La Catalunya funcionària

Comencem l’anàlisi d’alguns aspectes claus que poden incidir en la manera en què els catalans i les catalans votaran el proper 25 de novembre. De mica en mica anirem desgranant allò que mou als ciutadans a triar una papereta concreta o a no triar-ne cap.

Un dels primers elements que hem volgut analitzar és el comportament dels treballadors públics. Es tracta d’un col·lectiu que durant aquesta legislatura s’ha situat en l’ull de l’huracà després de l’aprovació de diversos d’austeritat i de contínues declaracions a favor i en contra de la seva feina. De quanta gent estem parlant? L’1 de gener d’enguany la Generalitat de Catalunya tenia 165.604 treballadors públics. Si hi sumem la plantilla de la resta d’administracions (per exemple, vora trenta-dos mil treballadors de l’Administració de l’Estat), la xifra s’acosta als 200.000 treballadors públics. Segurament aquesta xifra ha baixat en els darrers mesos, però si assumim que és aproximada, i ho dividim pel cens electoral català (més de 5,2 milions de persones a l’1 d’agost d’enguany) trobem que un total del 5,7% de persones que votaran són treballadors públics.

Pot semblar un col·lectiu reduït, però les mesures d’austeritat impulsades en els darrers anys poden haver-lo cohesionat i situat en una perspectiva contrària als partits que precisament han impulsat aquestes mesures. Vegem-ho.

Des del novembre del 2010, el CEO ha realitzat cinc baròmetres i en cadascun dels quals ha inclòs preguntes sobre intenció de vot i sobre la situació laboral dels enquestats. Una d’aquestes últimes ens permet saber si les persones estan ocupades en el sector públic o privat. La sèrie que n’obtenim és la següent (febrer 2011-juny 2012). Com s’observa, CiU ha anat perdent suports gradualment entre els ocupats al sector públic. El febrer del 2011 més d’un 30% de funcionaris tenien la intenció de votar a la federació nacionalista, percentatge que es va reduir fins al 23% al juny de 2011. La davallada també es produeix en el cas del PSC i el PP, mentre puja lleugerament per ERC i ICV-EUiA.

evolvotspublic.gif

I en el sector privat? La tendència resumida en el següent gràfic és semblant, tot i que la davallada per CiU no és tan pronunciada. Així mateix, s’observa que aquells professionals que treballen al sector privat mostren cada vegada més una predisposició més baixa a votar el PP. És rellevant destacar també la baixa predisposició de les persones que treballen al sector privat de votar la resta de formacions polítiques. Entre aquest col·lectiu, més del 30% estan disposats a votar CiU. El segon partit és el PSC, que no obstant això recull només vora el 10% dels vots.

evolvotsprivat.gif

Amb tot, ambdues gràfiques mostren una tendència que també s’observa en d’altres enquestes: la davallada de CiU no ve acompanyat d’un augment similar d’altres partits, fet que mostra la dificultat de l’oposició de fer forat. On van a parar, per tant, tots aquests electors? Vàries opcions: 1) És una intenció de vot oculta i realment acabaran votant CiU; 2) el vot va a partits més petits (no mostrats aquí pels pocs casos de l’enquesta); 3) l’abstenció és una de les opcions que aquestes persones contemplen. Misteris que de mica en mica intentarem anar solucionant.

Etiquetes

17 comentaris

 • despertaferro

  02/10/2012 10:51

  Crec que els funcionaris públics ha d’estar al servei de l’administrat. Quants us heu trovat que pensin així? Fins que no es canvi aquesta mentalitat aquest país no avançarà

 • kiketrane

  02/10/2012 16:40

  Doncs jo n’he trobat força de funcionaris públics que pensen que estan al servei de l’administrat:Mestres,bombers,metges públics.En una proporció molt més alta que molts treballadors de la privada al servei exclussiu dels interessos de l’empresa i no del públic que compra els seus serveis .Per exemple els comercials de tots els rams,en especial a la Banca.I en canvi sembla que això n o importa.No sé quina mentalitat és la que s’ha de canviar

 • lluís Gallifa

  03/10/2012 16:42

  Jo n’he trobat moltíssims també, sempre prejudicis!!

 • esteve

  03/10/2012 17:25

  El que caldria és aquesta matexa estimació amb la situació esdevinguda aquest setembre. Abstencionistes que votaran, etc. De cara a l’anàlisidel què passarà té molt d’interès.

 • La Catalunya funcionària | Comunicació Política | Scoop.it

  06/10/2012 21:14

  […] Comencem l’anàlisi d’alguns aspectes claus que poden incidir en la manera en què els catalans i les catalans votaran el proper 25 de novembre. De mica en mica anirem desgranant allò que mou als ciutadans a triar una papereta concreta o a no triar-ne cap.  […]

 • txeic-TGN-

  07/10/2012 10:48

  Aquesta intenció de vot canvia des de l’11 de setembre d’enguany…

  Hi ha molta fidelització de vot cap a CIU… abans es confonia CIU amb el totpoderós…

  Però he de dir i constato que: els funcionaris són com tothom voten a qui volen… no tenen cap plus…

 • Joan Maria Romaní

  07/10/2012 17:43

  I vinga barrejar ous, castanyes i mandonguilles, que tot és rodó! A les administracions treballem funcionaris, laborals i personal amb estatut propi (Seguretat Social). Dir que això és un conjunt homogeni és agafar la vaca pels collons, senzillament. Zero en sociologia!!!

 • isi hurtado

  09/10/2012 12:33

  intenció vot funcionàris

 • Max Oriola

  10/10/2012 8:34

  Kiketrame, et recordo que és el sector privat qui manté el sector públic. Aquest és el servei de les empreses privades i els seus treballadors als interessos de la societat.

 • Llorenç Albanell

  10/10/2012 8:42

  165.000 i 32.000 s’acostarà a 200.000 i no pas a 300.000…. no?

 • Toni Rodón

  10/10/2012 10:49

  Llorenç,
  Sí, gràcies, arreglat. Sort que tenim lectors que estan més atents que nosaltres… gràcies de nou!

 • Joaquim Morera Amat

  11/10/2012 11:40

  Sóc funcionari reconec que les passades eleccions a Catalunya, tip del Montilla i del tripartit, vaig votar CIU.

  Des de les retallades en serveis (en especial Sanitat i Educació), i les que hem rebut directament els funcionaris en sous i drets adquirits (vacances, dies d’assumptes personals, antiguitat…) em vaig prometre que no tronaria a votar CIU, de fet era i serà la primera i ultima vegada que ho faig. M’agrada el saber fer de l’Artur Mas i crec que porta i gestiona bé el tema de la Independència i de l’Estat propi, i espero que tingui tots els èxits del món com a català i independentista que em sento i em defineixo, però no el votaré a ell, potser ERC o SI, encara no m’he definit, fins que no vegi els seu programes electorals. No es pot anar fent la puta i la Ramoneta amb el PP ahir i avui declarar-se sobiranista. Ho sento senyor Mas, però a mi no me la fotrà dues vegades.

 • laia

  17/10/2012 20:24

  Sóc funcionaria, m’agrada i em motiva la meva feina, mai he votat a CiU ni els votaré i ni molt menys ara amb la demagògia que estan fent amb la independència que volem els catalans, ai no! q no es pot dir independència!

 • kiketrane

  17/10/2012 21:22

  Max, no sé que té a veure la teva resposta en relació a la meva participació.Jo discrepava del primer comentari de despertaferro en quan es remetia a l’estereotip del funcionari públic.Per altra costat, mentre que hi ha un sol sistema públic, cada empresa privada es un mon.I de fet l’administració es sostinguda pels adminstrats, el que inclou as mateixos funcionaris,empreses privades i cada ciutadà.Jo, que treballo a empresa privada, se molt bé el que em dic quan comento que el que menys interessa es servir al públic o client.L’empresa privada només mira per l’interés dels seus directius.i el client només es vist com un element del balanç, en general un cost. I en la relació Sector Privat-Sector Públic ,més ara en plena ofensiva neoliberal no sé qui està al servei de qui.

 • marcel.lí farran

  20/10/2012 15:58

  Cal pensar que no tots els funcionaris públics treballen a càrrec de l’administració catalana, per això no culpabilitzen de la seva situació (també penosa) a CIU sinó al PP.

 • Mikel Puico

  26/10/2012 22:03

  Error: No entenc com en el cómput de funcionàris us deixeu els 100.000 que depenen dels ajuntaments (per tant, a Catalunya hi ha 300.000 i no 200.000 treballadors públics).

 • Xavier Domènech Fuster

  27/10/2012 10:57

  No vull culpabilitzar cap sector. Si que és cert que l’empresa privada, tot i pagar uns impostos, a l’igual que els ciutadans que també els paguem, tenen un ànim de lucre. La vulnerabilitat i precarietat laboral en el secor privat fa molt més temps que la pateixen els treballadors del sector privat.
  Ara aquesta situació també la viu el sector públic. No sóc ningú per jutjar. però si que des del meu punt de vista crec que fan falta reajsutos i optimitzar estructures.
  M’entristeix molt que precisament hagi recaigut gran part cap al sector Ensenyament i Medicina, pilars de la societat del benestar.
  Penso que hi han moltes coses que s’haurien d’arreglar en tots els àmbits. El que sembla clar és que sempre toca rebre als mateixos.
  Les lleis les fan pels més poderosos i aquests gaudeixen d’immunitat. Sector financer, grans holdings, sembla ser que la política estar als seu servei.
  Catalunya nou Estat d’Europa!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús