El veritable pes d’en Duran

Les declaracions del president d’UDC Josep Antoni Duran i Lleida, desmarcant el seu partit del sobiranisme de CDC i el Govern, han activat el debat recurrent sobre la relació entre els membres de la federació nacionalista. Les dues ànimes de CiU sembla ser que són més lluny que mai davant la necessitat de formar Govern i emprendre el procés que ens ha de dur a la consulta sobre el futur del país. Els posicionaments de Duran fins i tot han acabat esquinçant el seu propi partit: l’acalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (de família fundadora d’UDC), juntament amb militants del sector independentista El Matí, han decidir abandonar la formació.

Quina és la representativitat de Duran dins de CiU? Quin és el pes real d’Unió Democràtica dins la federació de CiU? En els acords que històricament regiren la coalició entre CDC i UDC s’establí una relació 75%-25%, és a dir, una quarta part dels càrrecs i llistes havien de ser per als democristians. A les primeres eleccions generals, el 1977, havien concorregut per separat i Unió Democràtica obtingué 172.791 vots en una coalició anomenada (UCDCC), mentre CDC n’obtingué 514.647. És a dir, UDC obtingué (en coalició amb el petit Centre Català) un 25% de la suma de vot entre les dues candidatures.

 Posteriorment, amb els acords de federació del 2001, s’ha establert estatutàriament dins la federació un mínim del 20% de llocs a les llistes per UDC i una distribució interna paritària (50-50) al Consell Nacional de la federació. En tot cas, des del 1979, les dues formacions han concorregut en coalició electoral a tots els comicis autonòmics i estatals. Això fa molt difícil saber quin és el pes “real” d’UDC a la federació, atès que tampoc disposem de dades públiques sobre el nombre de militants del partit democristià. Sí que sabem, però, que UDC disposa actualment d’un 26% dels diputats del Parlament de Catalunya (13/50 després del 25N) i un 37,5% (6/16) al Congrés dels Diputats, els quals estan liderats pel mateix Duran.  

Per estimar el possible pes sobre l’electorat hem formulat dues hipòtesis a partir d’enquestes del CEO sobre el possible percentatge de votants d’UDC:

Hipòtesi I (catòlics practicants): votants de CiU que es declaren catòlics practicants, de centre-dreta (4, 5 i 6 a l’eix ideològic en una escala de 1-7) i defensen una Espanya federal o més centralitzada. Això seria un 6% de l’electorat de CiU.

Hipòtesi II (catòlics no practicants): votants de CiU que es declaren catòlics no practicants, de centre-dreta (4, 5 i 6 a l’eix ideològic en una escala de 1-7) i defensen una Espanya federal o més centralitzada. És a dir, ampliant la hipòtesi als catòlics no practicants això seria un 17,2% de l’electorat de CiU. A més a més, dins d’aquest darrer col·lectiu (hipòtesi II) la valoració del líder democristià és només lleugerament més alta que la mitjana de CiU, mentre entre el conjunt dels votants convergents és de 6,96 punts, entre aquests és un 7,63. 

És obvi que sense disposar d’enquestes postelectorals resulta agosarat afirmar que el pes dels dirigents d’UDC, i el pes mediàtic, està sobredimensionat respecte la seva força política real a l’electorat (ja hem dit que no disposem de dades de militància). Al gràfic que poden veure més amunt hi hem representat el pes d’UDC en percentatge respecte el total de la coalició amb CDC en diversos escenaris: la coalició en que participà UDC el 1977 respecte la coalició de CDC (25%); el pes als Estatuts de la federació en llistes electorals (mínim 20%), la quota que històricament s’havia reservat a UDC dins la coalició(25%); els diputats de que disposa al Parlament de Catalunya (26%); els diputats de que disposa al Congrés (37,5%) i les dues hipòtesis que hem esmentat. Podem concloure, que hi ha indicis prou sòlids que apuntarien a una representativitat electoral baixa d’UDC i del seu líder, si més no en la mesura que l’està tenint els darrers dies.

1 comentari

  • Duran i Lleida meets Navarro: els extrems es toquen? | Cercle Gerrymandering

    07/11/2013 17:18

    […] de militants als papers, i d’això viu Duran i Lleida des de fa vint-i-cinc anys. Hi ha hagut intents per saber el pes real d’Unió en la coalició, fent-ne fins i tot projeccions de vot si es presentés en solitari. En aquest cas, com que l’estirabot -que és recurrent- de Duran […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús