L’enquesta de les enquestes

Per què les enquestes acaben donant resultats diferents? Una pregunta que ronda el cap de moltes persones quan veuen els gràfics publicats en un diari o televisió. Com hem dit altres vegades, a les enquestes se’ls aplica una “cuina” per tal d’esbrinar diverses coses, des de què votaran aquells que no contesten o estan indecisos fins a intentar esbrinar si alguna persona menteix.

Però aquest no és el tema d’avui. La qüestió que preocupa a força gent és: es poden comparar els resultats de les enquestes? Podem mirar els resultats d’un partit concret en diferents enquestes i fer-ne una evolució? La resposta és que no. És incorrecte agafar enquestes fetes per cases diferents (i, per tant, amb ‘cuines’ diferents) i comparar els resultats, perquè no han seguit el mateix procediment.

No obstant això, hi ha tècniques estadístiques avançades que ens permet combinar els resultats de diferents enquestes i traçar-ne una evolució. Això és precisament el que ha fet el politòleg Xavier Fernández i Marín, un procés que ja vam explicar en les eleccions del 2010. Amb aquest mètode podem saber la tendència de vot de cada partit a través de les diferents enquestes que s’han publicat.

Aquesta és la tendència:

 

I, combinant també els resultats de les diferents enquestes, els resultats de les eleccions s’assemblaran al que es reprodueix a la següent taula. És a dir, si tenim en compte totes les enquestes publicades fins ara, CiU treurà el 30,4% dels vots, el PSC el 9,5%, ERC el 7,4%, el PP el 7.1% i ICV el 5.6%.

Screen shot 2012-10-23 at 00.17.07.png

Quan surtin publicades més enquestes, es podrà precisar més l’estimació. Dit d’una altra manera, veurem si les enquestes resulten un mètode eficaç per a predir els resultats electorals.

Etiquetes

3 comentaris

 • Guillem Dor

  22/10/2012 8:51

  Segueixen sent enquestes…
  Jo no me les he cregut mai.

 • L’home del sac

  22/10/2012 14:15

  Ahir, les enquestes a peu d’urna a Euskadi van fallar bastant, no? Donaven un empat entre PNV i Bildu i al final la diferència va ser bastant gran, sobretot en nombre de vots.

 • Dani

  23/10/2012 9:36

  A l’enllaç a la previsió que va sortir en aquesta enquesta d’enquestes el passat 20N (de 2011, no 2010) i el fet es que no sembla que l’encertessin gaire, mirant els resultats finals (http://elecciones.mir.es/resultadosgenerales2011/99CG/DCG99999TO_L1.htm).

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús