a partir del 2004.

Amb tot, són unes dades que confirmen intuïcions prèvies i permeten afirmar que, a diversos nivells, la coincidència de programes es produeix. Si, com afirma Voltas, donaran el sorpasso o faran una coalició, és difícil de dir. Allò que es pot afirmar, però, és que, si ho volen, el grau d’entesa entre les dues formacions té encara un camp força ample per recórrer.

*Per qüestions del projecte, les dades d’ICV corresponen a les d’IU, atès que no s’han codificat els programes dels ecosocialistes.

Etiquetes

11 comentaris

 • nu

  12/06/2012 9:58

  les dades de l’eix centre-perifèria també són del CMP? I per IU? Intueixo (i possiblement vagi errada) que ICV seria més periferia-friendly que IU.

 • Toni Rodón

  12/06/2012 10:00

  Nu,
  Sí, tot és del CMP. I estic d’acord amb el teu comentari, però les dades no les tenim…i no sé si les contemplaran en el futur. Ara el proper pas serà mirar els electors, a veure què surt.

 • Jordi

  12/06/2012 10:07

  No sembla una diferència trivial que les dades no corresponguin a ICV sinó a IU. No és un ‘detallet’ menor que es pot ventilar en una nota al final tret que puguis demostrar d’alguna manera que el programa d’ICV és indistingible del d’IU.

 • Toni Rodón

  12/06/2012 10:10

  Jordi,
  Estic més o menys d’acord, però no oblidem que els partits tenien un pacte, per tant les semblances són majors que les diferències, no?

 • Quim Pérez

  12/06/2012 10:27

  És podrien ampliar aquest aquests gràfics amb EUiA, ICV, la CUP i Esquerra Anticapitalista?

  Salut

  Quim

 • L’home del sac

  12/06/2012 15:59

  Continuo pensant que és una bajanada pensar en aquesta possible entesa. Segur que hi ha punts en comú, però crec que pels votants d’ERC la part més important amb diferència és la territorial i ja s’ha vist el que passa quan el partit posa més èmfasi en la part d’esquerres i menys en la nacional.
  De que serveix fer una política d’esquerres si a canvi has de renunciar al país?

 • Ricard Ribera

  14/06/2012 13:06

  Els programes d’IU i el d’ICV no són igualts, és més no són la mateixa organització. Tant mateix, el programa electoral d’ICV és el de la coalició entre ICV i Esquerra Unida i Alternativa, organització política catalana que comparteix espais amb IU i són referents entre ells. Per tant, no és tant descabellat utilitzar les dades d’IU si són les que es disposen.

 • Toni Rodón

  14/06/2012 15:32

  Quim,
  Desgraciadament no hi ha dades pels partits que comentes. Es podria intentar de mirar de fer-ho per electors.

 • Armengol Guimerà

  17/06/2012 22:14

  He estat fent el tafaner per la pàgina web del Comparative Manifesto Project i les dades de l’eix esquerra-dreta, no creieu que són, més aviat, poc fiables? L’any 2007 posen el PSOE més a l’esquerra que IU i tant CiU com el PP els situen més al centre-esquerra que al centre-dreta (CIU gairebé iguala ERC).
  Suposo que deuen partir d’una visió estatunidenca de l’eix esquerra-dreta (la seva experiència més esquerrana és el partit demòcrata, el qual seria considerat totalment de dretes, aquí).

 • Toni Rodón

  18/06/2012 8:33

  Armengol,
  Efectivament el CMP ha rebut moltes crítiques. També és cert, però, que acostuma a ser un instrument bastant fiable, tot i les incongruències. En tot cas, les dades del CMP s’han d’interpretar com qüestions a les quals els partits donen prioritat. Interpretar les dades com escala és més “perillós”, però quan es fa segons prioritat els valors són més fiables.
  Sigui com sigui, i malgrat que moltes coses a mi tampoc m’agraden, el mètode utilitzat s’ha convertit en estàndar arreu…

 • ERC i ICV: companys de viatge? | Comunicació Política | Scoop.it

  18/06/2012 22:31

  […] Aquest diumenge Eduard Voltas ens proposava una nova ucronia a la qual, d’alguna manera o altra, moltes altres persones aspiren: la creació d’una coalició d’esquerres a Catalunya –la Syriza Catalana- per tal de disputar una hegemonia a CiU que, de…  […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús