Declaracions de sobirania en l’àmbit internacional

És habitual fer pronunciaments similars al de Catalunya abans de ser independents

La declaració de sobirania votada ahir al Parlament no és ni de bon tros una anomalia si fem un cop d’ull a altres processos. Molts països d’una manera o altra han declarat davant del món la seva sobirania i per tant la seva existència com a subjecte polític i jurídic per sobre la legitimitat del seu estat matriu. Es podria pensar que la declaració de sobirania és, de fet, una declaració d’independència. A vegades aquesta declaració ha estat, a efectes pràctics, el mateix que la declaració d’independència. En aquest sentit només cal recordar el document que van signar les tretze colònies de l’Amèrica del Nord el 1776 per absoldre’s de la seva lleialtat a la Corona britànica. Però en altres contextos hi ha nacions que han necessitat afirmar la seva sobirania i la preeminència de la seva voluntat, per sobre de cap altra, per tal de plantejar-se el seu propi futur.

[Continuar llegint al diari ARA]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús