Treballadors per compte propi: sobirania fiscal i de tot tipus

La situació econòmica actual ha colpejat amb força el col·lectiu dels treballadors autònoms. Si fa quatre anys a Catalunya hi havia pràcticament 600,000 persones registrades com a tal, a hores d’ara la xifra ronda els 530,000. La recent pujada de l’IVA del mes de setembre afegeix més pressió encara sobre aquest sector, ja molt tocat per la crisi de demanda que pateix la nostra economia o pel difícil accés al crèdit. Abans que la crisi esclatés es considerava als autònoms, en tant que petits emprenedors, com un col·lectiu que se situava, majoritàriament, a la dreta de l’eix ideològic. Malgrat tot, l’actual situació trastoca amb força els patrons tradicionals. A més, la forta pressió de les mesures d’austeritat aplicades pels governs de l’Estat i la Generalitat podria canviar la tendència i situar-los en posicions favorables a partits d’esquerres.

D’una banda, les enquestes ens mostren com, malgrat la contracció econòmica i les mesures del Govern, els autònoms continuen donant suport a Convergència i Unió per sobre de la mitjana global de la població (al voltant d’uns 6,5 punts percentuals). També és destacable que hi ha menys autònoms indecisos, fruit probablement d’una situació que els passa factura d’una forma notòria i d’una realitat que volen canviar. Paradoxalment, l’abstenció declarada és un xic més elevada i podria indicar també certa desmobilització. En època de crisi, les ganes de canviar les coses, però també l’apatia i el passotisme, creixen a parts iguals. Les dades també reflecteixen el menor recolzament dels autònoms al PP i una simpatia més gran cap a ERC o SI.

gintencio_autonoms.gif

Amb tot, als autònoms es decanten també cap a tesis més favorables al sobiranisme. Així ho fan palès les dades del CEO. Si ens fixem en el suport d’aquest col·lectiu a la proposta de sobirania fiscal catalana, veiem com el 56% dels autònoms s’hi mostra totalment a favor, xifra 5 punts percentuals per sobre la mitjana. Les dades mostren que els autònoms no són especialment contraris a un pacte que valoren de forma molt positiva.

gsobfiscal_autonoms.gif

De fet, anant més lluny, si ens fixem en les dades de suport a la independència en un eventual referèndum, les respostes reflecteixen clarament una major pulsió sobiranista: mentre que el suport a la secessió en les darreres enquestes del CEO se situa entorn al 46%, en el cas dels autònoms augmenta fins el 50%. Ens trobem doncs amb un col·lectiu fragmentat i divers, castigat fortament per la crisi, però amb un component que els uneix: desitgen més sobirania. Fiscal i de tot tipus.

greferendum_autonoms.gif

[Si voleu llegir l’article a l’ARA, cliqueu aquí]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús