Els perfils de la independència

La setmana passada el CEO va fer públiques les dades del seu darrer baròmetre, en el qual, com enunciàrem en el nostre darrer post, la primera preferència territorial dels catalans esdevenia per, primer cop  la independència, superant l’alternativa de l’Espanya federal. En aquesta mateixa enquesta es mostrava com el 51% dels catalans votarien a favor de la independència en un hipotètic referèndum, mentre que un 21% hi votaria en contra i un altre 21% afirma que s’abstindria.

En els darrers dies unes quantes persones s’han adreçat a nosaltres per saber qui són aquestes persones que s’abstindrien i fins a quin punt és creïble que en cas que hi hagués un referèndum oficial, no anessin a votar.  Pel que fa a aquesta darrera pregunta, és es fa difícil saber si realment aquestes persones anirien o no a les urnes en un hipotètic referèndum d’autodeterminació, si bé és possible que davant d’una campanya tan intensa com la que es podria imaginar i amb tantes coses en joc, moltes d’elles acabessin per anar a votar.

Quines són però aquestes persones que s’abstindrien? Per respondre a aquesta pregunta hem utilitzat precisament el darrer baròmetre del CEO, i hem fet alguns creuaments entre el suport a la independència a un referèndum i algunes qüestions de rellevància.

En primer lloc, veiem com els que no votarien es consideren majoritàriament tan espanyols com catalans, si bé un de cada quatre persones diu que se sent més català que espanyol, i un 8% només català.

indep_INS.PNG

En segon lloc, entre els que no votarien la preferència territorial més recurrent és l’status quo, és a dir, continuar sent una CCAA espanyola, si bé hi ha un percentatge important d’aquestes persones (gairebé el 40%) que estarien a favor d’una Espanya federal. Curiosament per un 7% d’aquestes persones (el mateix percentatge per cert que els que se sentien només catalans i no votarien) la relació entre Catalunya i Espanya preferia seria la d’una Catalunya independent. En aquest cas hem inclòs la resposta “No ho sap/No contesta”, que mostra que els que diuen que no votarien són els que menys s’identifiquen amb alguna de les opcions possibles.

indep_relcatesp.PNG

Pel que es refereix a l’autoubicació en l’eix esquerra-dreta, els que no votarien són els que en major mesura s’ubiquen en la posició de Centre (per sobre del 25%), si bé la resposta predominant és d’Esquerra, igual que en la resta de grups. Els que votarien a favor són els més d’esquerres (mitjana 2,93 sobre 7), seguit dels que no votarien (3,11), mentre que els que votarien en contra  són els menys d’esquerres (3,40, encara però molt per sota del 4, que marcaria la posició de centre).

indep_esqdr.PNG

El fet que els que no votarien són els que més se situen en el centre de l’eix ideològic ens podria portar a pensar que aquest grup és el menys polititzat dels tres, i per aquest motiu s’ubica en la posició “neutra” del Centre. És aquest el cas? Doncs si ens fixem en el darrer dels gràfics, sembla que aquesta és una hipòtesi que s’hauria de tenir en compte:  entre els que no votarien tan sols el 10% estan molt interessats per la política, mentre que més del 60% es mostren poc interessats i gens interessats per la política, això és, 13 punts percentuals per sobre de la mitjana i 21 punts per sobre dels més interessats, els que votarien a favor de la independència.

indep_interespol.PNG

Sembla doncs que les persones que manifesten que no votarien en un hipotètic referèndum per la independència tenen un perfil que, en línies generals, es podria resumir en dos punts:

Relació amb Espanya: els no votants es consideren majoritàriament espanyols (en els seus diferents graus) i la seva preferència territorial està entre l’status quo i una Espanya federal.

Interès per la política: els no votants són persones que estan menys interessades per la política que els que sí que votarien.

Etiquetes

3 comentaris

 • fart_del_tema

  03/07/2012 15:22

  De veritat… Caixa o faixa amb aquest tema. D’aquí uns anys mirarem endarrera i direm: “vàrem ser burros perquè quan hi va haver la crisi hauríem pogut aconseguir la independència, però no vàrem fer res.”. Encara que ens costi reconèxer-ho, tenim uns polítics molt fluixos i poc clars.

 • Manel

  04/07/2012 10:07

  Molt bon anàlisi. Complementant el que heu fet i sense tant de rigor, jo he fet un altre més agosserat mirant d’endevinar si aquests que diuen que s’abstindran al final acabaran a votar i quants d’aquests ho faran en contra de la independència.
  En el primer CEO que es va fer la pregunta del referèndum fa més d’un any, es preguntava per les raons tant pels qui votarien a favor, en contra i s’abstindrien.
  Creuant les raons, vaig veure que prop del 50% dels que s’abstenien donaven les mateixes raons dels qui votarien en contra.
  Basant-me amb això, i agafant el resultat del darrer CEO, he afegit al 21,1% que votarien No, la meitat dels que s’abstindrien (10,55%).
  Al final extropolant-lo a un referèndum, el SI encara guanyaria amb un ample marge de 60% al 40%.

  http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/224951

  Nota: Per cert si estic en log via subscriptor del diari ara.cat, no puc enviar el comentari perquè em diu que escrigui la imatge però aquests no surt enlloc. He hagut de tancar la sessió i entrar com a usuari anonim

 • Marc Guinjoan

  04/07/2012 14:32

  Hola Manel,
  Moltes gràcies pel teu comentari. La veritat és que l’anàlisi que ens presentes ens dona una idea millor de la que hem presentat en aquest article sobre quin és el perfil de l’abstencionista en un referèndum. La dada aquesta que presentes sobre el 50% dels que s’abstenen i que tu dius que votarien en contra em sembla totalment raonable; hi afegiria aquí, en vistes del que veiem en el nostre article, que potser fins a un 10% s’activaria a favor de la independència.
  De fet el teu comentari ens ha fet pensar en una tècnica estadística una mica més complicadeta -l’imputació de valors- que mitjançant variables que podrien estar explicant el sentit del vot, atribuiria un vot favorable o contrari a la independència en aquelles persones que van dir que no votarien. En els propers dies intentarem aplicar la tècnica i a veure fins a quin punt els resultats coincideixen..
  gràcies un altre cop pel comentari i felicitat pel bloc!

  pd. això que comentes de la impossibilitat de posar un comentari si estàs connectat com a subscriptor ja ens ho mirarem i ja hi posarem fil a l’agulla!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús