Xoc de trens a la parròquia

El catolicisme és la religió més practicada a casa nostra, malgrat que en els darrers anys, i fruit d’una forta onada migratòria, el pluralisme religiós s’ha consolidat amb centres de culte repartits arreu del país. L’electorat que acostuma a anar a missa els diumenges és d’edat avançada i, seguint les dades del baròmetre d’opinió pública del CEO de juliol de 2012, observem que la seva intenció de vot és marcadament democristiana, amb un suport majoritari a CiU (un 39,1% contra el 25,7% de l’electorat en general), però també amb un suport al Partit Popular superior a la mitjana.

gintencio_catolics.gif

De fet, aquestes dades no resulten sorprenents si les contrastem amb les darreres cites electorals. Però l’actualitat a l’Església catalana de cara al 25N no és pas gaire plàcida. Les declaracions polítiques de la Conferència Episcopal Espanyola, que fa dies va defensar la unitat d’Espanya com un bé a preservar, han generat malestar entre el clergat i els feligresos catalans. Les respostes han estat diverses. A la Conferència Episcopal Tarraconense, els bisbes catalans es van pronunciar a favor de totes les opcions polítiques que consideren moralment legítimes si es basen “en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i  recerquen amb paciència la pau i la justícia”.

No obstant això, hi ha qui ha anat més enllà d’aquest comunicat. El bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, va afirmar fa dies que els bisbes catalans donarien suport a la independència. En paral·lel, el bisbe de Solsona (el més jove de l’estat espanyol), Xavier Novell, va afegir a les declaracions de Taltavull que una Catalunya independent permetria plantejar una Conferència Episcopal catalana reconeguda per la Santa Seu. De la seva banda, el Fòrum Joan Alsina, que aplega un terç dels capellans gironins, s’ha posicionat també obertament a favor de la independència. Més moderat però, s’ha mostrat l’arquebisbe de Barcelona, Martínez-Sistach, en afirmar que la missió de l’Església ha de ser la de congregar i no pas la de dividir.

Les dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), confirmen que el “xoc de trens episcopal” també és ben palpable entre els feligresos catalans i els de la resta de l’estat. Les preferències dels catòlics practicants catalans sobre el model territorial són totalment antagòniques comparades amb les dels espanyols. I és que mentre els primers defensen majoritàriament (53,1%) un model amb més autonomia (federal o amb dret a la independència), els feligresos de la resta de l’estat defensen (52%) un model territorial més centralitzat que l’actual.

gmodelpreferit_catolics.gif

L’Església catalana, doncs, és molt lluny de l’espanyola a hores d’ara. Si més no pel que fa els afers terrenals.

gindepe_catolics.gif

[Si voleu llegir l’article a l’ARA, cliqueu aquí]

2 comentaris

  • Pere REIXACH

    13/11/2012 8:33

    Noticia d’interes

  • La radiografia electoral del 25N – Ara.cat

    25/11/2012 18:53

    […] 3. Xoc de trens a la parròquia (enllaç) […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús