Els jubilats, un col·lectiu estratègic

Una de les falses profecies que recorre la política catalana és que la majoria de CiU és un gegant amb peus de fang fruit de l’envelliment del seu electorat. L’argument es justifica amb la idea que entre els seus votants la presència de jubilats –de gent de la tercera edat- és més gran que a la resta de partits.

D’acord amb això, s’afirma que aquest segment de població –“pragmàtic i moderat per naturalesa”, diuen– difícilment canvia de papereta. Per tant, una de les úniques opcions d’arrabassar la majoria convergent és que el pas del temps erosioni el seu electorat tradicional.

Aquest agosarat pronòstic, però, oblida la capacitat dels partits d’adaptar-se als nous temps i la presència de jubilats entre el cos electoral de qualsevol gran formació política. No obstant això, aquesta intuïció té una evidència empírica incontestable: l’important suport que CiU té entre els jubilats.

Segons l’Idescat, Catalunya comptava l’any 2011 amb aproximadament 1,2 milions de persones de 65 anys o més, a les quals s’hi afegeixen uns quants milers que s’han acollit a prejubilacions. Els jubilats són un col·lectiu nombrós, lògicament divers, però cobejat per qualsevol partit que busqui una majoria àmplia. Segons el CEO, la intenció de vot cap a CiU és major entre els jubilats que entre la població en general: en concret, 8,5 punts percentuals més gran. Aquesta diferència es produeix també en el cas del PP i el PSC, tot i que les diferències són molt petites.

ivot_jubilats.gif

Part d’aquest avantatge es deu a la bona valoració que suscita el president de la Generalitat. Artur Mas va començar la legislatura amb una nota elevada (6,2). Entre els jubilats catalans, la puntuació era encara més alta (6,9). Passada la lluna de mel dels primers mesos i el desgast de les mesures de Govern, la valoració del president va caure fins a arribar al seu mínim, registrat el febrer d’enguany (5,3). Fins i tot en aquest mes, però, la valoració de Mas entre els jubilats era superior a la de la població en general i gairebé arribava al sis.

valmas_jubilats.gif

La legislatura es va tancar amb un president que obtenia una valoració del 5,5, una xifra que qualsevol presidenciable buscaria (fa dos anys, la de José Montilla era de 4,62). Les eleccions s’acosten i la nota que li donen els jubilats és encara més alta (6,4). Un punt de partida positiu per a CiU entre un grup clau per a qualsevol que busqui majoria parlamentària. De fet, la importància estratègica d’aquest col·lectiu seguirà creixent quan, d’aquí dues dècades, gairebé dos milions de catalans tinguin més de 65 anys.

ref_jubilats.gif

[Si voleu llegir l’article a l’ARA, cliqueu aquí]

6 comentaris

 • Jordi Calvet Crespo

  14/11/2012 21:59

  Hola, ¿quin és l’error mostral associat al col·lectiu que analitzeu? ¿I quina la mostra i la submostra -N i n? Gràcies

 • Toni Rodón

  14/11/2012 22:35

  Hola Jordi,
  L’error mostral el de sempre associat als baròmetres del CEO (ho trobaràs al seu web).
  Quant al nombre de casos relatius als jubilats (suposo que és això al que et refereixes), corresponen al 50.4% de la mostra (632 individus).

 • Jordi Calvet Crespo

  15/11/2012 15:58

  Hola Toni,
  sé que és un aspecte molt tècnic, però volia esmentar que l’error mostral no és el del total de la mostra, sinó de la submostra. Ho dic perquè en el cas de 632 individus, l’error puja al 4%. En col·lectius més reduïts (estudiants, sector públic, etc.), l’error mostral és massa elevat (és a dir, la precisió de les estimacions és massa reduïda). L’important doncs és que enquestes com la del CEO es basen en mostres massa petites per analitzar els grups socials amb la precisió que necessitaríem.
  Tot plegat, però, no treu cap mèrit a la vostra anàlisi. Simplement, volia matisar que la font (el CEO, en aquest cas) no sempre ens permet desagregar tan com voldriem.

 • Toni Rodón

  15/11/2012 22:23

  Hola Jordi,
  Sí, ho sabem perfectament i n’estem al cas. De fet, tots els col·lectius que agafem intentem que tinguin un nombre suficient de casos perquè l’error mostral no sigui massa gran. En tot cas, llevat de quan fem servir altres enquestes, és l’única opció que tenim.
  A més, es tracta d’articles periodístics en els quals intentem mostrar grans tendències/idees probabilístiques. Fixa’t que no parlem mai de causalitat i sí de probabilitats o patrons.
  Gràcies pel comentari.

 • La radiografia electoral del 25N – Ara.cat

  25/11/2012 18:28

  […] 1. Els jubilats, un col·lectiu estratègic (enllaç) […]

 • Rosa

  31/05/2013 19:13

  Sabeu d’algun col·lectiu de jubilats que s’hagi presentat com a tal a algunes eleccions?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús