Els assalariats: fer pinya en temps de crisi

Segons l’imaginari progressista, la classe treballadora catalana domina (o hauria de dominar) l’escena política pel que fa a nombre i discurs. Si tenim en compte que els assalariats són la principal força treballadora del país (2.404.200 persones, segons l’Idescat), el context de crisi actual els converteix en un actor polític de primer ordre. De motius, no en falten: des del segon trimestre del 2008, el nombre de persones empleades per compte d’un altri (al sector públic o privat) ha decrescut en pràcticament 600.000 individus. Una destrucció que ha estat especialment crua entre els joves i les dones, i que ha esquitxat menys aquells que disposen d’un contracte indefinit. Tot i aquesta dualitat, la situació és severa per a tothom: d’entre la població assalariada catalana (pública o privada), només el 35% té un salari mensual per sobre els 1.000€.

L’any 2012 els assalariats han patit la pèrdua de poder adquisitiu més gran dels últims 27 anys, una situació que ha fet tancar files en favor dels drets dels treballadors. Els assalariats entenen més que d’altres col·lectius el que significa una baixada de sou i per aquest motiu es mostren més en contra de les retallades als treballadors públics. A més a més, molts tenen por d’un possible efecte bumerang que acabi malmetent també les seves condicions de treball. Tal i com queda reflectit en l’enquesta de GESOP de maig del 2012, entre aquest col·lectiu hi ha pràcticament un empat entre els qui estan a favor de la reducció salarial als funcionaris i els qui hi estan en contra. En canvi, entre les persones que estan ocupades per compte propi, el percentatge dels qui estan a favor augmenta fins al 67%. Les enquestes mostren com la creixent solidaritat entre assalariats públics i privats es complementa, a més a més, amb una defensa forta i aferrada dels serveis públics.

intenciovassalariats.gif

Descrit aquest panorama, hom esperaria que els assalariats fos un col·lectiu amb postures polítiques més progressistes. Així ho certifica el Baròmetre d’opinió pública de juliol del 2012 del CEO. En aquest es mostra com les formacions de l’antic tripartit d’esquerres tenen unes expectatives de vot per sobre de la mitjana. La indecisió i l’abstenció declarada són també menors, indicant certa mobilització de cara a la cita amb les urnes. El suport a CiU se situa uns 5 punts per sota del global de la població, tot i que continua sent, de llarg, l’opció política preferida pels assalariats del nostre país. Tot i que s’han desenvolupat uns certs lligams de solidaritat entre els assalariats catalans, aquesta no s’ha traduït en un suport clar a l’esquerra.

abaixarsoufuncionarisassalariats.gif

L’impacte de la jornada de vaga (14-N) convocada per demà dimecres i el desenvolupament de la campanya electoral podria reforçar-la. Ho sabrem aviat.

referendumassalariats.gif

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús