25N: ERC i la medalla de plata

498.124 vots (13.70%). 278.951 vots més que l’any 2010 i prop dels 544.324 vots de l’any 2003. La formació d’Oriol Junqueras sembla que hagi deixat enrere les convulsions de temps passats i se situa de nou al bell mig de la política catalana. Firmat el pacte amb CiU, la seva influència en la política del futur resulta més que evident. Les enquestes auguraven un augment però es van quedar curtes. Segons l’anàlisi d’en Jordi Muñoz, ERC ha begut de tot arreu: el 35% dels seus vots vénen de CiU, el 16% de l’abstenció i el 8% de Solidaritat. No obstant això, és bo indicar que la formació d’Artur Mas també va aconseguir captar votant republicà, fet que va anivellar el transvasament (en futurs articles explorarem aquesta qüestió).

La postelectoral de GESOP ens dóna algunes pistes més. Malgrat que aquest transvasament no va ser tan acusat com alguns preveien, l’enquesta indica que el 58,2% de votants d’ERC del 2010 van estar dubtant fins l’últim moment a l’hora d’emetre el seu vot. per tant, és innegable que va haver-hi una bossa de votants que es movia entre dues aigües i que no va decidir fins la campanya electoral. Per què? Una de les idees que s’ha apuntat és que les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida van provocar una fuga de vots d’última hora cap a les files republicanes. És plausible aquesta hipòtesi?

Tot i que l’enquesta és prèvia a les declaracions, en podem trobar algunes pistes a la pre-electoral del CEO. Segons les dades, en la societat catalana hi ha un 31% de ciutadans que se senten propers o molt propers tant a CiU com a ERC. Aquest electorat que bascula té una simpatia clarament més alta cap a Artur Mas que cap al líder democratacristià, tal com s’observa en el següent gràfic (L’escala va de 0, molt dolenta, a 10, molt bona. Curiosament la valoració de Duran i Lleida segueix sent alta, a pesar de les reticències generals que els votants republicans tenen envers les seves postures. Amb tota probabilitat, aquesta xifra es degui a la conjuntura del moment. Caldrà veure si en futures enquesta es redueix).

valoraciomaslleidapropersercciu.gif

Quant a la distribució territorial del vot, s’observa una distribució força homogènia, amb punts blancs al litoral català, especialment en comarques barcelonines i tarragonines. En municipis gironins la intensitat és menys elevada.

mapaerc2012.gif

Municipi amb menys suport: Arres (0%).

Municipi amb més suport: Arsèguel (52.4%).

Etiquetes

2 comentaris

 • David CASALS

  12/01/2013 18:44

  les eleccions no s’haurien d’haver avançat. Aquesta es el comentari preferit dels periodistes unionistes.
  Ja podeu escriure les opinions amb catella si voleu, no cal amagar-se, no pasa res, no !!

 • El mapa electoral català: molt o poc fragmentat? – Ara.cat

  15/03/2013 17:55

  […] de vot molt important a CiU (aquí n’hi ha el mapa) i en menor mesura a ERC (el mapa aquí), mentre que a la resta del país, més divers lingüísticament i en els orígens, el vot queda […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús