El fals tòpic dels industrials en contra del sobiranisme

Fa dies que els empresaris són en boca de tothom, sigui per lloar la seva capacitat productiva o per utilitzar-los d’arma electoral contra rivals o conceptes. Ara bé, lluny de la xerrameca política diària, què sabem del vot dels empresaris? Quina posició tenen envers la independència? És cert que temen la secessió, anticipant un possible boicot comercial espanyol o d’altres danys col·laterals?

L’empresariat sempre ha estat un col·lectiu amb tendència a situar-se a la dreta de l’espectre ideològic, fet que els porta a penalitzar a partits d’esquerres. Així ho il·lustren les dades dels darrers baròmetres del CEO: el suport que recullen PSC, ERC i ICV entre aquest col·lectiu és significativament més baix. En bona lògica aquest fet hauria d’afavorir a CiU i a PP. El comportament polític de les persones, però, no és una equació matemàtica. Les dades mostren que mentre el suport electoral dels empresaris a CiU està fins a 20 punts percentuals per sobre del conjunt de l’electorat català, en el cas del PP la intenció de vot queda fins i tot per sota de la mitjana dels catalans. Malgrat l’apel·lació constant d’aquest últim als empresaris, el seu suport és més baix. Com expliquem aquesta diferència?

intencio_empresaris.gif

De les diverses respostes a aquesta pregunta, n’hi ha una d’irrefutable: Si ens fixem en les dades sobre el suport a que les administracions catalanes puguin recaptar i decidir la distribució dels impostos pagats pels catalans, l’empresariat català té pocs dubtes. Entre aquest col·lectiu, aquells que estan totalment a favor de la sobirania fiscal ascendeixen fins al 67%, 16 punts percentuals per sobre del valor observat en el conjunt de Catalunya. Si a aquí també s’hi inclouen aquells que estan “més aviat a favor”, el percentatge puja fins el 84%. Així doncs, entre CiU i el PP l’empresariat es decanta clarament per la federació nacionalista que, entenen, defensarà millor els interessos econòmics de Catalunya.

impostos_empresaris.gif

Però es tracta només d’un suport electoral per raons econòmiques? Abandonarien els empresaris a CiU en cas que aquest es mostrés decididament a favor de la independència? De nou, les dades ens mostren que molt probablement no seria el cas. Tal i com estudis de la PIMEC i més recentment de la Cambra de Comerç de Barcelona han mostrat, els empresaris no tant sols no temen la independència sinó que hi estan majoritàriament a favor. Les enquestes dels dos últims anys ens assenyalen com el vot a favor de la independència en un referèndum entre els empresaris se situaria en el 52%, més de sis punts percentuals per sobre del conjunt dels catalans. Desmuntar tòpics és, sovint, només qüestió de xifres. O, encara més fàcil, de preguntar als empresaris què en pensen.

ref_empresaris.gif

1 comentari

  • A mña visión sobre as elecciósn ao Parlament de Catalunya de onte 25 de novembro. | Calidonia Hibernia

    26/11/2012 17:21

    […] independencia de todos os segmentos da poboación catalá. De entre eles destaco o dos parados, os empresarios, os nados fora de Cataluña, os inmigrantes estranxeiros,  e os novos electores.Outra referencia […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús