25N: Paradoxes ecosocialistes?

De l’anàlisi geografica dels vots d’ICV-EUiA se’n desprenen algunes idees que, no per conegudes, es poden tornar a subratllar. ICV és un partit que té el seu graner de vots, bàsicament, a l’àrea metropolitana de Barcelona. El Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat són comarques en les que les coses li han anat tradicionalment bé. De fet, és conegut que el votant d’ICV és eminentment urbà i, generalment (simplificant molt), amb formació elevada i ingressos mitjans-elevats. Aquest és un aspecte que molta gent observa com una contradicció, atès el discurs del partit, arrelat en la tradició de lluita obrera del PSUC. També cal recordar que ICV posa l’accent en les qüestions mediambientals i, curiosament (o no), és en aquells municipis més rurals on obté els pitjors resultats.

ICV2012.gif

Com hem esmentat, ICV és un partit sorgit de la tradició obrera (comunista) que ha integrat sensibilitats ecologistes, emmirallant-se en d’altres partits ecosocialistes europeus. L’herència del PSUC, d’una manera o altra, sempre hi és present. En aquest sentit, hem volgut realitzar un exercici esquemàtic i veure les similituds en la distribució territorial del vot entre el del passat 25 de novembre i el del PSUC l’any 1980. L’objectiu era simplement observar si aquest “compromís” ha portat a eixemplar la presència territorial o el patró és semblant. El mapa següent mostra la distribució territorial del vot del PSUC en les eleccions del 1980, en les quals va obtenir el 18.77% del vot i 25 escons. Com poden veure, les semblances són notòries. (per canvis en els límits territorials municipals o en l’aparició de nous municipis, el mapa no és del tot comparable. Hem intentat fer-lo el més semblant possible a l’actual mapa municipal)

El graner de vots va ser de nou la conurbació de Barcelona. No obstant això, també s’observa que el PSUC era més fort als municipis de Tarragona i Lleida del que ho és actualment ICV.

psuc1980.gif

Municipi amb menys suport: 23 municipis amb 0% de vot (Arsèguel, Estamariu, Ger, Gisclareny, Ivorra, la Vajol…)

Municipi amb més suport: Senan (23.53%)

Etiquetes

12 comentaris

 • Santi Demajo

  17/12/2012 10:37

  Alguns comentaris:
  – La candidatura és ICV-EUiA, no ICV…
  – Perdoneu, però relacionar “qüestions mediambientals” amb “municipis rurals” és no tenir ni idea de què és el moviment i l’ideari ecologista
  – En aquest article mostro que (al menys a BCN) ICV-EUiA té molts millors resultats als districtes amb rendes baixes que altes: http://santidemajo.blogspot.com.es/2012/12/25n-resultats-dels-districtes-de.html

 • Toni Rodón

  17/12/2012 10:46

  Santi,
  Per parts
  – Sí, ho sabem, i no és intenció d’excloure a ningú i per això només ho diem al principi. D’aquesta manera simplifiquem la lectura.
  – Jo podria contestar (provocativament): relacionar “qüestions medioambientals” només amb “municipis urbans” és no tenir ni idea de què és el moviment i l’ideari ecologista. No? En tot cas, si la preocupació fos homogènia, esperaríem que no hi hagués dfierències territorials.
  – Molt interessant! Ho podríem intentar reproduir a nivell de Catalunya. El que es veu a nivell individual, però, és que no sempre és així. Sens dubte, però, caldrà tornar-ho a mirar…
  Gràcies pels comentaris!

 • Santi Demajo

  17/12/2012 10:56

  Toni,
  – Jo no sóc de EUiA, però no costa res posar ICV-EUiA (per exemple, al títol del gràfic és molt lleig que no hi sigui)
  – En tot cas, que el vot d’ICV-EUiA sigui baix en municipis rurals no és una paradoxa amb que la coalició sigui ecologista.
  – Si, estaria bé. Tot i que no sé d’on es podrien treure les dades de renda. Jo de moment ho he repetit per barris de BCN, serà el proper article.
  Felicitats pel blog, el segueixo sovint! (tot i que aquest article m’ha semblat fluixet ;)
  Salut!

 • Toni Rodón

  17/12/2012 11:07

  Santi,
  1) Tens raó, al títol del gràfic hi hauria de ser.
  2) Que en els municipis on hi ha més “natura” (rurals o com vulguis anormenar-los) un partit que defensa l’ecologisme hi tregui pocs vots, efectivament és una paradoxa, l’agafis com l’agafis. Efectivament, com totes les paradoxes pot resultar en una falta paradoxa i venir explicat per d’altres factors (herència d’ICV-EUiA, estructura dels partits fora de les ciutats, importània dels temes ecologistes…).
  3) HI ha molta fores de fer-ho, però caldria agafar tots els municipis. Agafant bcn s’incórrer en un biaix de selecció.
  Gràcies de nou.

 • Santi Demajo

  17/12/2012 12:33

  Toni,
  – ok
  – rotundament no! la defensa dels espais naturals és només una part de l’ecologisme. Per exemple, la mobilitat sostenible, la contaminació ambiental i de les aigües (molt relacionats amb indústria i transport), la gestió de residus i un llarg etcétera són elements més importants en nuclis urbans que rurals. I molts altres (gestió energètica, gestió de l’aigua, etc) són a nivell global. El problema és que molta gent, com feu vosaltres, segueix relacionant erròniament l’ecologisme exclusivament a la conservació dels espais naturals. Cal molta pedagogia encara…
  – sí, lògicament és esbiaixat
  salut

 • Toni Rodón

  17/12/2012 12:39

  Santi,
  Nosaltres no hem pas relacionat erròniament l’ecologisme exclusivament a la conservació dels espais naturals. Valga’m déu! Jo responia al teu comentari que la preocupació ambiental és exclusivament patrimoni dels ambients urbans. Fet que és fals, amb o sense pedagogia. És possible que el tema mediambiental predomini més en el discurs públic de les ciutats que en el camp? Sí, esclar, podria ben ser, però fins que no s’investigui és una hipòtesi que caldrà testar.

 • RIcard Ribera

  17/12/2012 16:50

  El matís en el tema del nom és important, com a politòlegs hem de ser conscients del que és una coalició.
  Sobretot perquè la base d’EUiA trenca clarament el clixé d’ecopijo que s’atribueix a part de la militància d’ICV.
  Aquest perfil modifica al tipus de votant al que s’arriba, encara que és evident que la incidència electoral d’EUiA no és la mateixa que ICV(presència mediàtica, propi disseny de la campanya i d’altres factors).

  Seguiu fent bona feina.

 • Toni Rodón

  17/12/2012 17:52

  Hola Ricard,
  Gràcies pel comentari. A veure, així en general, només dir que cal intentar no veure fantasmes. Sé què és una coalició i quin impacte tenen i conec les dinàmiques d’ambdós partits. Senzillament, amb les presses, no hi he posat el nom i he pecat de rigorositat, clarament. Però tampoc hi busqueu tres peus al gat, que no hi ha intencionalitats de cap mena ni biaixos amagats sota les pedres. Deixeu-me que aquesta nit arribi a casa i ho canvio!
  Gràcies de nou!

 • Jordi Biosca

  18/12/2012 16:12

  Crec que el fet que ICV-EUiA no mantingui implantació a territoris no metropolitans al nivell de 1980 no té massa a veure amb el tema de l’ecologisme, si no per la desaparició de referents locals i comarcals fora de l’àrea metropolitana amb la crisi de la coalició de finals dels 90, i la baixada en els resultats electorals. (Eleccions 79 – 549 regidories; Eleccions 99 – 291 regidories; Eleccions 11 – 400 regidories)

  A comarques, on en la majoria de casos el percentatge efectiu per entrar als ajuntaments és superior al 5%, es van perdre molts grups municipals que amb prou feines fa 5 anys (en el millor dels casos) que s’han recuperat i cal reconstruir aquests referents a nivell local.

  D’altra banda, el PSUC de la primera tongada d’eleccions (fins a les catalanes de 1980) representava, especialment a nivell local, alguna cosa més enllà de la ideologia, ja que en molts llocs havia liderat la lluita interior contra la Dictadura en espais on d’altres grups polítics clandestins no tenien suport. I això li va aportar un vot ideològicament allunyat, però amb voluntat de reconeixement/lluita de defensa de la nova democràcia. Quan aquesta es va creure consolidada, aquest vot va tornar a posicions més properes ideològicament.

 • RIcard Ribera

  18/12/2012 17:14

  no home, només és un tema molt habitual, sobretot a la premsa, per això ho comentava.

  Una abraçada.

 • Toni Rodón

  18/12/2012 17:56

  Jordi,
  És molt cert tot això que dius. Gràcies per l’apunt!
  Ricard, En tot cas, ja està canviat!

 • L’home del sac

  19/12/2012 0:09

  Forces semblances amb el de Ciudadanos, no?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús