25N: L’amarga victòria de CiU

Ni majoria excepcional ni majoria important. 12 diputats menys i la sensació que les eleccions no s’haurien d’haver avançat. Aquesta és la percepció que devien tenir molts dirigents de CiU a mesura que els resultats s’anaven visualitzant la nit del 25N. No obstant això, passats uns quants dies i havent mirat les dades, els resultats de CiU també podrien tenir una altra lectura: malgrat la caiguda, segueixent sent el principal partit del país, a molta distància de la resta, i ha rebut un càstig molt menor al que d’altres partits han rebut arreu d’Europa, en un context especialment difícil. De fet, si s’analitza fredament l’evolució del vot de CiU, s’observa que està en el seu punt baix, però que és molt semblant a la tendència que portava abans del 2010. De fet, en nombres absoluts CiU només va perdre 90.489 vots.

Abans de desgranar-ne els motius, l’anàlisi de la distribució geogràfica del seu vot ens pot ajudar a entendre què ha passat. En el mapa adjunt, s’observa com les zones blanques es concentren a Barcelona i rodalies i, amb menys intensitat, als municipis costaners de Tarragona. Més enllà d’aquests nuclis, CiU té un suport molt amplia les comarques interiors, especialment a la zona del Pre-Pirineu.

ciu2012.gif

On han anat els seus vots? Anàlisis previs ens mostren que CiU va aconseguir retenir sis de cada deu votants del 2010 i que, la resta, es van repartir entre Esquerra (un 14%) i, en proporcions menors, a d’altres formacions. També tenim indicis, però, que CiU hauria caigut més allà on la participació va pujar més i que la indecisió va jugar en contra seva. Futures enquestes ens hauran d’ajudar a corroborar aquestes intuïcions. De moment, ho podem intuir utilitzant els resultats reals per municipi. A sota presentem quatre gràfics en els quals es relacionen quatre variables sociodemogràfics i el vot cap a CiU en el passat 25N (Nota: els gràfics mostren valors predits calculats després d’una regressió lineal que incloïa altres variables de control).

 ciupredicted.gif

En el primer gràfic s’observa que la densitat del municipi té un efecte negatiu. És, de fet, quelcom que ja s’observa en el mapa: CiU va tenir pitjor resultats en les zones urbanes amb més concentració de població. L’efecte, però, és relativament petit. Quant al nombre d’ocupats del municipi (gràfic de baix a la dreta), l’efecte també és baix: hom esperaria que en aquells entorns amb menys ocupats, el vot a CiU hagués estat més baix, atès que se’l podria haver castigat en tant que força governant. El gràfic indica que, com a mínim a nivell agregat, això no ha estat així.

En canvi, d’altres fenòmens tenen un efecte més important: en aquells municipis amb més gent nascuda fora de Catalunya, els resultats de CiU van ser significativament pitjor (dalt a la dreta). Per últim, destaca també l’efecte negatiu de l’abstenció diferencial (és a dir, gent que participa a les eleccions generals, però no a les autonòmiques). Aquells municipis on l’abstenció diferencial és generalment més alta, han registrat una caiguda de CiU més acusada.

Amb tot, les dades indiquen que l’agra victòria de CiU s’explicaria per dos fenòmens interrelacionats. Primer, per la caiguda de vots (encara que petita), basada bàsicament amb la transferència de suport cap a d’altres formacions. Segon, CiU no va ser capaç de pujar proporcionalment a com ho feia la participació i en zones, bàsicament urbanes, on el suport es va desviar cap a d’altres formacions. Efectes de la crisi? Del discurs sobiranista? O d’ambdues coses alhora?

Municipi amb menys suport: Badia del Vallès (7.59%).

Municipi amb més suport: Estamariu (82.89%).

Etiquetes

2 comentaris

 • Santi Demajo

  24/12/2012 15:36

  Interessant! Estaria bé, si teniu les dades, analitzar la influència del nivell de renda, que segur que té un efecte molt gran; al menys a nivell dels districtes de Barcelona és així: http://santidemajo.blogspot.com.es/2012/12/25n-resultats-dels-districtes-de.html

  Salut!

 • El mapa electoral català: molt o poc fragmentat? – Ara.cat

  15/03/2013 17:51

  […] de persones catalanoparlants molt elevat hi ha una concentració de vot molt important a CiU (aquí n’hi ha el mapa) i en menor mesura a ERC (el mapa aquí), mentre que a la resta del país, […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús