El món ens mira… però no tant

Des de la gran manifestació de l’11 de setembre s’han succeït les aparicions de Catalunya i la qüestió nacional catalana a la premsa internacional. Poques vegades els focus havien recaigut tant sobre Catalunya, i a més els qui en fan un seguiment més atent apunten a un canvi d’actitud entre bona part dels mitjans internacionals. Les tradicionals reticències a escoltar i entendre la qüestió s’haurien suavitzat per donar pas a anàlisis, si més no, menys esbiaixades.

En tot cas, més enllà d’això, s’ha repetit molt aquests dies que ‘el món ens mira’. Els qui ho diuen no precisen qui és el món, si es refereixen estrictament als cosos diplomàtics, als mitjans o, més en general, a la població. És fàcil saber si la qüestió catalana ocupa espai al New York Times, el Financial Times, Le Monde o a Clarín, per exemple. Més difícil és saber si l’opinió pública internacional escolta i fins a quin punt està pendent de la qüestió catalana.

Afortunadament, ara tenim una eina força útil per aproximar-nos-hi: google trends. Es tracta d’un servei que ens permet saber, setmana a setmana, quina ha sigut la freqüència (relativa) amb que s’ha cercat un terme a Google. Sens dubte, és un bon indicador de l’interés popular per una qüestió, atesa la difusió de l’ús del cercador californià. Si resseguim les cerques amb la paraula ‘Catalonia’ a google dels darrers quatre anys observem això:

google_catalonia.png

Per entendre la gràfica cal dir, d’entrada, que Google no dóna les dades en nombre absolut de cerques, sinó en proporció respecte a la setmana amb més cerques del període analitzat. Així, el punt de màxim interés és 100 i una setmana en què hi haguès hagut la meitat de cerques, tindria valor 50, per exemple.

Dit això, què hi veiem en aquesta gràfica? La primera cosa que crida l’atenció és que els dos punts màxims de la sèrie es situen al juliol de 2010: un a la setmana de l’11 al 17 de juliol (just després de la manifestació contra la sentència del TC) i l’altre la darrera setmana de juliol, coincidint amb l’aprovació al Parlament de la prohibió de les corregudes de bous a Catalunya (valor 90). Així doncs, sembla que l’efecte sorpresa de la manifestació del 10J de 2010 fou molt important.

I la manifestació de l’11S de 2012, i les setmanes següents? Doncs s’observa clarament un pic en la sèrie, però no arriba a la magnitud dels dos de juliol de 2010: la setmana de la diada va arribar a 81, per caure tot seguit a nivells més habituals.

Sembla, doncs, que sí que hi ha hagut una certa reacció de l’opinió pública internacional. Cal tenir en compte que els resultats inclouen també les cerques en anglès fetes des de Catalunya, cosa que pot distorsionar una mica els resultats. Si restringim la cerca als EUA (altres zones del món no tenen prou volum de cerques per mostrar la sèrie), també observem aquests pics d’interès al voltant de les dues manifestacions i de la prohibició de les corregudes de bous.

Ara bé: són dades relatives. Sabem que hi ha hagut ‘pics’ d’interès, però és més difícil saber-ne la magnitud perquè google no dóna la informació en números absoluts. Tot i això, ens en podem fer una idea si ho posem en relació a altres termes de cerca. Per exemple, podem comparar l’interés en cercar ‘Catalonia’ amb l’interès per Messi. Les dades són eloqüents: si prenem com a punt de referència el màxim de cerques de la paraula ‘Messi’, Catalonia mai no ha passat del 4%.

google_catalonia_messi.png

Així doncs, sembla que el món ens mira, però no tant. En tot cas, són només dos exemples de les moltes gràfiques que es poden generar amb google trends: una bona eina per prendre el pols dels interessos de l’opinió pública global, malgrat les limitacions. Proveu, per exemple, de mirar les cerques del terme ‘hipoteca’, ‘atur’ o ‘ERE’ per un retrat de l’evolució de la crisi.

Etiquetes

3 comentaris

 • Sendaque

  05/10/2012 7:58

  Volia llegir l’article, però dues faltes d’ortografia a la primera línia m’han fet tirar enrera…

 • Toni Rodón

  05/10/2012 8:14

  Sendaque,
  Ja les hem arreglades. Gràcies per avisar-nos.

 • El món ens mira… però no tant | Comunicació Política | Scoop.it

  05/10/2012 10:18

  […] Des de la gran manifestació de l’11 de setembre s’han succeït les aparicions de Catalunya i la qüestió nacional catalana a la premsa internacional.  […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús