25N: L’hègira socialista

Sensació d’haver parat el cop. Bons resultats si ens atenem a les expectatives apocalíptiques. El lideratge es referma. I així una llarga lletania de tòpics i conceptes van anar succeint-se a la seu del carrer Nicaragua en conèixer que mantenien un 2 al davant del comptador de diputats del Parlament de Catalunya. És cert que la valoració dels resultats, com a mínim en calent, es basa tot sovint en les expectatives prèvies que hom té. Certament, els 16-18 escons que l’enquesta a peu d’urna atorgava al PSC no preveia una bona nit. Els 50 diputats de CiU i quedar-se en 20 diputats va “frenar” el cop.

És cert que el trencament de l’abstenció diferencial ha frenat la caiguda, i la fuga de vots cap a d’altres formacions ha resultat menys intensa del que es preveia. Segons les dades, a més, un 35% dels votants del PSC el passat 25N es van abstenir l’any 2010, per tant fins i tot va haver-hi certa mobilització. La polarització de la campanya ha amortit el cop.

Ara bé, farien malament al PSC de no llegir com cal els pitjors resultats de la seva història recent. Les dades indiquen que el 25 de novembre els socialistes només van retenir 1 de cada 2 votants. Més enllà d’aquestes eleccions, però, el següent gràfic ens dóna la dimensió històrica d’allò que ha passat: una erosió ràpida i constant. La caiguda és espectacular. Catalunya, fins fa poc, tenia un sistema en el que dos partits podien competir pel poder. Un sistema multipartidista moderat en el que fins i tot el PSC va arribar a guanyar eleccions amb vots (però no amb escons). D’aquest sistema d’alternança de partits però, hem passat a un altre sistema, amb una formació predominant, de la qual ningú dubta la seva victòria (CiU). El govern alternatiu, com a mínim a mig termini, només sembla que pugui arribar (si arriba) a través d’una coalició de partits.

evolvot.gif

D’altra banda, la distribució territorial dels vots del PSC indica, com era d’esperar, un important pes dels municipis propers a Barcelona i Tarragona. A Lleida i a les Terres de l’Ebre el percentatge de vot és també superior a la mitjana. En canvi, el el PSC va tenir més dificultats en municipis gironins.

psc2012.gif

Municipi amb menys suport: 36 municipis amb 0% de vot (Arbolí, Campelles, Estamariu, Fulleda, Senan, Siurana…)

Municipi amb més suport: Canejan (37.04%)

Etiquetes

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús