La participació al País Valencià

Per què els valencians voten més? Aquesta era la interessant pregunta que es feia l’ARA el passat dijous. Entre les moltes idees expressades, n’hi va haver una que ens va crear sorpresa: els alts índexs de participació s’expliquen per la forta vinculació dels valencians amb les seves institucions. No ho negarem: ens va generar incredulitat. Abans d’estripar l’afirmació, però, preguntem-nos: els valencians participen més per una identificació forta amb les seves institucions?

Per tal de respondre a aquesta pregunta utilitzarem el Baròmetre Autonòmic del CIS de l’any 2005. Hem triat una data prèvia a la crisi econòmica per evitar que la recessió enfangui la relació. Desgraciadament no hem trobat cap pregunta que relacionés la identificació dels valencians amb les seves institucions. Però hi ha alguns instruments que poden complir aquesta funció: concretament s’hi inclou una pregunta sobre si els valencians consideren que les competències importants les gestioni la Generalitat valenciana. S’entén (assumim) que si una persona se sent fortament identificada amb una institució, voldrà que aquesta gestioni els afers més importants.

Hi ha altres hipòtesis, però, que podem plantejar. A priori esperaríem que els valencians participessin més en funció de la seva ubicació en l’eix esquerra-dreta, del seu orgull espanyol, de la crítica a que s’inclogués a l’Estatut català la denominació de nació, de la valoració del govern valencià o de la proximitat al Partit Popular.

Després d’una anàlisi estadística (veure nota metodològica), els resultats són els següents:

abstvalencia.gif

Aquelles línies blaves que sobrepassen el zero indiquen que aquell factor no té efecte. Si, en canvi, no toquen la línia de punts, existeix un efecte estadístic. Per tant,  observem que hi ha quatre factors que (sí que) afecten a la probabilitat d’abstenir-se: estar orgullós de ser espanyol, ser pròxim al PP, criticar la consideració de nació de l’Estatut català i ser de dretes són factors que disminueixen la probabilitat d’abstenir-se. És a dir, aquells que tenen aquestes característiques voten més. Per contra, dos factors no tenen efecte en la probabilitat d’abstenir-se: valorar positivament la Generalitat valenciana i demanar més competències per a l’executiu valencià.

Una anàlisi més simple, de fet, ens pot portar a unes conclusions similars. El següent gràfic indica el percentatge de persones que es van abstenir per posició ideològica.  Es veu clarament com l’esquerra és més abstencionista i les posicions de dreta presenten unes taxes més baixes.

ideolabs.gif

En definitiva, les dades no indiquen cap evidència que hi hagi més participació a causa de la vinculació dels valencians amb les seves institucions. Al contrari, són altres factors relacionats amb l’oferta política i amb l’exacerbació de determinats temes polítics els que originen una major probabilitat de participar. Uns temes que, de fet, tenen poc a veure amb les institucions valencianes i més amb un projecte nacional que ha tingut en el País Valencià un dels seus principals cavalls de batalla.

——————————

Nota metodològica: El gràfic reflecteix l’efecte marginal de cada variable i els corresponents intervals de confiança. Els efectes han estat calculats en base a un model multinomial (variable dependent vot als principals partits i abstenció) que inclou les variables citades i d’altres variables de control sociodemogràfiques (sexe, lloc de residència…).

Etiquetes

2 comentaris

  • Nel·la

    07/11/2012 23:03

    Una pregunta, l’eix d’ordenades del 2on gràfic què mesura?

  • Toni Rodón

    07/11/2012 23:31

    Nel·la, mesura el percentatge de persones que diuen haver-se abstingut. És a dir, entre aquells que es consideren d’extrema esquerra, més del 25% es van abstenir. I així successivament.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús